NaslovnaNovostiSudeći prema najnovijim vežbama, NATO ignoriše teške lekcije iz sukoba u Ukrajini

Sudeći prema najnovijim vežbama, NATO ignoriše teške lekcije iz sukoba u Ukrajini

Najviši zvaničnici NATO-a ignorišu lekcije koje se mogu naučiti iz rata u Ukrajini i nastavljaju da koriste metode tipične za lokalne sukobe u koje su i ulazili apsolutno dominantni.

Dobar primer je predstojeći Samit NATO 2023. u Viljnusu. Šefovi država i vlada NATO-a sastaće se sledeće nedelje u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

Događaj će biti održan u jugoistočnom regionu Litvanije, gde se zemlja graniči sa Belorusijom, zemljom u kojoj su raspoređene ruske trupe i izgrađena nova baza za 8.000 ljudi iz Vagnerove privatne vojske.

Umesto da se obezbede prave mere bezbednosti, sprovedene su pokazne aktivnosti koje nisu imale nikakve veze sa uslovima pravog rata, pišu ukrajinski mediji.

Šesnaest NATO saveznika poslalo je ukupno oko 1.000 vojnika da obezbede samit od 11. do 12. jula, koji će se održati samo 150 km od Rusije, navode.

Nemačka je rasporedila lansere raketa Patriot u Vilnjusu da presretne balističke i krstareće rakete ili ratne avione. U praksi, Bundesver je postavio lansere raketa Patriot na jednoj lokaciji, postavljajući ih blizu jedan drugom.

Tim Luftvafea objavio je fotografiju vođenih raketnih sistema zemlja-vazduh Patriot u Litvaniji.

Da bi se uništio PVO sistem Patriot, Rusiji je potrebno samo nekoliko dronova kamikaza ili nekoliko diverzantskih timova da ostavi lidere NATO-a bez zaštite od raketa poput krstarećeg Kalibra, balističke rakete kratkog dometa Iskander ili čak hipersoničnog Kindžala (H-47).

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je alijansa spremna da se brani od bilo kakve pretnje iz „Moskve ili Minska“ i da je povećala svoje vojno prisustvo na svom istočnom krilu poslednjih dana nakon što je Belorusija dočekala lidera Vagnerovih pobunjenika Jevgenija Prigožina.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a

NATO alijansa nije spremna, tvrde neki vojni eksperti

Ako su NATO snage ikada poželele da transportuju svoje tenkove, kamione i zalihe železnicom kako bi ojačale aktivnu istočnu liniju fronta, ovo bi mogao biti jedan od njihovih prvih velikih logističkih izazova, kaže penzionisani američki general Ben Hodžis.

„Dobro je dokumentovana činjenica da kada idete iz Poljske u Litvaniju, i dalje morate da promenite kolosek jer su Litvanija, Letonija i Estonija još uvek na staroj ruskoj koloseci, kao i Ukrajina i Gruzija. Dakle, ovo dodatno komplikuje stvari”, rekao je Hodžis.

Hodžis je procenio da nemački vagoni mogu da premeštaju samo jednu i po brigadu sa opremom kroz Evropu u isto vreme, daleko manje od 10 ili 12 brigada za koje misli da bi trebalo da budu premeštene „istovremeno“.

Pored toga, borbene grupe NATO-a nemaju dovoljno sigurnih kanala komunikacije među savezničkim vojskama, rekao je on. Ruske trupe su pokazale sposobnost da prate signale koje trupe šalju na bojnom polju.

„Svako će tamo na telefonu ili radiju koji nije bezbedan, biti ubijen za tri ili četiri minuta“, rekao je Hodžis.

Zemlje NATO-a ne shvataju ozbiljno činjenicu da rat na iscrpljivanje nije prevaziđen. Ključne sposobnosti kao što su oklop, artiljerija i inženjeri ne mogu se zameniti sajber, svemirskim ili bilo kojim drugim informatičkim mogućnostima.

U Ukrajini, vojnici koji koriste PVO opremu kratkog dometa i koriste vatru iz malokalibarskog oružja, ciljajući višemilionske letelice. Kontrola vazduha ostaje sporna i to će biti stalna karakteristika budućeg sukoba. Vazdušno-desantno i amfibijsko ratovanje je svedeno na minimum.

Prema analizi sajta 19FortyFive, Zapad može da ignoriše lekcije iz ukrajinskog rata na sopstvenu odgovornost ili da ih koristi da transformiše postojeće sposobnosti u buduće prednosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave