NaslovnaNovostiItalijane osvestio sukob u Ukrajini: Sa samo 50 operativnih tenkova, Italija kupuje...

Italijane osvestio sukob u Ukrajini: Sa samo 50 operativnih tenkova, Italija kupuje do 200 Leopard 2A8

Italija planira da kupi glavne borbene tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2 kako bi ojačala svoje kopnene snage nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u četvrtak italijanskom parlamentu podsekretar odbrane, prenosi Rojters.

Izabela Rauti, članica stranke Bratstvo Italije premijera Đorđa Melonija, rekla je odboru za odbranu donjeg doma da je kupovina tenkova jedan deo u okviru značajne modernizacije vojske zemlje.

Tačan broj tenkova planiranih za kupovinu ostaje da se razjasni u narednom periodu

Tako je izvor odbrane, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao Rojtersu da italijanska država planira da kupi 125 tenkova Leopard 2, dodajući da se investicija od 4 milijarde evra proteže do 2037. godine.

S druge strane, prema Italijanskom odbrambenom planu, koji citira publikacija Repubblica, italijanska izvršna vlast je spremna da nabavi količinu vozila koja bi mogla da varira između 150 i 200 tenkova Leopard.

Sa svoje strane, američki Defens njuz piše da Italija planira da kupi 133 tenka Leopard.

Ovaj potez označava prvu zvaničnu italijansku inicijativu za dopunu postojećeg arsenala od izbijanja rata u Ukrajini.

Administracija ima za cilj da uključi program u višegodišnji budžet za odbranu za 2023-2025, izdvajajući početna sredstva od 4 milijarde evra od 2024. u cilju kupovine novih tenkova i nadogradnju druge vojne opreme, rekao je Rauti.

Zvaničnik je rekao da nije pokrenut nikakav proces nabavke tenkova i da će vlada tražiti odobrenje parlamenta pre sprovođenja plana.

Leopard zajednički proizvode nemačke kompanije Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall

Italijanska vojska se trenutno oslanja na oko 200 tenkova Ariete, od kojih je samo oko 50 potpuno operativno, rekao je izvor odbrane.

Rauti je rekao parlamentu da je zemlji potrebno više od 250 borbenih tenkova da bi ispunila zahteve NATO-a.

Zajedno sa kupovinom novih Leoparda, vlada takođe planira da unapredi flotu Ariete kako bi poboljšala njihovu efikasnost i bezbednost, rekao je Rauti.

Leopard 2A8

Navodi se da je KMW razvio novu modifikaciju Leoparda 2A8 na osnovu varijante tenka Leopard 2A7HU (verzija modifikacije Leopard 2A7+).

Dok je zadržao tenkovski top 120 mm/55 Rheinmetall Rh 120 L55A1, tenk Leopard 2A8 bi trebalo da ima poboljšanu zaštitu oklopa koristeći treću generaciju raspoređenog kompozitnog višeslojnog oklopa u celoj strukturi.

Za ovaj inovativni oklop se kaže da uključuje oklopni čelik visoke tvrdoće, plastično punjenje i keramičke komponente. Pojačana je i minska zaštita trupa i zaštita krova trupa, a posebno kupole od kasetne municije.

Tenk Leopard 2A8 će imati „značajno unapređenu optoelektroniku“, posebno kombinaciju video i infracrvenih kanala dostupnih celoj posadi, unapređeni sistem za kontrolu vatre, uvođenje sistema surround prikaza i poboljšane komunikacije i mogućnosti umrežavanja. 

prototip tenka leopard 2a7hu za madarsku vojsku na osnovu kojeg ce biti kreirana modifikacija leopard 2a8
Prototip tenka Leopard 2A7HU za mađarsku vojsku, na osnovu kojeg će biti kreirana modifikacija Leopard 2A8

Tenk će biti opremljen modifikovanim motorom čija je snaga povećana sa 1500 na 1600 KS. Tenk je takođe opremljen pomoćnim agregatom povećane snage od 20 kW (umesto 17 kW na Leopardu 2A7V). Istovremeno, još nije jasno da li će na kupoli Leopard 2A8 biti ugrađena daljinski upravljana mitraljeska oružna stanica.

Glavna karakteristika Leoparda 2A8 biće redovna integracija kompleksa aktivne zaštite EuroTrophy zasnovanog na kompleksu Trophy izraelske kompanije Rafael Advanced Defence Systems. 

1 KOMENTAR

  1. Kakav domino efekat naoružanja, verovatno će Rusija i njih da napadne ,strasno koliko novca se ulaže za ubijanje a toliko gladnih i siromašnih ova planeta je stvorena da ljudi uživaju na njoj a ne za njihove ratove sve političare staviti u geto

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave