NaslovnaNovostiPosle F/A-18 iz filma Top Gun, Su-30 je takođe postaje filmska zvezda

Posle F/A-18 iz filma Top Gun, Su-30 je takođe postaje filmska zvezda

Bolivud će predstaviti Suhoj Su-30 MKI indijskog ratnog vazduhoplovstva u predstojećem filmu „Fighter“. U filmu glumi Hritik Rošan.

Indijskih fanovi su željni da vide Rošana kako leti borbenim avionom u filmu. Tizer filma nagoveštava Rošana koji pilotira avionom zastrašujućeg izgleda.

Azijska veb stranica izveštava da će Rošan leteti na Su-30 MKI. Film je sniman na različitim lokacijama i ima ogroman budžet. Očekuje se da će pružiti iskustvo gledanja poput „Top Gun-a“.

„Fighter“ je prvi indijski akcioni vazduhoplovni film. U njemu se pojavljuju Rošan i Dipika Padukone kao piloti vazduhoplovnih snaga, a Anil Kapur kao komandant vazduhoplovstva [AoC].

Rošan je intenzivno trenirao na simulatorima kako bi se pripremio za svoju ulogu. Izlazak filma je dugo očekivan, a fanovi željni da vide da li Rošan može da načini uspeh čuvenog Top Guna.

„Maverik“ Top Guna, kojeg igra Tom Kruz, izaziva nostalgiju i ponos u srcu svakog američkog avijatičara, uprkos tome što je prvi deo filma star preko tri i po decenije. Da li Ritik Rošan može da ponovi magiju sa Su-30MKI, publika će saznati početkom sledeće godine.

Su-30MKI je dvosed sa dva turbomlazna motora Al-31FP. Avion ima maksimalni domet od 3.000 km, a sa sistemom za dopunu goriva u letu može da pređe do 8.000 km sa dva dopunjavanja goriva.

Indija je prvi put kupila 140 Su-30 od Rusije 2000. godine, a drugu verziju je napravio indijski proizvođač aviona Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) 2002. Su-30MKI je uvršten u indijsko vazduhoplovstvo (IAF) 2004. i postao je okosnica snage flota, sa preko 270 aviona na inventaru.

Ovi avioni su opremljeni indijskim supersoničnim krstarećim raketama BrahMos. Stručnjaci su primetili visoke performanse indijskih borbenih aviona, uprkos tome što su parametri dizajnirani za borbu na bližoj udaljenosti.

Okršaj Su-30MKI sa F-16

2019. godine, dva Su-30 MKI su se borila sa osam lovaca F-16 pakistanskih vazduhoplovnih snaga (PAF) dok su se približavali Džamuu i Kašmiru u onome što je nazvano „Operacija Swift Retort“.

F-16 su imali jedan cilj – da obore bar jedan Suhoi, kako bi prikazali moć pakistanskog IAF-a. Međutim Pakistanci su se prevarili.

Od 09.50 do 10.15 časova 27. februara 2019. godine, dva Su-30MKI sa pozivnim znakom „Osvetnik“ su čuvala indijske instalacije u sukobu sa osam F-16MLU dok su se približavali Indiji tokom pomenute operacije.

su 30mk i kh 31p
Su-30MK i H-31P

Su-30MKI su bili glavna meta za F-16. Prema rečima veterana vazduhoplovstva Samira Džošija, PAF je verovao da bi gubitak Suhoja u direktnoj borbi efektivno pokazao svoju nadmoć.

„Dokazi pokazuju da je PAF ispalio do četiri AMRAAM-a protiv Suhoja tokom ovog sukoba. Ono što je manje poznato je kako su MKI izvršili kontranapad“, napisao je Džoši na Tviteru.

Prema rečima avijatičara, jedna grupa od četiri F-16 ispalila je ukupno tri napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) na lovce Su-30MKI i sve su promašile mete.

Nakon napada, IAF je predstavio olupinu AMRAAM-a kako bi pokazao da je Islamabad zaista angažovao F-16, pošto je avion američke proizvodnje jedini avion u pakistanskom arsenalu opremljen za ispaljivanje ovih projektila.

Joši je napisao da su se dva aviona Su-30MKI povukla. Koristeći mape za iscrtavanje lokacije aviona, lovci Suhoj su „izvršili kontranapad ignorišući pretnju izvan vizuelnog dometa od F-16…“ Džoši je rekao da je jedan od aviona Suhoj uspeo da izbegne četvrti AMRAAM.

Nakon kontranapada Su-30MKI, F-16 se oslobodio preostalog tereta van dometa njihovih predviđenih ciljeva. „Veoma je moguće da je ovaj teret izbačen usled bežanije od Su-30MKI?“ zaključio je Džoši.

Još od Hladnog rata, postojala je opšta pretpostavka da je Indija zemlja trećeg sveta sa sovjetskom tehnologijom, i gde god da je otišla oprema koju proizvodi Sovjetski Savez, nije dobro radila. Taj mit je razbijen rezultatima, dok Indija, odskora najmnogoljudnija zemlja na svetu, počinje da prikazuje svoju prirodnu ulogu svetske sile.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave