NaslovnaNovostiU retkom 18+ videu ukrajinska jedinica upala u zamku u ruskim rovovima

U retkom 18+ videu ukrajinska jedinica upala u zamku u ruskim rovovima

Oružane snage Ukrajine (OSU) su 7. jula izvršile juriš snagama do jednog voda na ruske položaje u blizini sela Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajinski vojnici su viđeni kako brzo skaču u ruskim rovovima i ne suočavaju se sa otporom, uvereni da bi lako mogli da zauzmu uporište bez borbe. Međutim, napušteni rovovi su se ispostavili kao zamka.

Rovovi su minirani. Kao rezultat toga, deo ukrajinske grupacije je stradao na licu mesta od mina koje su aktivirane, a ostali koji su pokušali da pobegnu takođe su granatirani od ruske artiljerije.

Tri ukrajinska vojnika su viđena kako lete u rovovima nakon što su mine eksplodirale, verovatno verovavši da su svi već dignuti u vazduh, ali treći od njih je viđen kako skače pravo na drugu minu koja ga je lišila života.

Dvominutni video potvrdio je uništenje do 10 ukrajinskih vojnika, više njih je ranjeno, a operacija ukrajinske vojske je verovatno nastavila da donosi dodatne gubitke ukrajinskoj vojsci.

Sudeći po snimku, može se pretpostaviti da su napad izveli obučeni ukrajinski vojnici koji se vide kako na bojnom polju sasvim prikladno deluju.

Sve više ukrajinskih vojnika zarobljenih na južnom ukrajinskom frontu tvrdi da su obučavani u zemljama NATO-a. Međutim, trening im za sada nije pomogao da ostvare značajnu pobedu.

Snimak takođe potvrđuje izveštaje sa fronta da ukrajinska komanda u pojedinim delovima fronta počinje da baca borce na rusku odbranu bez ikakvih oklopnih vozila. Gubeći vojnike, Kijev počinje da štedi skupu zapadnu opremu.

Po prvi put, video snimak sa ukrajinskih linija fronta pokazao je taktički manevar namamljivanja napadačke neprijateljske pešadijske jedinice u zamku miniranih rovova.

Sam manevar nije nov, ali su izuzetno retki snimci koji pokazuju njegovu primenu na bojnom polju.

Oružane snage Ukrajine se povukle iz Pjatihatkije

Vojne snage Ukrajine odlučile su da povuku trupe iz sela Pjatihatki. Ovo se saopštavaju ruske snage na osnovu operativnih podataka o vojno-političkoj situaciji u Vasiljevskom okrugu na pravcu Kamenskog, koji trenutno kontroliše 19. divizija 58. armije Južnog vojnog okruga.

Ova odluka usledila je nakon što Oružane snage Ukrajine nisu uspele da izvedu ofanzivnu operaciju, koja je već bila makar trideseta po redu. Ova operacija, započeta 6. jula, pokazala se kao krvavi neuspeh za ukrajinsku stranu. 

Kao rezultat toga, komanda je dala naređenje vojnicima 128. brdske brigade da napuste naselje Pjatihatki i da se povuku.

ukrajinske snage
ukrajinske snage

Od 7. jula zabeleženo je značajno zatišje u ovom pravcu. Prema informacijama iz operativnog izveštaja, ukrajinska strana nije vodila aktivna neprijateljstva, ali su primećeni artiljerijski napadi.

Ujutro su ukrajinske trupe počele da napuštaju oblast Pjatihatki, povlačeći se duboko u svoju odbranu. Ruska vojska je pratila njihova dejstva, a ceo proces povlačenja trupa pratio je udar artiljerije kojom su upravljali dronovi.

Prema operativnim podacima, Ukrajnici su verovatno došli do zaključka da proboj fronta na ovom području nije obećavajući. To može ukazivati na to da Oružane snage Ukrajine vrše pregrupisavanje snaga i spremaju se da promene pravac udara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave