NaslovnaNovostiRuska vojska namamila ukrajinske snage u kontranapadu u zamku i porazila nekoliko...

Ruska vojska namamila ukrajinske snage u kontranapadu u zamku i porazila nekoliko jedinica [VIDEO]

Ruska vojska je simulirala odsustvo snaga na pravcu Kamenke i namamivši Oružane snage Ukrajine u zasedu, porazila u tom kraju nadmoćnije snage.

U pozadini kontinuiranih pokušaja ukrajinske vojske da pokrene ofanzivu u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti, ruska vojska je koristila lažnu taktiku, porazivši snage u kontranapadu.

Kako su saopštili ruski mediji, a to potvrđuje i video snimak, njihova vojska je simulirala odsustvo značajnih snaga u pravcu Kamenke. Kada je neprijatelj pokušao da izvrši kontranapad, ukrajinske trupe su bile zarobljene u vatrenoj vreći i povukle se sa ogromnim gubicima.

Video snimak snimljen iz bespilotne letelice potvrđuje informaciju o većim gubicima ukrajinske vojske tokom aktuelnog kontranapada. Prema izvoru, Oružane snage Ukrajine izgubile su nekoliko jedinica i vraćene su nazad bez rezultata.

Zanimljivo je da je samo dan ranije komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Oleksandr Sirski saopštio da kontraofanziva “teče po planu”. Trenutna situacija u potpunosti opovrgava izjavu, naglašavajući da osim gubitaka, Oružane snage Ukrajine idalje nemaju značajnih dostignuća.

Ruski udari naneli još gubitaka kijevskim snagama

Kijevske snage su pretrpele više gubitaka u ljudstvu i opremi u različitim pravcima usled ruskih udara.

Ruska Grupa snaga Zapad saopštila je 7. jula da je izvela osam vazdušnih napada na skupove ljudstva i opreme ukrajinske 14. odvojene mehanizovane brigade i 103. odvojene brigade teritorijalne odbrane u pravcu Kupjanska.

Pored toga, grupa je saopštila da je njena artiljerija uništila oklopni transporter M113 američke proizvodnje u blizini Berestovog. Štaviše, AN/TPK-50 radar američke proizvodnje uništen je municijom Lancet u blizini Kondrašovke.

Dva nova video-snimka pokazala su i gubitke samohodne haubice 2S1 Gvozdika i neidentifikovanog oklopnog vozila kijevskih snaga artiljerijskim i helikopterskim udarima.

Vredi napomenuti da je ruska vojska nedavno razmenila 45 ukrajinskih zarobljenika u zamenu za 45 svojih vojnika koje su zarobile kijevske snage.

U pokušaju da se odvrate od gubitaka, kijevske snage su 6. jula ponovo napale rusku oblast Belgorod. Najmanje devet dronova takođe je oboreno u blizini centra regiona.

Zelenski potvrdio da je kontraofanziva usporila jer Ukrajini nedostaje artiljerije

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu američkim medijima da je kontraofanziva usporila zbog poteškoća na bojnom polju i nedostatka artiljerijskih jedinica.

„Usporavanje naše kontraofanziva se dešava zbog određenih poteškoća na bojnom polju“, rekao je Zelenski u intervjuu emitovanom 5. jula.

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

Štaviše, Zelenski je rekao da Ukrajina trpi od nedostatka artiljerijskih jedinica što otežava njenim oružanim snagama da budu sposobne da pogode sve svoje predviđene ciljeve.

Predsednik je takođe pozvao Sjedinjene Države da obezbede Ukrajini taktičke balističke rakete ATACMS i pozvao NATO da izađe sa nekom vrstom saopštenja o tome da Ukrajina postane članica alijanse.

Molba je usledila nakon izveštaja NBC Newsa o tajnim razgovorima između bivših američkih zvaničnika i ruskih diplomata o Ukrajini. Izveštaj je, međutim, demantovala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja ga je opisala kao „lažne vesti“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave