NaslovnaNovostiUkrajinski general tvrdi da su ukrajinske oružane snage već dobile kasetnu municiju

Ukrajinski general tvrdi da su ukrajinske oružane snage već dobile kasetnu municiju

Ukrajinske oružane snage su već dobile oružje sa podmunicijom, kontroverzno, koje je Vašington obećao Kijevu u nadi da će tako pomoći u ukrajinskoj sporoj kontraofanzivi protiv ruske vojske, rekao je ukrajinski general u četvrtak, prenosi AFP.

„Upravo smo ih primili, još ih nismo koristili, ali mogu radikalno da promene situaciju na ratištu“, rekao je u intervjuu za američku televiziju Si-En-En Oleksandar Tarnavski, komandant prespore kontraofanzive na jugu zemlje.

SAD su prošle nedelje objavile da će isporučiti oružje Ukrajini, uprkos zabrinutosti međunarodne javnosti zbog dugoročnog rizika po civile.

„Neprijatelj takođe shvata da ćemo dobijanjem ove municije imati prednost“, rekao je Tarnavski, uveravajući CNN da ukrajinske snage neće koristiti ovo oružje u gusto naseljenim područjima.

„Rusi misle da ćemo ih upotrebiti na svim područjima fronta (…) To je laž“, rekao je on.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je odluka o isporuci kasetnih bombi Ukrajini „teška“, ali je naglasio da je Kijevu potrebno dodatno naoružanje da bi popunio svoje iscrpljene zalihe.

Ovo kontroverzno oružje može raspršiti do nekoliko stotina malih eksplozivnih punjenja, koje mogu ostati neeksplodirane u zemlji i stvoriti rizik za civile godinama nakon završetka sukoba.

M777

Zabranjeni su širom sveta, posebno u evropskim zemljama, potpisnicama konvencije sklopljene u Oslu 2008. godine, kojoj nisu pristupile Rusija, SAD, ni Ukrajina.

Rusija je već zapretila „kontramerama“ ako ove bombe Kijev upotrebi protiv ruskih trupa u Ukrajini.

U odgovoru na odluku Vašingtona da ukrajinskoj vojsci snabdeva opasnom kasetnom municijom, ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu podsetio je da ruske snage takođe imaju slično oružje i da će biti prinuđene da ga koriste protiv Oružanih snaga Ukrajine (OSU). 

Šojgu je primetio da su slične ruske granate efikasnije od onih koje proizvode SAD, ali se ruska vojska uzdržala od upotrebe zbog pretnje po civile.

Šef ruskog Ministarstva odbrane je istakao da se Moskva uvek uzdržavala od upotrebe ove municije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini zbog velike pretnje koju ona predstavlja za civile.

Iako su, primetio je, ruske snage naoružane kasetnim bombama, koje su „mnogo efikasnije od američkih, njihova nomenklatura je šira i raznovrsnija”.

americki marinac sa 155mm granatom
americki marinac sa 155mm granatom

Ukrajinska vojska je već primećena kako u tajnosti koristi stranu kasetnu municiju, ali Kijev je demantovao sve izveštaje. Sjedinjene Države su 7. jula odlučile da zvanično prebace kasetnu municiju u ratom razorenu zemlju.

Takva odluka je još jedan korak ka eskalaciji ukrajinskog sukoba koji vodi uništenju zemlje i naroda. Nakon što se američko oružje upotrebi na bojnom polju, ukrajinske trupe će kao odgovor biti gađane ruskim kasetnim bombama.

Šojgu je takođe upozorio da bi transfer kasetne municije Vašingtona u Kijev doveo do produžavanja sukoba.

Odluku Vašingtona nisu zvanično podržali premijeri Velike Britanije i Italije Riši Sunak i Džordž Meloni, kao ni šefica španskog Ministarstva odbrane Margarita Robles. Usledile su kritike od nekih javnih ličnosti i drugih političara, uključujući i iz SAD.

Sjedinjene Američke Države imaju zalihe od oko 10.000 kasetne municije u Evropi koja su praktično odmah mogli da isporuče u Ukrajinu.

155 mm m864
155 mm m864

Armija SAD je kasetnu municiju poslednji put masovno koristila tokom invazije na Irak, 2003. godine.  U februaru 2007. pokrenut je gore pomenuti proces oko usvajanja Sporazuma o zabrani kasetne municije (The Convention on Cluster Munitions). Konvencija je stupila na snagu 1. avgusta 2010. i do danas je potpisalo 115 a ratifikovalo 88 država. 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave