NaslovnaNovostiMinistarstvo odbrane Rusije: Ukrajina u julu izgubila više od 20 hiljada vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajina u julu izgubila više od 20 hiljada vojnika

Rukovodstvo Oružanih snaga Ruske Federacije održalo je 31. jula mesečnu konferenciju na čelu sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom armije Sergejem Šojguom. Ministar odbrane je održao govor, ocenivši međurezultate ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, u julu su Oružane snage Ukrajine izgubile 20.824 ljudi i 2.227 jedinica različitog naoružanja, uključujući 10 tenkova Leopard, 11 američkih borbenih vozila pešadije Bredli, 40 američkih artiljerijskih sistema M777 i 50 samohodnih artiljerijskih jedinica proizvedenih u Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

Sergej Šojgu je zaključio da je ruska vojska izgradila snažnu odbranu, a Ukrajina, koja već baca rezervne snage u napad, ne može da postigne nikakav uspeh.

„Komanda Oružanih snaga Ukrajine očajnički baca nove snage da jurišaju na naše položaje. Zahvaljujući dobro izgrađenoj odbrani, veštoj organizaciji vatrenog sistema, profesionalnim akcijama, izdržljivosti i istrajnosti ruskih vojnika, napredovanje neprijatelja nije dozvoljeno“, rekao je on.

Ministar je podsetio na ukrajinski napad na Orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti koji su odbile ruske snage. Od 26. do 27. jula više od 400 ukrajinskih vojnika, 31 tenk (uključujući tri nemačka i dva francuska) i 32 borbena oklopna vozila uništeno je u oblasti Rabotina južno od Orehova. Ukupno, AFU je izgubila 63 oklopna vozila.

„Jedinice 810. brigade marinaca i 71. motorizovanog puka pokazale su snagu i posvećenost. Zato bih želeo da se još jednom zahvalim svim našim momcima“, rekao je Šojgu.

Usred tekuće ukrajinske kontraofanzive, ruske snage kreću u lokalne kontranapade i napreduju u različitim pravcima. Šojgu je naveo naselja koja su ruske snage zauzele u julu:

  • Ministarstvo odbrane Rusije je 25. jula proglasilo kontrolu nad Sergejevkom i Kovaljevkom u regionu Krasnog Limana.
  • Pod rusku kontrolu je 19. jula došla železnička stanica Molčanovka u pravcu Kupjanska. „15. motorizovana brigada i 234. desantno-jurišni puk delovali su aktivno, manevarski i kao rezultat toga, postigli smo uspeh. Hrabro deluju i 238. artiljerijska brigada, 31. inžinjersko-saperski puk i 23. lovački avijacijski puk“, dodao je Šojgu.

Šojgu je zaključio da zapadno oružje koje se isporučuje Kijevu ne vodi uspehu na bojnom polju, već samo produžava vojni sukob.

Usred neuspeha ukrajinske „kontraofanzive“, kijevski režim, podržan od svojih zapadnih pokrovitelja, „fokusirao se na izvođenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u gradovima i mestima Ruske Federacije“. Kao odgovor, ruska vojska je povećala intenzitet napada na ukrajinske vojne objekte, uključujući i one korišćene za ove napade.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave