NaslovnaNovostiMinistar odbrane Šojgu podsetio da Rusija ima kasetnu municiju efikasniju od američke

Ministar odbrane Šojgu podsetio da Rusija ima kasetnu municiju efikasniju od američke

U odgovoru na odluku Vašingtona da ukrajinskoj vojsci snabdeva opasnom kasetnom municijom, ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu podsetio je da ruske snage takođe imaju slično oružje i da će biti prinuđene da ga koriste protiv Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

Šojgu je primetio da su slične ruske granate efikasnije od onih koje proizvode SAD, ali se ruska vojska uzdržala od upotrebe zbog pretnje po civile.

Kasetna municija se sastoji od specijalnih granata koje eksplodiraju u vazduhu i raspršuju veliki broj manjih granata, ili podmunicije, ubijajući neprijateljsku ljudsku snagu. Ova municija može da eksplodira čak i nakon dugog vremena nakon primene i predstavlja veliku opasnost za civile.

Šef ruskog Ministarstva odbrane je istakao da se Moskva uvek uzdržavala od upotrebe ove municije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini zbog velike pretnje koju ona predstavlja za civile.

Iako su, primetio je, ruske snage naoružane kasetnim bombama, koje su „mnogo efikasnije od američkih, njihova nomenklatura je šira i raznovrsnija”.

Ukrajinska vojska je već bila primećena kako u tajnosti koristi stranu kasetnu municiju, ali Kijev je demantovao sve izveštaje. Sjedinjene Države su 7. jula odlučile da zvanično prebace kasetnu municiju u ratom razorenu zemlju.

Takva odluka je još jedan korak ka eskalaciji ukrajinskog sukoba koji vodi uništenju zemlje i naroda. Nakon što se američko oružje upotrebi na bojnom polju, ukrajinske trupe će kao odgovor biti gađane ruskim kasetnim bombama.

americki marinac sa 155mm granatom
americki marinac sa 155mm granatom

Šojgu je takođe upozorio da bi transfer kasetne municije Vašingtona u Kijev doveo do produžavanja sukoba.

Odluku Vašingtona nisu zvanično podržali premijeri Velike Britanije i Italije Riši Sunak i Džordž Meloni, kao ni šefica španskog Ministarstva odbrane Margarita Robles. Usledile su kritike od nekih javnih ličnosti i drugih političara, uključujući i iz SAD.

Sjedinjene Američke Države imaju zalihe od oko 10.000 kasetne municije u Evropi koja bi praktično odmah mogla biti isporučena u Ukrajinu. No, izgleda da Vašington pre namerava da Kijevu pošalje municiju koja im leži u domaćim skladištima. 

155 mm m864
155 mm m864

Armija SAD je kasetnu municiju poslednji put masovno koristila tokom invazije na Irak, 2003. godine.  U februaru 2007. pokrenut je proces oko usvajanja Sporazuma o zabrani kasetne municije (The Convention on Cluster Munitions). Konvencija je stupila na snagu 1. avgusta 2010. i do danas je potpisalo 115 a ratifikovalo 88 država. 

Sjedinjene Države, Rusija i Ukrajina nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji, međunarodnom ugovoru koji zabranjuje njihovu upotrebu, prenos i akumulaciju.

U SAD pojedini žele da otkažu isporuku kasetne municije Ukrajini

Američki senatori izneli su predlog da se otkaže planirani transfer kasetne municije u Ukrajinu, što je novi razvoj situacije po pitanju vojne pomoći Ukrajini.

Amandman koji je predložen na budžet za odbranu SAD za 2024. godinu sadrži odredbu o zabrani isporuke kasetne municije Kijevu. Ovaj predlog zakona podržao je republikanski član Predstavničkog doma, Met Gec, koji se predstavio kao jedan od njegovih kosponzora.

Gec insistira da vojna pomoć ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da uključuje prenos kasetne municije, jer se njihova upotreba smatra nekontrolisanom i dovodi do velikog broja civilnih žrtava.

Pored toga, Gec je naglasio da takva municija nije u stanju da okonča sukob u Ukrajini.

Kijev tvrdi da će „pažljivo koristiti kasetne granate“

SAD su odbili da otkriju obim isporuka, dok Salivan tradicionalno tvrdi da su Sjedinjene Američke Države dobile garancije od Kijeva da će ukrajinske snage koristiti kasetnu municiju „sa oprezom“. SAD su odbili da otkriju obim isporuka.

Kijev je sa svoje strane tvrdio da će kasetna municija pomoći njihovoj vojsci da „deokupira“ ukrajinske teritorije, a da pritom očuva živote ukrajinskih vojnika. Ukrajinski ministar odbrane naveo je pet pravila upotrebe kasetne municije od strane Oružanih snaga Ukrajine:

artiljerci 55 ukrajinske brigade postavljaju mrezu iznad haubice m777 u okolini bahmuta decembar 2022. photo credits krom pierre
artiljerci 55 ukrajinske brigade postavljaju mrezu iznad haubice m777 u okolini bahmuta decembar 2022. photo credits krom pierre
  • Ukrajina će koristiti kasetnu municiju samo za „deokupaciju“ i neće gađati „zvanično priznatu teritoriju Rusije“.
  • Kasetna municija se neće koristiti u urbanim sredinama. Kijev namerava da ih koristi samo u oblastima koncentracije ruske vojne tehnike.
  • Ukrajinske vlasti će voditi „strogu evidenciju“ o oblastima u kojima se koristi kasetna municija.
  • Područja u kojima su takve granate korišćene kasnije će postati prioritet za deminiranje. Ministarstvo odbrane Ukrajine obećava da će pripremiti odgovarajući pravni okvir za to.
  • Kijev će obavestiti svoje partnere o upotrebi kasetne municije i njihovoj efikasnosti, „kako bi se obezbedio odgovarajući standard transparentnog izveštavanja i kontrole“.

4 KOMENTARA

  1. Kada su idiote iz genocidne zverske države interesovali civili? Znamo mi iz Srbije, Avganistana… Ko se prvi naselio preko bare? Genetski otpad evrope, sam šljam, ubice prostitutke, kriminalci svih vrsta bežeći pred zakonom i po neki avanturista .

  2. Ако тетовирани неонацисти буду масовно користили касетне бомбе,треба им узвратити вишеструко,тако да зажале дан кад су се родили!

  3. Nijedna tačka neće biti ispunjena! Naročito je sporna četvrta tačka, o deminiranju područja na kojima kasetne bombe budu korištene! Naime, Amerikanci i ko li već, uslovili su Ukrajinu o deminiranju područja!?!?!? GREŠKA! Klauzulu će već po svom nahođenju izvršiti Rusija, jer na ta područja sigurno neće kročiti Ukrajinci, tj ostaće u okviru Ruske federacije!!! Za uzvrat, zbog kasetnih bombi na sada već svojoj teritoriji, Rusija će sigurno pobacati slične, ali efikasnije po Ukrajinskim teritorijama koje su za sad pod Ukrajinskom kontrolom, a Rusi će i te teritorije razminirati uskoro, kad podpadnu pod okrilje Ruske federacije! Da li će to biti polovina sadašnje Ukrajine, ili cela Ukrajina pokazaće se u bliskoj budućnosti!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave