NaslovnaNovostiUkrajina iz bunkera predstavila „noćnu moru“ ruske prestonice, nepoznati dron kamikazu

Ukrajina iz bunkera predstavila „noćnu moru“ ruske prestonice, nepoznati dron kamikazu

Ukrajinski zvaničnici su prvi put javno objavili slike svog najnovijeg drona kamikaze.

Nepoznati dron avionskog tipa sa aerodinamičnim dizajnom kanarda, predstavljen je na forumu posvećenom godišnjici projekta „Armije dronova“ održanoj na nepoznatoj lokaciji, sudeći po fotografijama u nekom podrumu ili bunkeru.

Događaj je održan u Kijevu 25. jula uz prisustvo prve potpredsednice Vlade i ministrke ekonomije Julije Sviridenko, potpredsednika Vlade za inovacije, obrazovanje, nauku i tehnologiju Mihaila Fedorova, ministra za namensku industriju Aleksandra Kamišina i ministra finansija Sergeja Marčenka.

Prema pisanju lokalnih medija, to je baš ona vrsta drona koja bila je umešana u napade na Moskvu. Slična konfiguracija jeste viđena na dronovima korišćenim u seriji napada na Moskvu i Krasnodar u Rusiji.

Nekoliko dronova dizajna kanadera napalo je Moskvu i Moskovsku oblast u maju i prošle nedelje.

Prema medijima, u napadu bespilotnih letelica na Moskvu korišćene su bespilotne letelice tipa aviona teške i do nekoliko desetina kilograma sa aerodinamičkim kanard dizajnom.

ukrajina iz bunkera predstavila „nocnu moru ruske prestonice nepoznati dron kamikazu
ukrajina iz bunkera predstavila „nocnu moru ruske prestonice nepoznati dron kamikazu

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji se koristi u takvim bespilotnim letelicama omogućava im da obavljaju prilično duge letove, uključujući i kapacitet da stignu do Moskve sa ukrajinske teritorije, rekao je ekspert.

„Ovaj model bespilotne letelice mogao je da bude napravljen i direktno u Ukrajini, zemlja ima specijaliste i radnu snagu sposobnu da se nosi sa ovim zadatkom, ali bi mogao da predstavlja i uvezenu civilnu bespilotnu letelicu kupljenu na otvorenom tržištu pa naknadno prilagođenu za borbenu upotrebu“, dodao je on.

Aleksej Rogozin, rukovodilac Centra za razvoj transportnih tehnologija, napisao je na svom blogu da je Ukrajina koristila dosad nepoznate bespilotne letelice, koje nisu podložne dejstvu kompleksa elektronskog ometanja.

neimenovani ukrajinski dron
neimenovani ukrajinski dron

„Ranije nepoznate bespilotne letelice tipa aviona sa „patka“ aerodinamičkom šemom – iste one koje su korišćene u napadu na Krasnodar 26. maja, korišćene su za napad na Moskvu. Pokreće ih motor sa unutrašnjim sagorevanjem i imaju raspon krila od najmanje 4 metra i teoretski domet od 400 do 1.000 km.

Trošak se može proceniti na 30-200 hiljada dolara za svaki dron. Radio-elektronski ometači dronova su generalno beskorisni za ove uređaje, jedini način da im se efikasno suprotstavimo je da ih oborimo“, rekao je Rogozin.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave