NaslovnaNovostiUkrajinske oružane snage tvrde da su uspele da unište ruski raketni sistem...

Ukrajinske oružane snage tvrde da su uspele da unište ruski raketni sistem zemlja-vazduh S-400 Trijumf

Oružane snage Ukrajine tvrde da su uništile lanser i radar ruskog raketnog sistema zemlja-vazduh S-400 Trijumf.

U napadima Oružanih snaga Ukrajine na “neke položaje” ruske vojske uništeni su ruski radar 92N6A i lansirna jedinica 5P85SM2-1 TEL. Ove dve komponente su deo raketnog sistema PVO S-400 dugog dometa. Ne kaže se tačno gde ni kada.

Slike su na društvenim mrežama prvo isplivale na Telegram kanalima. Proukrajniski nalog navodi da je u pitanju uništenje drugog ruskog sistema S-400. Želeli su da preciziraju da su, uzimajući u obzir preciznost napada, Ukrajinci najverovatnije koristili sisteme HIMARS.

92N6E je aktivna 3-D multifunkcionalna radarska stanica za elektronsko skeniranje. Ima mogućnost da otkrije do 100 ciljeva i precizno prati do šest ciljeva na dometu do 400 km i visini do 30 km.

Radar 92N6E je povezan sa radom cele baterije sistema S-400, koja uključuje tri do šest lansera. Obavlja potragu za vazdušnim ciljevima, njihovo praćenje i naknadno navođenje protivvazdušne rakete do jednog od ciljeva.

Turski tviteraš prenosi o uništenim komponentama S-400

Uništenje radara 92N6E se po zapadnim medijima slavi kao veliki uspeh za ukrajinsku vojsku, jer utiče na celokupnu funkcionalnost baterije S-400. Radar ove klase je veoma vredan sistem.

Takođe, kao rezultat napada, navodno je uništena jedinica TEL 5P85SSM2-1 postavljena na šasiju kamiona MZKT-543M.

Vozilo nosi četiri protivvazduhoplovne rakete, koje se lansiraju automatski komandom iz vozila komandnog mesta.

Treba napomenuti da je ruski raketni sistem zemlja-vazduh S-400 Trijumf bio neaktivan u trenutku kada su ga uništile Oružane snage Ukrajine – radar je bio isključen, a jedinica nije bila spremna za lansiranje projektila.

Prema tvrdnjama ukrajinskih kanala koje dele slike, Oružane snage Ukrajine su navodno uočile sistem S-400 Trijumf tokom raspoređivanja na vatrenom položaju.

Ukrajinci već tvrdili da su uništavali komponente sistema S-400

Ovo nije prvi put da ukrajinske oružane snage uništavaju pojedine elemente S-400 sistema. U junu, ukrajinska vojska je takođe tvrdila uništenje komandnog mesta i lansera iz sličnog sistema koji se nalazi u oblasti Herson.

U to vreme PVO sistem je navodno pokrivao vojno postrojenje ruskih snaga. Ukrajinski izvori tvrde kako je pogođen GMLRS vođenim projektilima lansiranim iz sistema HIMARS.

U januaru mesecu ove godine, pojavili su se prve fotografije navodnog ruskog PVO sistema S-400 „Trijumf“ uništenog u Ukrajini.

U septembru prošle godine, ukrajinske oružane snage su tvrdile da su uništile dva lansera S-400 i radar S-300, među ostalom ruskom vojnom opremom, u južnoj Ukrajini.

Još u julu su ukrajinske snage navodno uništile ruski radar na malim visinama 48Ia6-K1 Podlet-K1 za koji se navodi da se koristi za sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Operativna komanda „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine (OSU) tvrdila je bez pružanja vizuelnih dokaza niti preciziranja da su ovi lanseri S-400 uništeni.

S-400 Trijumf

Na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu, S-400 zauzima ubedljivo prvo mesto.

S-400 Trijumf, ranije poznat kao S-300 PMU-3, je sistem protivvazdušnog naoružanja koji je 1990-ih u Rusiji razvio Centralni konstruktorski biro Almaz kao modernizacija porodice S-300. U službi je Oružanih snaga Ruske Federacije od 2007. godine. 

ruski pvo sistemi s 400 foto ap
ruski pvo sistemi s 400 foto ap

S-400 koristi četiri rakete: veoma dugog dometa 40N6 (400 km), dugog dometa 48N6 (250 km), srednjeg dometa 9M96E2 (120 km) i 9M96E kratkog dometa (40 km). Čak i The Economist je 2017. opisao S-400 kao „jedan od najboljih sistema protivvazdušne odbrane trenutno postojećih“.

Jedan sistem koji sadrži do 8 divizija može da kontroliše do 72 lansera, sa maksimalno 384 projektila (uključujući rakete sa dometom manjim od 250 km). Rakete se lansiraju pomoću gasnog sistema iz lansirnih cevi do 30 metara u vazduh pre nego što se raketni motor zapali, čime se povećava maksimum i smanjuje minimalni domet.

U aprilu 2015. izvedena je uspešna probna raketna testiranja na meti u vazduhu na udaljenosti od 400 km; 40N6 dugog dometa možda mogu da drže samo dve rakete umesto tipičnih četiri zbog svoje veće veličine. Drugi test je zabeležio raketu 9M96 pomoću aktivnog radara za samonavođenje, koja je dostigla visinu od 56 km. Sve rakete su opremljene bojevom glavom usmerenom na eksploziju, što povećava verovatnoću potpunog uništenja ciljeva.

S-400

Ruske protivvazdušne raketne trupe su 2016. godine dobile nove vođene rakete za sisteme PVO S-300 i S-400. Protivvazdušni raketni sistem dizajniran za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih projektila, može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva. S-400 je sposoban da presreće krstareće rakete u dometu od oko 40 km.

Radar i oprema 96L6I rade odvojeno (100 metara), izvozna verzija 96L6E2 ima mogućnost praćenja maksimalno 100 ciljeva. Maksimalna visina za otkrivanje cilja je 100 km i to sa svih strana. Sposobnost detekcije krstarećih projektila i stelt.

14 KOMENTARA

  1. Jesu li se ukrainci zato povukli u misje rupe i nista od te toliko promovisane i hvaljene kontraofanzive od koje nema nista hvalite me usta jer cu da vas rascepim,isto tako i Ukraina hvalese govore medie i nocu i danju govore kako napreduju,a ustvari nigde rezultati. Pa samo lud moze poverovati ukronacistima i njihovim lazima,ako su dovedeni bez mozga da upravljaju Ukrainom,pa ostali su sa pametom i mozgom i nemogu verovati na bezmozgovne pistavljene klovnove koje ispunjavaju americke zadatke,a mi verovati u tim lazima zaista je smesno i nelogicno. Onaj sumar ukrainski klovn koi glumi predsednika i ubija ukrainsku naciju svima je postalo jasno zasto je postavljen i cije interese zastupa. Unistava pravoslavnu veru toliko vidno i istinito,ali i njemu ce biti presudjeno!

  2. Да, уништили су, као што су оборили и све “Кинжале”… Где им је “Патриот”, кога су Руси случајно “мало огребали” па су их само зафарбали… Јадни покушај утехе за пропалу државу у нестајању… У те глупости може да поверује само неко малоуман. Није ни смешно, жалосно је.

  3. Potpuno ista priča kao i prošli put…Neka mi ne zamere prethodni komentatori, ali moram da ponovim-pa zar opet slikanje sa zemlje, a ne iz vazduha…i opet iz dva ugla (za svaki slučaj, je l’ te?) i opet usred bela dana!? Aman, ljudi, dokle više ovakve propagande za malu decu?

  4. Pa objavili Ukrainci i slike iz Iraka,Sirije,pa voz iz Grdeličke Klisure…,a ove slike ko da je S-400 bio na fapu 13, već viđeno više puta.Slike iz bliza,a nigde “veselih”ukrajinaca na slikama. Što bi rekli vojvođani, ta mani me gluposti.

  5. Nisu to srbi, pa da mig 29 gađa most sa 100 metara visine pa ga obori protiv vazdušni top jer majmun nije hteo da ga gađa sa 9000 metara, i kad Rusi dođu da provere šta se desilo utvrde da smo majmuni!!!

  6. Cista glupost, zna se dobro da je PVO S-400 sistem, sistem dugog dometa, i da nikada ne ide bez zastite sistema kratkog i srednjeg dometa koji su u 24 satnom dezurstvu, jer se ne isplati trositi skupe rakete dugog dometa na jeftine male projektile.

  7. Sve je to u redu unistili Ukrainci S-400, nego mi nije jasan deo odakle im fotografije? jer se vidi da je slikano iz nepisredne blizine a ne sa satelita a ako se zna da ovakvi sistemi dezuraju u dubokoj pozadini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave