NaslovnaNovostiUkrajinci objavili slike uništene komandne ispostave 55K6A raketnog PVO sistema S-400

Ukrajinci objavili slike uništene komandne ispostave 55K6A raketnog PVO sistema S-400

Na ukrajinskim nalozima po društvenim mrežama objavljeno je nekoliko slika i informacija o uspešnom ukrajinskom artiljerijskom napadu na Hersonsku oblast. Dakle, izgleda da je ruska vojska izgubila komponentu sistema PVO S-400.

Informaciju je objavio Telegram kanal “Oružane snage Ukrajine. Rat protiv okupatora”. Objava uključuje dve fotografije koje navodno prikazuju ostatke onoga za šta se veruje da je PBU 55K6E, komandno kontrolni centar za PVO sistem S-400.

Prema izvoru, pogodak se dogodio sredinom maja tokom napada ukrajinskih oružanih snaga na rusko skladište naoružanja, koje se nalazi u ruskom delu Hersonske oblasti.

Nekoliko ukrajinskih medijskih izvora tvrdi da je protivvazdušni sistem S-400 pogođen raketom koju je lansirao višestruki raketni sistem HIMARS. Ako se informacije potvrde, onda je ovo prvi poznati slučaj kada je komandno-kontrolni centar 55K6E za sistem S-400 pogođen projektilom koji je lansirao sistem HIMARS.

Uništavanje sistema S-400 je izuzetno redak incident. S-400 se smatra ekvivalentom američkog sistema Patriot. Dakle, uzimajući u obzir njegove karakteristike, sposoban je da presreće balističke ciljeve, kao što su GMLRS rakete. Međutim, izgleda da kao ni Patriot, nije nedodirljiv.

Podsetimo, prema tvrdanjama ruskog ministra odbrane Šojgua, u Ukrajini su uništena dva sistema Patriot.

Po svemu sudeći, komandno mesto 55K6E verovatno nije bilo adekvatno zaštićeno sistemima PVO kratkog dometa koji je trebalo da dopune S-400 kao deo višeslojne PVO.

Među kandidatima za ovaj zadatak je i sistem Pancir-S1 koji bi po nama bio upravo idealan izbor a koriste ga Vazdušno-kosmičke snage Rusije.

55k6e
55k6e

55K6E je komandni i kontrolni centar 55K6E za sistem S-400, koji je razvila ruska kompanija Almaz-Antej. Komandni centar se prvenstveno koristi za protivvazdušnu odbranu i zaštitu od balističkih i vazdušnih pretnji.

55K6E je opremljen naprednim radarom za praćenje i otkrivanje ciljeva koji je u stanju da istovremeno identifikuje i prati više ciljeva u vazdušnom prostoru. Ovaj radar pruža tačne informacije o vazdušnim ciljevima, uključujući njihove koordinate, brzinu i visinu.

55K6E takođe ima koristi od naprednih komunikacionih sistema koji omogućavaju integraciju i saradnju sa drugim sistemima protivvazdušne odbrane i centralne komande, omogućavajući operativnu koordinaciju u realnom vremenu i deljenje informacija.


S-400 Trijumf

Na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu, S-400 zauzima prvo mesto.

S-400 Trijumf, ranije poznat kao S-300 PMU-3, je sistem protivvazdušnog naoružanja koji je 1990-ih u Rusiji razvio Centralni konstruktorski biro Almaz kao modernizacija porodice S-300. U službi je Oružanih snaga Ruske Federacije od 2007. godine. 

ruski pvo sistemi s 400 foto ap
ruski pvo sistemi s 400 foto ap

S-400 koristi četiri rakete: veoma dugog dometa 40N6 (400 km), dugog dometa 48N6 (250 km), srednjeg dometa 9M96E2 (120 km) i 9M96E kratkog dometa (40 km). Čak i The Economist je 2017. opisao S-400 kao „jedan od najboljih sistema protivvazdušne odbrane trenutno postojećih“.

Jedan sistem koji sadrži do 8 divizija može da kontroliše do 72 lansera, sa maksimalno 384 projektila (uključujući rakete sa dometom manjim od 250 km). Rakete se lansiraju pomoću gasnog sistema iz lansirnih cevi do 30 metara u vazduh pre nego što se raketni motor zapali, čime se povećava maksimum i smanjuje minimalni domet.

U aprilu 2015. izvedena je uspešna probna raketna testiranja na meti u vazduhu na udaljenosti od 400 km; 40N6 dugog dometa možda mogu da drže samo dve rakete umesto tipičnih četiri zbog svoje veće veličine. Drugi test je zabeležio raketu 9M96 pomoću aktivnog radara za samonavođenje, koja je dostigla visinu od 56 km. Sve rakete su opremljene bojevom glavom usmerenom na eksploziju, što povećava verovatnoću potpunog uništenja ciljeva.

S-400

Ruske protivvazdušne raketne trupe su 2016. godine dobile nove vođene rakete za sisteme PVO S-300 i S-400. Protivvazdušni raketni sistem dizajniran za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih projektila, može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva. S-400 je sposoban da presreće krstareće rakete u dometu od oko 40 km.

Radar i oprema 96L6I rade odvojeno (100 metara), izvozna verzija 96L6E2 ima mogućnost praćenja maksimalno 100 ciljeva. Maksimalna visina za otkrivanje cilja je 100 km i to sa svih strana. Sposobnost detekcije krstarećih projektila i stelt.

42 KOMENTARA

  1. Posto je patriot dobio po guzici sad se moralo izmisliti kako.je i S400 unisten. Jer prevelika je to sramota za Amere i za citav Nato. Patriot je ponos Americke industrije i ode u staro gvozdje😀

  2. Samo neka Putinov Gebels dokaže ono što priča, makar pokaže satelitski snimak, pa bi mu neko možda i povjerovao!? Rusi gube tlo pod nogama, a bolesnik Putin se ponaša kao Hitler u maju ’45-te! Bolni poraz im sve bliži i nestanak Rusije u ovom obliku. Z zločinci su to i zaslužili! Taj Patriot, koji su navodno uništili, a Ukrajinci priznali da je malo oštećen i dalje im uspješno obara Kinžale, Kalibre, Iskandere, projektile S-400 iznad Kijeva, a za drugi je imao vlažne snove! Slava Ukrajini!❤️🇺🇦

  3. A fotke je napravio…ko?
    Ne verujem koji idiot treba da budes da poverujes u ovakve budalastine….bez obzira na kojoj si strani ako si uopste izabrao stranu

  4. Ljudi moji Rusi koriste stare rakete još iz SSSR-a,tenkove i ostalo naoružanje.Kreneli protuofenziva onda tek počinje stanje.Ukrajinci će tu najebati Židov ih vodi u propast,i ovako Rusi će uzeti polovicu,Poljaci svoje,Madžari svoje i Rumuniji svoje.

  5. Још један агитпроп памфлет намењен зомби лобањама самозваног “запада” а успут може да послужи, уз тарифу, да замлате још по коју наивну, заблуделу особу са наших простира… Тешко али ће они непрестано покушавати… Немају баш никаквог обзира, неморални су а као нацисти су ненормални…

    • Oni nenormali nisu ratovali posle drugog svetskog rata.Radili su i gradili svoju buducnost.A sta su radili ovi normalni od 90-tih do 99-te ❓sram te bilo jos ti nekog zoves nenormalnim,samo su ti evra koje salju normalna.

  6. Ruska tzv spec ops traje preko 400 dana.To govori sve o njihovoj taktici, oružju itd. Ne do bog da se sudare sa švedjanima.

  7. Ukri na obuci tenkista u poljskoj se direktno sudarili i izvalili kupole tenka,poljski oficir kaue 40 god.obucavam tenkisre ovo još nisam video.Pogodili patriot….stručnjaci za
    ĹAž i samo ĺaž….uz pomoć vas novinara.

  8. Slažem sa komentarima da je uništenje komandnog vozila sistema S-400 čista laž. Zato što:
    – niko nije lud da postavi sistem PVO dugog dometa u dometu protivničke artiljerije;
    – kako može da napravi snimak uništenog vozila iz neposredne blizine i to sa zemje na teritoriju koju kontroliše protivnik.

  9. Himars domet do 80km
    Znaci postavlja se od linuje fronta 20+km
    S400 domet radara 400km+ ,raketa 200km+ i neko ce ga postaviti na na 40tak km od linije fronta gde bi bio izložen i običnoj artiljeriji?????
    Ovi novinari baš pojma nemaju

  10. Pazi kako se raskokodakala RusoguZija. 😅

    Što vi mora da verujete? Verovaćete kad počne povlačenje u ruZke pripizdine. Zapravo, nećete ni tad. Kad ruZi krenu u rikverc, to je strateško pregrupisavanje. 😁

  11. А ви преносите нато-нацистичке вести. Преносите, преносите а Руске ништа, зна се ко вам је газда.

  12. Samo bi nenormalan mogao poverovati tvrdnjama nacofasista i njihovim toboznim prijateljima zdruzenim zlocincima

  13. Hahaha.. Ovo je vjerovatno kao kada su kao fol oborili Kinžale… haha.. Pa vukli nekakvo željezo, vareno da izgleda tako kao Kinžal.. NACIukri, ne zajebavajte se i ne sramotite.. ovo je ponovo lupetanje gluposti ☝️ A mozda su vam Rusi poturili maketu S 400 🤣🤣🤣🤣

  14. Не верујем Украјинцима ни да су овце чували,овце се бар тога не сећају.

  15. Čudno da je sistem slikan iz neposredne blizine,koji bi ga Ukrajinac slikao na teritoriji koju kontrolišu Rusi,i to usred bela dana!?Logično bi bilo očekivati fotografisanje iz vazduha,uz pomoć drona na primer…Drugo,ako S-400 ima rakete toliko dugog dometa,teško mi je da poverujem da bi ga Rusi postavili praktično na prvoj liniji fronta,prirodno je da bude smešten u pozadini.Opet deluje kao propagandni trik…Uzgred,HIMARS se već neko vreme ne pominje u zapadnim medijima(od prošle jeseni,kada su se pojavile informacije da Rusi imaju načina da elektronskim protivmerama ometaju precizno navođenje projektila),možda je vreme za malo reklame,da mu se “,podigne cena”…

    • Нормално да је пропагандни трик. Само ко губи има право да “ЛАЖЕ”

    • Niste nikad culi o novinarima i kojekakvim spinunima loji se motaju na obe strane i za tkve fotografije dobivaju pare.Ali boli kada covek vidi ono sto nebi hteo.

  16. Како да не, баш, срокали вам “Патриот” па сте поблентавили од бијеса и очаја!!! Јесте ли почели да “свијетлите” у мраку послије Хмељницка, машала???

  17. Ispravka: “Jedan sistem koji sadrži do 8 divizija …..”
    Treba 8 diviziona- art.jed. u rangu bataljona. Dakle 1 art.div ima 9 višecevnih lansera raketa – ukupno 72.

    • A baš rusima ide kako su zamislili
      Zamislili 3 dana za celu ukrainu, a evo druga godina samo za istočni deo i još ništa, 10 meseci samo za bahmut i još nije gotovo. Koja sila svetska, ali deseta. Pokrite se ušima bolje i rusi i rusofili. Pravite se barem da vas ne interesuje, bolje. Pijete li bensedine ? Valjalo bi.

      • Niste nikad culi o novinarima i kojekakvim spinunima loji se motaju na obe strane i za tkve fotografije dobivaju pare.Ali boli kada covek vidi ono sto nebi hteo.

      • Ukrajina je pre 24.02.2022 bila najjača vojska posle ruske u evropi. Ovo ostalo po evropi je smešno. Poljaci kad završe sve što su planirali, a ulažu milijarde u vojsku, biće tek polovina ukrajinske vojske. Da ne pominjem svomoružje koje je stiglo sa zapada. I opet rusi uzeše bahmut. Napred rusi, do pariza

  18. Smesno,slike unistenog S300 i to svog.Rusi,sigurno ne postavljaju svoj PVO u zoni udara artiljerije neprijatelja.Primitivna laz ukropa da bi iko ko malo razume ne bi poverovao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave