NaslovnaNovostiErdogan šalje poruku Moskvi: zarobljeni komandanti Azova stigli u Ukrajinu iz Turske

Erdogan šalje poruku Moskvi: zarobljeni komandanti Azova stigli u Ukrajinu iz Turske

Pet komandanata zloglasnog ukrajinskog bataljona Azov vratilo se 8. jula u Ukrajinu iz Turske. Oni su u Turskoj trebalo da ostanu do kraja neprijateljstava „pod ličnim garancijama turskog predsednika“. Međutim, čini se da se turski predsednik predomislio.

Komandant Azova Denis Prokopenko, vršilac dužnosti komandanta 36. odvojene brigade marinaca Sergej Volinski, zamenik komandanta Svjatoslav Palamar, major Nacionalne garde Oleg Homenko i pukovnik Nacionalne garde Denis Šlega poslati su u Tursku kao rezultat razmene zarobljenika. između Moskve i Kijeva u avgustu 2022.

Ukrajina je tada primila 215 vojnika. U Rusiju je došlo 55 ruskih vojnika i ukrajinski političar Viktor Medvedčuk.

Svih pet komandanata Azova borilo se zajedno sa 36. brigadom marinaca Oružanih snaga Ukrajine. Oni su se predali nakon poraza kod fabrike Azovstal u Mariupolju u maju 2022.

Nakon razmene zarobljenika, prebačeni su u Tursku, gde su, po dogovoru sa Ankarom, bili u kućnom pritvoru.

Juče su pušteni na slobodu prema sporazumu koji je Zelenski postigao tokom posete Turskoj, gde je došao na razgovore sa Erdoganom. Oni su navodno razgovarali o dogovoru o žitu, razmeni zatvorenika, članstvu Kijeva u NATO-u, bilateralnoj saradnji i obnovi Ukrajine.

Povratak komandanata Azova u Ukrajinu izgleda kao važan signal Erdogana Moskvi. Neki eksperti su pretpostavili da bi to moglo biti rezultat ruske odluke da prekine posao sa žitom koji bi mogao biti obelodanjen u bliskoj budućnosti. Dogovor o žitu traje do 17. jula. Turski lider planira da produži što je duže moguće. Međutim, Moskva je stalno upozoravala da deo posla koji ispunjava ruske interese učesnici i dalje ignorišu.

Zelenski je pozvao na dugoročno produženje sporazuma o žitu bez uzimanja u obzir stava Rusije. Zauzvrat, Erdogan je tvrdio da očekuje da će pregovarati sa Vladimirom Putinom o tom pitanju.

Republika Turska dobrovoljno ostaje između dve vatre, gde, s jedne strane, ne može da poremeti ravnotežu sa Moskvom, a sa druge strane ne može da ignoriše vladavinu Vašingtona. Turska je bila i ostala članica NATO-a i stoga nema opciju da „ne podrži“ Kijev.

Tako je Erdogan još jednom izjavio da „Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u“. Takav stav turskog lidera prati politiku NATO kontrole kijevskog režima uz stalna obećanja da će ovu zemlju primiti u Alijansu, ali da za nju ništa ne čini u praksi.

Kijevske snage izvele nekoliko uzaludnih napada u različitim pravcima

Ministarstvo odbrane Rusije je sinoć saopštilo da su kijevske snage izvele nekoliko novih napada u pravcu Donjecka, Krasnog Limana i Južnog Donjecka.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je ruska grupa snaga Jug odbila devet napada u blizini Druže, Severnoga, Marijenke i Pervomajskog u pravcu Donjecka. Ruski udari su takođe pogodili ukrajinske trupe u blizini Krasnogorovke, Avdejevke, Veseloja i zapadno od Kleščejevke.

Pored toga, gađano je i uništeno skladište municije za višecevni raketni sistem HIMARS koje se nalazi u blizini Mihajlovke. Gađano je još jedno skladište 110. mehanizovane brigade koje se nalazi u blizini Avdejevke, tvrde ruske snage.

Gubici Ukrajine u ovom pravcu iznosili su brojno ljudstvo, tri tenka, šest borbenih oklopnih vozila, četiri motorna vozila, dva kamioneta, dve samohodne haubice M109 Paladin američke proizvodnje i jednu haubicu D-30, saopštilo je ministarstvo.

U međuvremenu, u pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centar odbila je napad kijevskih snaga kod Torskog. Grupa je takođe ciljala na okupljanja ljudstva i opreme u blizini Chervonaia Dibrova i Serebrianka. Štaviše, aktivnosti ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe su ugušene u blizini Torskog.

Ministarstvo je saopštilo da su kijevske snage u ovom pravcu izgubil ljudstvo, tri borbena oklopna vozila, tri kamioneta i dve haubice D-30.

Pored toga, gađana su tri skladišta municije 66. mehanizovane i 81. vazdušno-desantne brigade u blizini Novoljubovke i Serebrjanke.

U pravcu južnog Donjecka ruska grupa snaga Vostok je odbila napad i neutralisala diverzantsko-izviđačku grupu kod Urožajnoja.

Ruske bespilotne letelice ciljale vojne objekte u pozadini linije fronta

U noći 8. jula Oružane snage Ruske Federacije pokrenule su još jedan talas udara na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine širom zemlje. Sinoć su zabeležene eksplozije u gradovima Krivi Rig i Dnjepar.

Vazdušna uzbuna oglasila se u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti, kao i u oblastima koje kontrolišu ukrajinske snage u Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Ukrajinske vlasti su eksplozije objasnile radom ukrajinskih snaga protivvazdušne odbrane koje su pokušavale da presretnu ruske bespilotne letelice. Međutim, pitanje je da li su uspeli da obore svoje mete.

ruske bespilotne letelice ciljale vojne objekte u pozadini linije fronta
ruske bespilotne letelice ciljale vojne objekte u pozadini linije fronta

Guverner Dnjepropetrovske oblasti potvrdio je da su ruske bespilotne letelice pogodile mete u Krivom Rogu. Prema njegovim rečima, udari su navodno uništili jedno civilno poljoprivredno preduzeće.

Usled napada u Krivom Rigu, navodno su uništena vojna skladišta, oštećena neidentifikovana vojna oprema i vozila.

Ranije, 7. jula, ruski udari su uništili još vojnih objekata u gradu Zaporožju, vojnu opremu u gradu Kramatorsku. Lokalne vlasti javile su da je izbio požar u skladištu u gradu Očakivu u Mikolajvskoj oblasti. Još jedno „poduzeće“ je pogođeno u regionu Dnjepropetrivsk. Prijavljen je i požar u Krivom Rigu.

Ruske snage nastavljaju svakodnevne udare na ukrajinske vojne objekte u pozadinskim oblastima, nanoseći značajnu štetu vojnom potencijalu AFU usred njihovih tekućih pokušaja da pokrenu ofanzivne operacije na linijama fronta Zaporožje, Južni Donjeck i Artjomovsk.

8 KOMENTARA

  1. Crnogorac sa vracar li si, e jado il si zemlju prodao siptaru pa doso u centar Beograda ili nemas za sta da te kuce ujede pa te i kornjace zaobilaze na nekoj cuki, do juce ste rusima ljubili noge a sad kad ste preprodati i morate raditi kako ameri kazu si krenuo da pljujes ruse sto ne dolaze vise na vas kamenjar, al ne brini, sad vam dolaze arapi, pa ce te se uskoro alahu klanjati.

  2. Obećao nešto Erdogan pa slagao. Kada je slagao, toga trenutka je prestalo da važi obećanje Putina da neće ubiti Zelenskog. Sada Putin neke stvari može odraditi mirne savjesti…

    • @CI pokvareni, lukavi i namazani, pa dje ce Turcinu pravoslavni narod da bude prijatelj? Samo glup i naivan moze da veruje Turcima i Siptarima

  3. Erdogan nije odrzao rec..a Putin razmenjuje 215 ukronacista za jednog Medvedcuka koii je beskoristan. Ovde samo Kinzal i Avangard resavaju stvari.

  4. Mogu ovi njihovi da im šalju svaki dan naoružanje kad su oni sve više i više lošiji ratnici.Biće da su Rusi za njih mnogo jaki!

    • @A pa i Rusima Iran salje bespilotne letelice, a Kina granate i municiju, doduse ne salju Rusima za dzabe nego Rusi od njih kupuju. Clan 51 Ujedinjenih Nacija kaze da drzava koja je napadnuta(citaj Ukrajina) ima prava da dobija vojnu i humanitarnu pomoc od drugih drzava! Posle 500 dana rata Rusi su na istim pozicijama kao i 2014 i to je BRUKA za drugu vojni silu na svetu! A Harkiv, Odesa i Kijev deluju kao naucna fantastika za Rusku vojsku! Pre cu ja da odem na Mars nego sto ce to Rusi – tigar od papira to da osvoje! Samo da vas podsetim da je Harkiv samo na 40 km od Rusije.

  5. E bas mi je drago sto je Erdogan lupio samarcinu onom malom kepecu iz Kremlja koji nosi stikle! Ej pa dje ces Turcinu vjerovati! I vas predsjednik Vucic mu mnogo vjeruje a on naoruzava Siptare na Kosovu, i to ih je poprilicno dobro naoruzao bez dinara jer im je sve donirao! Sa Turcima treba prekinuti svaki kontakt

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave