NaslovnaNovostiRuska vojska napala ukrajinska skladišta municije, odbijajući novi talas napada

Ruska vojska napala ukrajinska skladišta municije, odbijajući novi talas napada [VIDEO]

Ruska vojska je izvela napad dalekometnim visoko preciznim oružjem na skladišta municije kijevskih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane 13. jula.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su sve određene mete “neutralisane” u napadu, ne navodeći dodatne detalje.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je novi talas ukrajinskih napada odbijen u pravcu Donjecka, Krasnog Limana i Južnog Donjecka.

U pravcu Donjecka ruska Jug grupa je odbila ukupno 16 u blizini Vesjoloje, Krasnogorovka, Severnoje, Novomihajlovka i Mariinka. Grupa je takođe suzbila aktivnosti diverzantsko-izviđačke grupe kod Kurdjumovke.

Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su 480 vojnika, šest kamioneta, tri samohodne haubice poljske proizvodnje Krab, kao i haubice Msta-B i D-30, navodi ministarstvo, koje je takođe saopštilo da je američki AN /TPK-50 kontrabaterijski radar je uništen blizu Predtečinog.

U međuvremenu, u pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centra napala je 63., 66. i 67. mehanizovane brigade kijevskih snaga u blizini Torskog, Karmazinovke i Kuzmina. Štaviše, tri napada su odbijena u blizini Chervonaia Dibrova i Kremennaia.

Prema ministarstvu, kijevske snage su u ovom pravcu izgubile 90 vojnika, četiri borbena oklopna vozila, četiri kamioneta, samohodni artiljerijski sistem „Akacija“ i haubicu D-30.

U pravcu južnog Donjecka, ruska grupa snaga Vostok osujetila je pokušaje kijevskih snaga da izvedu dva napada u blizini Rovnopolja i Novodonjeckog.

Skoro pet nedelja nakon svoje kontraofanzive, kijevske snage tek treba da ostvare bilo kakav značajan napredak na terenu. Uprkos velikim gubicima, snage su i dalje zaglavljene nekoliko kilometara od prve linije odbrane ruske vojske.

Ukrajinci ponovo planiraju kontraofanzivu preko Dnjepra

Prema brojnim izvorima, Oružane snage Ukrajine mogu pokušati da aktiviraju front duž Dnjepra. Prema informacijama sa telegram kanala vojni doušnik, OSU će od večeras i dalje u naredna tri dana organizovati pokušaj proširenja mostobrana na našoj obali Dnjepra.

U tu svrhu planirano je iskrcavanje trupa na različitim tačkama na obali od Aleški do Nove
Kahovka. Trenutno nije preciziran broj snaga i sredstava koje Oružane snage Ukrajine mogu upotrebiti u predstojećem napadu.

Takođe, na osnovu dobijenih informacija, cilj ukrajinskih snaga može biti pokušaj da se medijski prostor odvrati od trenutnih dešavanja u Zaporožju.

ruske jurisne operacije na reci dnjepar
ruske jurisne operacije na reci dnjepar

Više puta smo analizirali situaciju na obalama Dnjepra, prvenstveno zbog opasnosti koja je pretila od uništenja nuklearne elektrane AES ali, možda i relanije – zaporoške brane. Pošle godine analizirali smo ”Sve češće tvrdnje o mogućem uništenju brane na Dnjepru. Preti li potop”? 

Ispostavilo se da smo pravilno razmišljali – iste opasnosti uočio je tada i komandant združenih snaga Sergej Vladimirovič Surovikin, general ”Armagedon”. Pri tome, Surovikin je situaciju analizirao bez emocija, sa čisto vojničkog stanovišta, ne upuštajući se u moralne i društveno-političke implikacije njegovih ”teških, jako teških odluka”.

Možda je svojim planiranjem izbegao pravi ‘’Armagedon’’ i spasao hiljade života ruskih vojnika ali – doveo je do moralnog i političkog poniženja Rusije, napuštanje Hersona.

Podsetimo, 6. juna ipak je uništena brana na Kahovskoj Hidro Elektrani. Kao rezultat toga, zaraćene strane su bile prinuđene da napuste svoje vojne položaje na obali, uglavnom Rusi, koji su bili stacionirani na donjoj istočnoj obali reke. 

napad na branu na dnjepru

Otprilike dve nedelje kasnije voda je pala, a snage ruske armije i Oružanih snaga Ukrajine (OSU) bile su prinuđene da obnove svoja utvrđenja u poplavljenom području. 

Iskoristivši katastrofu koja je odnela živote desetina civila i uništila brojna naselja, ukrajinska vojska je nedavno intenzivirala napade na istočnu obalu Dnjepra u pokušaju da zauzme uporište u oblasti koju kontrolišu ruske trupe.

Situacija u drugim pravcima, prema saopštenju ruskog MO

Na pravcu Zaporožja, koordinisanim dejstvima ruskih trupa poražen je rejon koncentracije ljudstva i opreme 128. brdske jurišne brigade OSU kod Pjatihatkija, a takođe je odbijen napad neprijateljskih jedinica 65. mehanizovane brigade kod Rabotina (oblast Zaporožje).

Ukrajinski gubici su iznosili preko 180 ukrajinskih vojnika, 1 tenk, 5 borbenih oklopnih vozila, 2 motorna vozila, 1 samohodni artiljerijski sistem AS90 Braveheart, 2 haubice Msta-B, 3 topa D-20, 1 samohodni Gvozdika. artiljerijski sistem, i 1 Grad MLRS.

U pravcu Kupjanska, napadi koje su izveli Operativno-taktička i Armijska avijacija, kao i artiljerija Grupe snaga „Zapad“, doveli su do neutralisanja ljudstva i opreme neprijatelja u blizini Krasnoje Pervoje, Liman, Pervi (Harkov), i Novosilovskoje (Lugansk).

Gubici OSU su iznosili do 30 ukrajinskih vojnika, 2 oklopna transportera, 2 motorna vozila, 1 haubicu D-20 i 2 samohodna artiljerijska sistema Gvozdika.

Na Hersonskom pravcu, OSU gubici su iznosili do 70 ukrajinskih vojnika, 1 borbeno oklopno vozilo, 3 motorna vozila, kao i 2 samohodna artiljerijska sistema: Akacija i Gvozdika.

Operativno-taktička i Kopnena avijacija, raketne trupe i artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije neutralisale su 73 artiljerijske jedinice OSU na vatrenim položajima, ljudstvo i opremu u 96 područja.

U blizini Kurdjumovke i Jampolja (Donjeck) uništena su skladišta municije 28. mehanizovane brigade OSU i 125. brigade Teritorijalne odbrane.

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su 11 projektila koje je lansirao sistem HIMARS.

Pored toga, 14 ukrajinskih bespilotnih letelica je uništeno u blizini Ljubimovke, Urožajnoje (Zaporožje), Petrovskoje, Jakovlevka, Soledar, Zajcevo (Donjeck), Verhnjekamenka, Čevonopopovka i Kremennaja (Lugansk).

Ukupno 455 aviona, 242 helikoptera, 4.995 bespilotnih letelica, 426 raketnih sistema PVO, 10.687 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.138 borbenih vozila opremljenih MLRS, 5.440 terenske artiljerije, kao i 4 motorna specijalna vojna vozila i 6 minobacača su uništeni tokom sukoba prema računici ruskog ministarstva odbrane.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave