NaslovnaNovostiUkrajinski FPV dron kamikaza uništava zastrašujući 2S4 Tulipan, najveći minobacač na svetu...

Ukrajinski FPV dron kamikaza uništava zastrašujući 2S4 Tulipan, najveći minobacač na svetu [VIDEO]

Ukrajinski vojnici su navodno digli u vazduh ruski džinovski samohodni minobacač 2S4 Tulpan u regionu Donbasa.

Na snimku koje je objavila “Borbena grupa K-2” iz 54. mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga, čini se da ukrajinski vojnici koriste kamikaza dron upravljan iz prvog lica (FPV) da unište ruski minobacač 2S4.

Vojna grupa je 23. jula rekla: „Tulpan je dugo goreo, a zatim je eksplodirao od detonacije.”

Ranije je navodno isti minobacač ponovo uništio FPV dron u blizini Verhnokamjanke, Luganska oblast.

2S4 Tulpan (Lala) je samohodni minobacač 240 mm iz doba Hladnog rata dizajniran za uništavanje gradova. To je najveće oružje ovog opšteg tipa u službi bilo gde u svetu.

U poslednja dva meseca postoji primetna doslednost u ruskoj upotrebi artiljerije u Ukrajini. Moskva je, naime, ponovo počela da forsira ovaj rod pošto su njegove prednosti postale pogodnije za scenario na bojnom polju.

Video materijal ruskog Ministarstva odbrane od maja sve češće prikazuje akcije velikih topova, dok se dronovi kamikaze Lancet-3 ređe objavljuju.

Samohodni minobacači 2S4, kalibra koji nadmašuju konkurente zapadnih kolega, mogu da ispaljuju visokoeksplozivne, zapaljive, navođene, kasetne, neutronske i nuklearne bojeve glave, od kojih su neke sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti od oko 20 km.

2S4 Tulpan je najveći minobacački sistem zaslužan za uništavanje utvrđenja na nekoliko ratišta širom sveta, uključujući Avganistan, Siriju, Izrael, Čečeniju i Ukrajinu. Posmatrači OEBS-a su 2015. godine prvi put primetili 2S4 u Ukrajini.

Primetna je neobična ruska praksa da sisteme nazivaju po biljkama (Akacija, Tulipan, Hrizantema, Zumbul)

Ranije u tekućem sukobu, Rusija je koristila svoje gigantske minobacače 2S4 Tulpan 240 mm na čeličanu Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju. U to vreme, Rusi su bili u stanju da zadaju odlučujući udarac ukrajinskim trupama ispaljivanjem laserski navođene municije kako bi udarili po postrojenju.

Tulpan je prvi put stekao ozloglašenost nakon što su ruske snage upotrebile minobacački sistem da unište aerodrome Lugansk i Donjeck. U oba slučaja, rusko bombardovanje je dovelo do rušenja aerodromskih terminala, primoravajući ukrajinsku vojsku da napusti mesta koje je mesecima držala.

Uspešno rušenje ukrajinske odbrane od strane minobacača Tulipan dolazi nekoliko nedelja nakon što je na društvenim mrežama postao viralan video koji pokazuje trenutak kada je ukrajinska artiljerija pogodila samohodni minobacač kalibra 240 mm „Tulip“ dok se na njemu odvijao proces punjenja.

Zašto je ovaj samohodni minobacač najstrašniji na svetu?

Samohodni minobacač „Tulipan“ je jedini minobacač kalibra 240 milimetara na svetu.

Prema proizvođaču, konvencionalni projektil ispaljen iz “Lale” može da pogodi metu udaljenu deset kilometara, dok se aktivno-reaktivni projektil može ispaliti i do dvadeset kilometara.

Tulipani imaju relativno ograničen domet i nisku brzinu paljbe od samo jednog metka u minuti, uglavnom zbog tolike veličine minobacača i metaka koje ispaljuju: 130 kilograma za standardnu visokoeksplozivnu municiju i 228 kilograma za raketnu. Tulipan takođe sposoban da, ukoliko zatreba, ispaljuje granate ZBV4 opremljene nuklearnim bombama.

Pored toga, 2S4 može da ispaljuje laserski vođeno oružje. Ima granate za probijanje betona u cilju uništavanja bunkera ali i zapaljive projektile Saida za paljenje zgrada. Svaki hitac je toliko moćan da se njegov talas može osetiti kilometrima daleko.

2s4 tulipan
2s4 tulipan

Devet ljudi čini posadu, od kojih petorica prate pozadi u odvojenom oklopnom transporteru, dok se ostala četiri voze na samom samohodnom minobacaču. Prema izveštajima, oklop je debljine 20 mm, što je dovoljno za odbranu od malokalibarskog oružja i gelera.

2S4 Tulpan koristi modifikovanu guseničarsku šasiju raketnog sistema zemlja-vazduh Krug. Pokreće ga prednji V-59 dizel motor koji proizvodi 520 konjskih snaga.

2 KOMENTARA

  1. Ovaj Tulipan je bio napusten verovatno pokvaren zato su i imali ceo dan da ga pogode. Dron ga cak nije ni pogodio a i slab je on za njega. Atomske bombe odlucuju rat ovo sve je gubljenje vremena i zivota…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave