NaslovnaNovostiRuski lovac-presretač MiG-31 pao nakon što se zapalio; Piloti bezbedni

Ruski lovac-presretač MiG-31 pao nakon što se zapalio; Piloti bezbedni

„Avion MiG-31 se 26. aprila srušio dok je obavljao planirani trenažni let u Murmanskoj oblasti. Avion je pao u nenaseljenom području“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje su preuzele novinske agencije Interfaks i Tas.

„Piloti aviona su uspeli da se katapultiraju i bez opvreda su. Oni su odmah evakuisani helikopterom Službe za traganje i spasavanje“, naveli su predstavnici ruskog ministarstva.

“Jedan od motora aviona MiG-31 navodno se zapalio tokom rutinskog leta. Avion se srušio. Po svemu sudeći, pao je u jezero”, rekao je izvor agenciji TASS.

MiG-31 je supersonični lovac-presretač velikog dometa. Ovo je prvi sovjetski lovac četvrte generacije. Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije koriste ove avione u različitim modifikacijama, koje mogu biti opremljene raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja raznih tipova, hipersoničnom raketom ili avio-bombama.

Prema različitim informacijama objavljenim na društvenim mrežama, motor aviona MiG-31 se zapalio u vazduhu, a piloti su letelicu usmerili u nenaseljeno područje, nakon čega su se katapultirali.

Avion se srušio u jezero u blizini sela Riž-Guba, oko 150 kilometara od Murmanska. Piloti su pronađeni u blizini turističkog naselja Berezki.

Avion pripada 98. mešovitom vazduhoplovnom puku raspoređenom u mestu Mončegorsk u Murmanskoj oblasti.

MiG-31 plus Kinžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 [NATO ime Foxhound] je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima.

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31 naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture.

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave