NaslovnaNovostiU pomoć Ukrajini, iz Australije dolazi najsavremeniji AWACS vazduhoplovni sistem E-7A Wedgetail

U pomoć Ukrajini, iz Australije dolazi najsavremeniji AWACS vazduhoplovni sistem E-7A Wedgetail

Australijska vlada je najavila da će rasporediti avion za rano upozoravanje i kontrolu u Nemačku kako bi obezbedila kontinuiran i siguran protok vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Tako će Kanbera rasporediti AEW&C (AWACS) E-7A Wedgetail avion sa dežurnom posadom i otprilike 100 drugih australijskih kopnenih članova tima i osoblja za podršku na period od šest meseci.

Prema rečima australijskog premijera Entonija Albanezea, avion za istraživanje i osmatranje neće ući u ukrajinski, ruski ili beloruski vazdušni prostor.

„Ovaj doprinos je značajan i za ono što će učiniti i za ono što simbolizuje, pokazujući posvećenost Australije da učini sve što može da obezbedi adekvatne resurse (Ukrajini)“, rekao je on.

„Raspoređivanje E-7A Wedgetail kao dodatne sposobnosti za rano upozoravanje pomoći će da se osigura da je tok vitalne podrške međunarodne zajednice u Ukrajinu zaštićen“, objasnio je zamenik premijera Australije Ričard Marles.

E-7A Wedgetail

E-7A Wedgetail je avion za rano upozorenje i kontrolu razvijen od strane kompanije Boeing Defense, Space & Security za Kraljevsku australijsku vazduhoplovnu silu (RAAF). Baziran je na komercijalnoj platformi aviona Boeing 737-700 i opremljen je naprednim radarom i senzorskim sistemima koji omogućavaju poboljšano nadziranje i upravljanje.

Sposobnost Wedgetail-a da koordinira zajedničke borbene akcije u realnom vremenu — vazduhoplovne, pomorske i kopnene — značajno povećava borbenu efikasnost snaga koje ga koriste.

Wedgetail je modifikovan za savremeni borbeni prostor. Istovremeno praćenje vazdušnih i morskih ciljeva omogućeno je dodavanjem naprednog radara sa višenamenskim elektronskim skeniranjem (MESA) kompanije Northrop Grumman i 10 najsavremenijih konzola za misiju.

Wedgetail kombinuje upotrebu radara dugog dometa sa sekundarnim radarom i taktičkim, operativnim i strateškim glasovnim i podatkovnim komunikacionim sistemima u svim frekventnim opsezima.

Tokom standardne misije, E-7A Wedgetail može da pređe više od četiri miliona kvadratnih kilometara (za poređenje, površina naše zemlje je samo 88,499 hiljade kvadratnih kilometara). Avion je sposoban da izvršava misije na neograničenim udaljenostima i na duge periode, jer se može puniti gorivom u letu.

juznokorejski e 7a wedgetail
juznokorejski e 7a wedgetail

Evo nekoliko ključnih detalja o E-7A Wedgetail-u:

  1. Namena: E-7A Wedgetail služi kao platforma za rano upozorenje i kontrolu (AEW&C), omogućavajući RAAF-u da otkriva, prati i upravlja vazdušnim i pomorskim pretnjama u realnom vremenu. Pruža situacionu svest i podršku komandno-kontrolnim operacijama radi poboljšanja efektivnosti vazdušnih i pomorskih operacija.
  2. Radarski i senzorski sistemi: Wedgetail je opremljen Multi-Role Electronically Scanned Array (MESA) radarom koji se nalazi u karakterističnoj rotodomi na vrhu aviona. MESA radar je sposoban da otkriva i prati više vazdušnih ciljeva istovremeno na širem području, uključujući avione, bespilotne letelice i brodove. Avion takođe sadrži i druge napredne senzore i komunikacione sisteme radi olakšane integracije i razmene podataka.
  3. Mogućnosti misija: E-7A Wedgetail može izvršavati različite operativne zadatke, uključujući nadzor, rano upozorenje, upravljanje borbom i prenos komunikacija. Njegov dugoročni radar i napredni sistemi omogućavaju sveobuhvatnu situacionu svest, što omogućava efektivno donošenje odluka i koordinaciju odgovora.
  4. Avionsko telo i performanse: E-7A Wedgetail bazira se na platformi Boeing 737-700, modifikovanom za smeštaj radarskih i misijskih sistema. Ima produženo trupno telo i ojačanu strukturu radi podrške dodatnoj opremi. Avion je pokretan sa dva CFM International CFM56-7B turboventilatorska motora, što mu pruža odličan dolet, izdržljivost i operativnu fleksibilnost.
  5. Međunarodne operacije: Osim RAAF-a, E-7A Wedgetail je nabavljen i od drugih zemalja, uključujući Tursku i Južnu Koreju, koje koriste svoje verzije ovog aviona. Wedgetail je angažovan u raznim međunarodnim misijama i vežbama, pružajući vredne AEW&C sposobnosti savezničkim snagama.

9 KOMENTARA

  1. Pre neki dan je vidjen i”Pegaz” u Finskom vazdušnom prostoru. U paru ova dva aviona iznad ratišta daju ozbiljnu prednost ratnom vazduhoplovstvu.

  2. Ako taj avion ne podeli rusiju na pola, nista nece… To je sila , to je neman, to je strah i trepet u vazduhu🤣🤣🤣. Pogotovo sto ne sme da udje u vazdusni prostor, nego ce da,, skevće” iz nemacke, onako beskoristan, kao pudlica sa terase… Ali je vazno da zeljoni keljmendi juda, pokaze narodu da ima podrsku NATO, koje zapravo i nema. Ukrajinci, otvorite oci, umove i srce, proterajte sataniste iz zemlje.

  3. Боже милостиви сачувај свој православни грешни народ на планету од бесомучних и ђавоимсних који се умножавају отпадниц Твоји са свих страна.

  4. Realnosti, na zalost nema nista od tog obaranja, ometanja svakako da ima, ali sama cinjenica da ce koriscenje tog aviona naredna sest meseci australiske poreznike kostati koliko i da cela australija dodje na jadran na more ce biti veommma interesantno.

    • Nisu li govorili kako je leopard tenk neuništivi i kako jedan leopard je ekvivalent na 10 ruskih T72? 😂 A sada vidimo kako mu oklop buši jedan dron od €30k, jeste kako mu buši oklop, ne kako ga samo onesposobi.
      Do sad sve što je poslato Ukrajini, bilo je uništeno. Čak i pomišljam da možda Rusi namerno dozvoljavaju sve ovo, NATO skladišta su već prazni 🤭

  5. Mene zanima dali Rusi imaju način da obore ovaj avion, silom koja ne koristi klasično oružje, kao što su oborili 2 miraža 2000 1991. godine iznad jadranskog mora. Po meni će taj avion nanositi veliku štetu Rusima i predstavlja legitimnu metu, ali pošto neće ulaziti u vazdušni prostor sukobljeni strana način na koji će to uraditi treba biti prikladan i podržati objašnjenje da je došlo do kvara, jedva čekam!!!

    • Kakve veze ima to što neće ulaziti u vazdušni prostor ako je objavljeno da je poslat kao pomoć Ukrajini? To je legitimna meta kako god okreneš. Inače, evo Rusima prilike da testiraju S500

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave