NaslovnaNovostiRuska vojska pozira pored borbenog vozila pešadije M2 Bredli zarobljenog od Oružanih...

Ruska vojska pozira pored borbenog vozila pešadije M2 Bredli zarobljenog od Oružanih snaga Ukrajine

Kijevske snage su navodno pretrpele veće gubitke dok su pokušavale da napreduju ka Rabotinu i obližnjim oblastima u pravcu Zaforohej.

Ministarstvo odbrane Rusije je 12. jula saopštilo da je 42. motorizovana streljačka divizija koja je branila ovaj pravac uništila četiri ukrajinska glavna borbena tenka, šest borbenih vozila pešadije i 30-40 vojnika tokom nedavne bitke.

Video snimci i fotografije iz pravca potvrdili su da je uništeno nekoliko vozila američke proizvodnje Bredli, verovatno više od broja koji je prijavilo ministarstvo. Ruske trupe su takođe uhvatile jednog Bredlija u operativnom stanju.

Ruska vojska je uspešno zarobila borbeno vozilo pešadije M2 Bradley, koje su snage koje pripadaju Oružanim snagama Ukrajine napustile u pravcu Zaporožja. Prema izvorima, američko borbeno vozilo nema vidljiva oštećenja i ruske trupe su ga zarobili u besprekornom stanju.

Prema video materijalima predstavljenim na mreži, BVP je pronađen na otvorenom prostoru bez znakova oštećenja ili borbe. Još uvek nisu poznati razlozi zbog kojih su Oružane snage Ukrajine napustile ovu tehniku. Ovaj incident će verovatno izazvati ništa manje pitanja iz Sjedinjenih Država.

Bredli, ukrajinsko borbeno vozilo pešadije

Najnoviji uslovi rata na bojnom polju zahtevaju naprednu tehnologiju u tenkovima i oklopnim vozilima.

Smatra se da su ova borbena vozila pešadije sa svoje strane, dobro služila vojsci SAD tokom godina njihove potpune dominacije po znatno inferiornijim bojištima od prilika u Ukrajini.

Kao prvo borbeno vozilo pešadije razvijeno u Sjedinjenim Državama, M2 Bredli je uveden u upotrebu 1980-ih. U poređenju sa prethodnim takvim borbenim vozilima tipa BVP, nova su bila opremljena protivtenkovskim raketnim sistemom, autotopom malog kalibra i snažnijim oklopom.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Bredli je nastavio da služi tokom Hladnog rata i nakon njega, uključujući američku invaziju na Irak 2003. nakon što je prvi put video akciju u Zalivskom ratu 1991. Iako je Bredli prolazio kroz stalne nadogradnje od strane američke vojske u poslednjih 50 godina, smatra se da je odavno premašio svoj planirani životni vek u službi.

Nakon što ga je američka vojska koristila zajedno sa svojim tenkovima Abrams u različitim sukobima, BVP Bredli je pokušao da služi i ukrajinskoj vojsci ali ovoga puta protiv ozbiljnog protivnika, Rusije.

U junu mesecu, ukrajinska vojska je konačno upotrebila ova borbena vozila za pokušaje napredovanje protiv ruskih formacija u okviru svoje kontraofanzive.

Međutim, operacije koje su uključivale i ove BVP su rezultirale potpunim debaklom na bojnom polju. Čak i Amerikanci tvrde da je barem 15% ovih vozila je izgubljeno samo u prvim danima pokretanja operacija, zajedno sa izvesnom količinom tenkova Leopard 2. 

Dakle, može se nagađati da je ta brojka čak i veća.

grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima
grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima

Prema izveštajima i vizuelnim dokazima koji se pojavljuju u medijima, ukrajinska vojska je izgubila najmanje 30 oklopnih vozila Bredli koje su Kijevu predale Sjedinjene Države.

Uprkos tome što su izgubili iznenađujući broj Bredlija u bici protiv Rusije, ukrajinski zvaničnici su tvrdili da će borbena vozila biti presudna za povratak teritorija u njihovim kontraofanzivnim naporima.

Bradley

M2A2 Bradley ODS-SA proizvodi BAE Systems. Prvi dizajn osnovnog M2 Bradlija datira iz kasnih 1970-ih. Tokom godina, M2 Bradley je prošao kroz mnoge modifikacije, u zavisnosti od promenljivog okruženja, zahteva za ratovanjem, kao i stranih narudžbi. 

Današnji M2A2 Bradley ODS-SA može prevesti do 10 osoba. Ima 600 konjskih snaga i teži 34.250 kg. Bradley može preći udaljenost od 402 km sa punim rezervoarom, koji, usput rečeno, prima 662 litara. Maksimalna brzina vozila je 61 km/h.

Bradley ima primarno i sekundarno naoružanje. Prvo uključuje jedan 25 mm M242 top i dva lansera za protivoklopne rakete TOW. Sekundarno naoružanje uključuje jedan koaksijalni M240C mitraljez kalibra 7,62 mm.

SAD su obećali Ukrajini 60 M2A2 Bradley. Za razliku od nekih obećanih vozila koja još nisu poslata, Bredli je relativno brzo stigao. Početkom februara ove godine, naši izvori su izvestili da su 60 M2A2 Bradley IFV-a stigli u luku Bremerhaven, Nemačka. 

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Više od 630 ukrajinskih vojnika završilo je petonedeljni program obuke o tome kako da upravljaju M2 Bredlijem u borbi. Uputstva su takođe uključivala osnovne vojničke zadatke poput gađanja, medicinske obuke i poslednju vežbu snaga na nivou bataljona, rekli su zvaničnici Pentagona u februaru ove godine.

6 KOMENTARA

  1. DA SU BILI PAMETNI DA DAJU AUTONOMIJU RUSKOM STANOVNIŠTVU I DA ŽELE U EU DANAS BI IMALI PUNO VIŠE, A OVAKO NEĆE IMATI NIŠTA , PA TO IM I TREBA KAD SLUŠAJU AMERE.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave