Naslovna Novosti Iran počeo masovnu proizvodnju kopija američkih ATGM Javelin; Da li isto čeka...

Iran počeo masovnu proizvodnju kopija američkih ATGM Javelin; Da li isto čeka raketu Storm Shadow?

3
storm shadow
storm shadow
google news

Iranska štampa piše da je u zemlji počela proizvodnja kopija američkih protivoklopnih sistema Javelin.

Precizira se da je uzorke za stvaranje sopstvenog analoga efikasnog protivtenkovskog naoružanja Teheranu dostavila Rusija iz redova zarobljenih primeraka u Ukrajini.

Lokalne publikacije podsećaju da je prošle godine, u okviru vojne saradnje, Ruska Federacija dala Iranu priliku da se upozna sa nizom primeraka zarobljenog zapadnog naoružanja.

Očigledno je da su vojni inženjeri Islamske Republike iskoristili priliku da kreiraju moderne modele oružja za svoju vojsku.

Podsetimo, tokom sukoba u Ukrajini, u ruke ruskih stručnjaka dospelo je na desetine primeraka zapadnog naoružanja, koje je za ceo istok veoma interesantno.

Nadležne institucije Ministarstva odbrane Ruske Federacije vrlo verovatno pomno proučavaju karakteristike sistema kao što su bespilotne letelice MQ-9 Reaper, nemačkog tenka Leopard 2A6, retkog britanskog mini drona PD-100 Black Hornet Nano, a od skoro i rakete Storm Shadow.

Ruske snage se dočepale krstareće rakete Storm Shadow

Juče su izvestili o uspešnoj operaciji evakuacije rakete Storm Shadow, koja je bila dobro očuvana nakon što su je presreli sistemi protivvazdhoplovne odbrane. Ruskim vojnicima je trebalo dva dana da prebace vredni trofej u pozadinu.

Dmitrij Rogozin, sada načelnik Vojno-tehničkog centra „Car vukovi“, prokomentarisao je incident, tvrdeći da su pripadnici dobrovoljačkog odreda BARS-11 i komande jedinice uspeli da evakuišu britansku krstareću raketu Storm Shadow iz sive zone ratišta. Projektil je bio samo delimično oštećen, ali je odlučeno da se rastavi radi lakšeg transporta.

Ukrajina je pokušala da spreči zarboljavanje projektila slanjem diverzanata na tačku obaranja. Međutim, ruski vojnici su se nosili sa zadatkom i sada je Storm Shadow prebačen u jedno od odbrambenih preduzeća.

„Postojao je GPS tragač, koji je mogao da vodi neprijateljsku grupu. Uprkos činjenici da smo je blokirali, naši borci nisu mogli da spavaju sa ovom raketom, sve vreme su se kretali i čak su se borili — došlo je do pokušaja neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe da raketom presretne automobil i kola za pratnju. na putu“, dodao je Rogozin.

Stručnjaci će vrlo verovatno dešifrovati algoritme upravljanja jedne od najboljih projektila sa Zapada i deliti informacije sa konstruktorima PVO.

Javelin FGM-148

ATGM Javelin FGM-148 – protivtenkovski navođeni kompleks 3. generacije. Radi na principu „ispali i zaboravi’’. Dovoljno je da operater nacilja i lansira raketu, onda može da promeni poziciju, a sama raketa napada cilj.

Nalazi se našoj listi 5 najboljih protivtenkovskih raketnih sistema. Raketom Javelin FGM-148 može se dejstvovati iz dve pozicije:

  1. pod uglom od 45o, odozgo. u manje zaštićeni gornji deo rezervoara;
  2. direktno, u horizontalnoj ravni.
Javelin

Režim raketnog napada odozgo je podrazumevano podešen u kompleksu. U nekim slučajevima, za napad na utvrđene položaje, preporučljivo je preći na horizontalni režim napada.

Raketa polazi od instalacije pomoću startnog motora, zatim se uključuje glavni motor i projektil dostiže visinu, u zavisnosti od radnog režima, od 50 ili 150 metara.

Zahvaljujući dvodelnom punjenju (1 deo – kumulativno, 2 dela – visokoeksplozivno), tenk se uništava kumulativnim i visokoeksplozivnim dejstvom.

Nakon što projektil pogodi gornji deo tenka, za eliminisanje posade nisu dovoljni sekundarni fragmenti oklopa (debljina oklopa je mala). Živu silu u suštini eliminiše nadpritisak od nekoliko desetina atmosfera koji nastaje nakon detonacije drugog dela bojevog punjenja. 

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane. 

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raket je koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

scalp
scalp

Projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. 

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

3 KOMENTARA

  1. Prvo ALCM znači krstareće raketa koja se lansira sa aviona a ne krstareći projektil dugog dometa drugo vodi se kombinacijom satelitskog navodjenja najverovatnije preko NAVSTARA a ne GPS a ako ne preko satelita onda koristi sopstveni sistem navodjenja to jest TERCOM i DSMC

  2. Била је и вест да је пре можда пола године у руке укра доспела и како се тада писало неоштећена Красуша? А скоро смо читали да је у базу у Немачкој транспортован поприлично очуван КА-52. Биће тога још, заробљене технике са обе стране.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version