NaslovnaNovostiZalužni: Čuti da je kontraofanziva spora me ljuti; Treba nam još granata,...

Zalužni: Čuti da je kontraofanziva spora me ljuti; Treba nam još granata, aviona i strpljenja

Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine i član Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, rekao je da ukrajinski vojnici plaćaju krvlju da oslobode svaki metar ukrajinske zemlje, pa ga uznemiravaju komentari drugih da se kontraofanziva odvija mnogo sporijim tempom od očekivanog.

Činjenica je da su čak i vodeći propagandni mediji u Americi, poput NYT, WP, FT i Blumberga, počeli da pišu o neuspešnoj kontraofanzivi kao i masovnim gubicima u redovima Kijeva, posebno opreme dobijene sa zapada.

„Zato me ljuti kada čujem da je dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva na istoku i jugu zemlje počela sporije nego što se očekivalo“, rekao je Valeri Zalujni u intervjuu za Vašington post.

Prema njegovim rečima, njegove trupe napreduju svakog dana, čak i ako je to samo 500 metara“.

„Ovo nije predstava. Ovo nije emisija koju ceo svet gleda i na koju se kladi ili bilo šta drugo. Svaki dan se krvlju plaća svaki metar“, rekao je ukrajinski general.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je naglasio da je za brže napredovanje ukrajinske kontraofanzive potrebno mnogo više naoružanja i nadmoć u vazduhu koja se može postići ako im Zapad pošalje još oružja posebno borbenih aviona F-16.

General Zalužni je rekao da su bez potpunog snabdevanja trupa ovi planovi generalno neizvodljivi, ali uprkos svemu što se dešava, „oni se sprovode“.

„Da, možda ne tako brzo koliko bi želeli gledaoci emisije, posmatrači, ali to je njihov problem“, rezimirao je Zalužni.

Treba nam još municije. Trupe moraju ispaliti najmanje onoliko granata koliko i neprijatelj, ali ponekad Rusi brojčano nadmašuju deset prema jedan.

Zalužni priznaje da je „nekoliko tenkova Leopard već uništeno, i kaže da Leopard na bojnom polju nije Leopard, već meta”.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja

„Broj NATO aviona koji dežuraju u blizini naših zapadnih granica duplo je veći od broja ruskih aviona koji uništavaju naše položaje. Zašto ne bismo mogli da uzmemo bar trećinu odatle i donesemo je ovde? Ne treba mi 120 aviona. Neću da pretim celom svetu. Veoma ograničena količina bi bila dovoljna. Ali oni su potrebni jer nema drugog načina.

„Vagner” je napustio liniju fronta, ali od ovoga ruska odbrana nije oslabila smatra glavnokomandujući i dodaje: „Imam mnogo strahova, a među njima i Vagner. I nisu jedini. Naš zadatak je da se pripremimo za najgori i maksimalni mogući razvoj događaja.”

Ukrajinci tvrde da su preuzeli „stratešku inicijativu“ na frontu

Pre dva dana, Zalužni je telefonom podneo referat načelniku Združenog generalštaba SAD Marku Miliju da je Ukrajina uspela da preuzme „stratešku inicijativu“ u “pozorištima operacije”.

„Razgovarali smo o situaciji na frontu. Uspeli smo da preuzmemo stratešku inicijativu“, rekao je Zalužni na svom Telegram nalogu o razgovoru sa američkim kolegom.

„Ukrajinska vojska nastavlja da izvodi ofanzivne operacije i napreduje“, rekao je ukrajinski glavnokomandujući visokom američkom vojnom zvaničniku.

„Neprijatelj pruža snažan otpor i istovremeno trpi velike gubitke“, saopšteno je u telefonskom razgovoru između ovo dvoje.

I Zalužni nestao pa vaskrsao

Podsetimo, ruska vojna javnost je 10. maja proširila informaciju da je privatna vojska Vagner likvidirala glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog i komandanta vojnih snaga general-majora Igora Tancijuru u Donbasu. 

Istovremeno, ukrajinski mediji su preneli da Zalužni nije otišao na sastanak Vojnog komiteta NATO i da je odbio da se sastane sa šefovima generalštabova zemalja saveznica Ukrajine zbog teške operativne situacije na frontu.

zaluzni i bandera na zidu
zaluzni i bandera na zidu, fotografija zbog koje je čak i Ukrajina pretrpela osude svetske javnosti

Posle višenedeljnih nagađanja šta je sa najvišim i ujedno najtalentovanijim oficirom ukrajinskih oružanih snаga, potvrdilo se ono što smo i pretpostavljali – povukao se, zauzet učešću i planiranju operacija i sklonjen od očiju javnosti i medija. 

Naime, sve je očitija obostrana intencija ”lova” na visoke vojne strešine. Nakon svakodnevnog propagandnog delovanja do skora, ovih dana, povod za pojavljivanje u medijima ljudi poput Zalužnog mora da ima veliki povod.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave