NaslovnaNovostiMađarska dodeljuje kompanijama Rheinmetall i UVision ugovor za kamikaza dronove Hero

Mađarska dodeljuje kompanijama Rheinmetall i UVision ugovor za kamikaza dronove Hero

Nemačka kompanija Rheinmetall dobila je veliku narudžbenicu iz Mađarske za prodaju dronova Hero kamikaze. Isporuka će početi 2024. godine i planirano je da se završi 2025.

Hero su porodica kamikaza dronova koje Rheinmetall proizvodi i plasira na tržište u Evropi u skladu sa sporazumom o saradnji sa izraelskom kompanijom UVision Air.

U oktobru 2021. godine, Rheinmetall i UVision započeli su strateško partnerstvo kako bi zadovoljili rastuću potražnju za daljinski upravljanim kamikaza dronom.

Dronovi-kamikze Hero pružaju oružanim snagama najveću operativnu fleksibilnost na bojnom polju. Sistemi oružja poseduju jedinstvenu sposobnost za autonomno gađanje ciljeva, uključujući pretragu, praćenje i izviđanje.

Dron navodno može da locira, prati i pogađa neprijateljske ciljeve koji imaju smanjen toplotni trag i koji su izvan linije fronta.

Hero lutajuća municija lebdi iznad ciljnog područja, lociraju i prate neprijatelja i analiziraju moguće ciljeve. Dronovi pomažu da se izaberu mete visoke vrednosti, kao i pravilno vreme, pravac i ugao napada pre izvođenja visokopreciznog udara.

‘Hero Loitering Munition’ sistemi mogu da rade grupno i stoga se njima može upravljati sa istog zemaljskog operativnog terminala.

Svi sistemi Hero su dizajnirani da rade u složenim uslovima na bojnom polju, uključujući okruženja bez GPS prijema ili bučnih radio veza. NATO članice prevenstveno koriste municiju Hero, dok je prodata i u drugim zemljama širom sveta.

Sistem Hero je na brojnim testovima pokazao svoju efikasnost protiv mnoštva različitih ciljeva, uključujući pešadiju, laka vozila, tenkove, neprijateljska utvrđenja, sisteme protivvazdušne odbrane i kritičnu infrastrukturu.

Neke karakteristike kamikaza bespilotnih letelica porodice Hero

Hero-30 je prenosivi sistem od 3 kg, najmanji sistem u UVision porodici. Dron se može pripremiti, rasporediti i lansirati za nekoliko minuta, može da „luta” u letu 30 minuta i idealan je za protivpešadijske misije.

Lansiranje se vrši pneumatskim mehanizmom, a buka i toplotni potpis su niski. Budući da je praktično nevidljiv i neprimetan, napad dronom može iznenaditi neprijatelja. „Heroj-30 pruža veliku prednost odbrambenim snagama.

Sistem Hero-70 teži 7 kg. Može da nosi municiju od 1 kg u letu koji traje maksimalno 45 minuta. Udaljenost na kojoj je komunikaciona veza sigurna dostiže 40 km. Idealan je za napad na mete kao što su laka vozila.

Hero-120 je najveći sistem kratkog dometa i pogodan je za protivtenkovske misije ili protiv taktičkih ciljeva. Težina municije može biti do 4,5 kg, a vreme leta je maksimalno 60 minuta.

Pored ovih nabrojanih tu su i najmanji Hero-20 kao i Hero-400, Hero-900 i Hero-1250 sistemi, gde je svaki prema broju veći od prethodnika. Hero-R je namenjen za blisku borbu.

1 KOMENTAR

  1. Sve u svemu.
    Sve je ovo lepo i dobro izgleda.
    Ali ovo otvara velika vrata za napade na satelite, sve njihove moderne igracke se navode preko toga. Ne verujem da kad bi doslo do nekog ozbiljnijeg rata kakav se mozda i sprema da prvo nastradaju sateliti. Onda se svi vracaju na papirne karte i opticke nisane.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave