NaslovnaNovostiPredsednik Vojnog komiteta NATO razbio je sve nade Ukrajine: Neće dobiti lovce...

Predsednik Vojnog komiteta NATO razbio je sve nade Ukrajine: Neće dobiti lovce do kraja kontraofanzive

Ukrajina neće dobiti zapadne lovce dok se njihova kontraofanziva ne završi, rekao je Rob Bauer, šef vojnog komiteta NATO-a, u intervjuu za radio stanicu LBC.

Bauer je precizirao da pitanje transfera borbenih aviona Ukrajini „neće biti rešeno u kratkom roku“.

„Razgovor o lovcima je važan, ali se neće rešiti u kratkom roku za ovu kontraofanzivu. Obuka tih pilota, obuka tehničara, obezbeđivanje postojanja logističkog centra koji može efikasno da podrži ove letelice neće biti dostupni pre ove kontraofanzive“, rekao je predsednik Vojnog komiteta NATO.

Prema njegovim rečima, „važno je i razumljivo” da Ukrajina traži zapadne borbene avione, ali „ne treba to sada mešati sa raspravom o kontraofanzivi”.

Bauer: Ukrajina je u prednosti jer ima zapadne sisteme naoružanja

Upitan da li misli da bi Ukrajina mogla da dobije rat protiv Rusije bez borbenih aviona, Bauer je dodao: „Mislim da je Ukrajina u prednosti jer ima zapadne sisteme naoružanja, ima bolju obuku i, što je veoma važno, ima moral i mnogo veću motivaciju..”

su 35 i f 16
Su-35 pored F-16

Ranije danas je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da je “jedna zemlja” obećala Ukrajini da će prošlog meseca početi da obučava Ukrajince na borbenim avionima F-16, ali se zbog greške u proračunu to nije dogodilo.

Na sastanku Kontakt grupe za “odbranu Ukrajine” (Ramštajn) održanom u junu razgovarano je o pitanju obezbeđivanja Ukrajini borbenih aviona F-16.

Nakon toga se saznalo da do jula ukrajinski partneri planiraju da odobre program obuke ukrajinskih pilota, inženjera i tehničara na avionima F-16. Sama obuka bi se odvijala u posebno kreiranom centru u jednoj od evropskih zemalja.

Prema pisanju publikacije Politiko, isporuke zapadnih borbenih aviona F-16 Ukrajini moglo bi da se dogodi početkom 2024. godine.

Nedavno su danski zvaničnici izjavili da ukrajinski piloti prvo moraju da prođu obuku od 6-8 meseci, nakon čega će biti odlučen datum prelaska aviona F-16 u Ukrajinu.

Danski F-16 će ​​se povući iz upotrebe 2025. godine, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane. Najava prebacivanja lovaca u Ukrajinu je sve bliža, izjavio je nedavno vršilac dužnosti ministra odbrane Troels Lund Poulsen.

poljski f 16s
F-16S u Poljskoj

U početku je dansko Ministarstvo odbrane planiralo da povuče F-16 iz Kraljevskog danskog ratnog vazduhoplovstva do 2027. Međutim, sada će F-16 biti penzionisani dve godine ranije, prema odluci Ministarstva odbrane koje je obavestilo Danske parlamenta.

„Sada kada smo preduzeli korak da započnemo program obuke i kontinuirane obuke ukrajinskih pilota, moraćemo da razmislimo i o tome da li da konkretno doniramo Ukrajini borbene avione F-16 i koliko“, rekao je Danski zvaničnik.

1 KOMENTAR

  1. Verovatno su sa zapada videli kakao su prošli nemački Leopardi, šta mogu ukrajini da pomognu avioni iz prošlog veka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave