NaslovnaNovostiSrušio se supersonični lovac MiG-31 na teritoriji Kamčatke

Srušio se supersonični lovac MiG-31 na teritoriji Kamčatke

Supersonični lovac MiG-31 srušio se na teritoriji Kamčatke tokom planiranog trenažnog leta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. U trenutku objavljivanja ove vesti nema informacija o sudbini posade, a u toku je aktivna potraga za članovima posade.

Kako se navodi, incident se dogodio na teritoriji Kamčatke. Lovac MiG-31, jedan od najbržih lovaca na svetu, izvodio je trenažni let po unapred određenoj ruti. Avion nije bio naoružan.

Trenutno su u operaciji traženja i spasavanja posade uključene sve snage i sredstva. Potraga se vrši i iz vazduha i sa zemlje.

Uzroci incidenta još uvek nisu poznati. Kopnene službe trenutno analiziraju podatke koji su primljeni od sistema aviona pre pada.

Da li je reč o osnovnoj verziji lovca ili je reč o nosaču hipersoničnih raketa „Kinžal“, još nije precizirano.

srusio se supersonicni lovac mig 31 na teritoriji kamcatke
mig 31 na teritoriji kamcatke

Podsetimo, ovo je drugi pad MiG-31 ove godine. U aprilu mesecu lovac je pao nakon što se zapalio u letu. Kada je reč o sukobu u Ukrajini koji je u toku, ni jedan MiG-31 nije oboren.

„Avion MiG-31 se 26. aprila srušio dok je obavljao planirani trenažni let u Murmanskoj oblasti. Avion je pao u nenaseljenom području“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje su preuzele novinske agencije Interfaks i Tas.

MiG-31 plus raketa Kindžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

Postoje nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 [NATO ime Foxhound] je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31 naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

12 KOMENTARA

  1. Mig 31 je vec minimum 40g naj naj u svojoj klasi plus imamo novije duboko modernizovane Koji ce osigurati sledecih barem 30g na naj. E sad zamislimo se kako to ruski inzinjerima industriji uspeva 10 puta manjim budzetom od imperije zla I lazi

  2. Pero nemoj tako, ja sam imao napad epilepsije zbog malo poremećaja moždanih talasa. A nisam išao hipersoničnom brzinom. Svako se nekad saplete. Hvala.

  3. Ameri su prosle zime cini mi se izgubili dva F16 u Norveskoj tokom vojnih vezbi pre pocetka konflikta, jedan se valjada zapalio posle sletanja a drugi je prestao da radi u letu, navodno mu elektronika otisla zbog hladnoce.

  4. Ovaj avion je vrh I Rusija bi trebala da ih na neki način “čuva”.Teško da će neko u skorije vreme imati ovako nešto!Imao sam priliku da ga vidim u živo!

    • Pero nemoj tako, ja sam imao napad epilepsije zbog malo poremećaja moždanih talasa. A nisam išao hipersoničnom brzinom. Svako se nekad saplete. Hvala.

  5. Ako su ameri njihov F-15 nekada nazivali TOP GUN, kako bi onda Rusi trebali nazivati ovu ultimativnu mašinu… Možda TOP TOP GUN…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave