NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine pripremaju glavni napad u prvoj polovini jula?

Oružane snage Ukrajine pripremaju glavni napad u prvoj polovini jula?

Situacija na frontu eskalira, a uprkos prividnoj tišini, situacija može naglo da preraste u novi talas napada. Ovo su izjavili predstavnici ruske vojne komande, ističući da Oružane snage Ukrajine (OSU) i dalje imaju ozbiljan potencijal.

Napominje se da, na prvom mestu, uprkos relativnom zatišju, Ukrajina nastavlja da napada duž celog fronta. O tome svedoči aktivno ispitivanje odbrane, koje su sprovele njihove oružane snage.

Grupe do jačine bataljona deluju na različitim tačkama fronta, što ukazuje na očuvanje napetosti.

Drugo, zna se da resursni potencijal Oružanih snaga Ukrajine nije iscrpljen. Posle velike mobilizacije, Ukrajina je regrutovala dovoljan broj vojnog osoblja za izvođenje velikih vojnih operacija.

Prema podacima, postojeći tehnički arsenal je sasvim sposoban da pruži novi moćan ofanzivni impuls.

Prema analitičarima, nastavljaju se raketni napadi na vojnu i civilnu infrastrukturu, što je deo priprema za moguću ofanzivu. O tome svedoči i prisustvo stranih plaćenika, uključujući specijaliste za informaciono ratovanje, u gradu Kramatorsku na liniji fronta.

ukrajinska kontraofanziva ilustracija
ukrajinska kontraofanziva ilustracija

Osim toga, s obzirom na predstojeće izbore i ekonomske poteškoće, važno je da Kijev, NATO i Vašington pokažu efektivnu, ili barem spolja impresivnu ofanzivu. Pred predstojeći samit NATO 11-12. jula pokušavaju da ostvare rezultat vredan pažnje.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine imaju dovoljno resursa i opreme za dva glavna udara, čak i uzimajući u obzir nedavne gubitke. Shvatajući važnost informativnog aspekta situacije za Kijev, očekuje se ponovni pokušaj prodora na teritoriju Belgorodske ili Kurske oblasti.

Istovremeno, čak i privremeno zadržavanje naselja tokom samita NATO-a smatraće se uspehom.

Ukrajinske snage trpe značajne gubitake dok su u kontraofanzivi

Kijevske snage su proteklog dana pretrpele više gubitaka dok su pokušavale da napreduju na nekoliko sektora u okviru svoje kontraofanzive.

Teške borbe vođene su kod Antonovskog mosta u Hersonskom sektoru. Novi snimak iz oblasti prikazuje ruski udar taktičkom balističkom raketom Iskander koja je gađala skup ukrajinskih vojnika ispod mosta. U napadu je bilo žrtava.

Na drugom snimku je prikazano uništavanje dve vučene haubice koje su kijevske snage koristile da podrže napad na ključni most.

Kijevske snage su takođe pokušale da napreduju u pravcu Donjecka. Napad je međutim odbijen. Video snimci pokazuju teške ruske artiljerijske udare u blizini centra regiona.

U međuvremenu, ruska grupa snaga Jug saopštila je da je pogodila nekoliko ciljeva na pravcu Lisičansk, Soledaro-Artemovsk i Aleksandro-Kalinovsk. Vazdušni i artiljerijski udari bili su usmereni na trupe i opremu 92., 54., 22. mehanizovane brigade kijevskih snaga.

Snage grupe su takođe odbile napad ukrajinske 110. mehanizovane brigade u rejonu naselja Krutaja Balka u pravcu Avdejevskog. Štaviše, snage su osujetile operaciju izviđačko-diverzantske grupe u oblasti Pervomajskog.

Pored toga, artiljerija grupe uništila je tri minobacača kalibra 120 mm i dve jedinice za transport municije kijevskih snaga kod Krasnogorovke i Belogorovke. Udar termobaričnog raketnog bacača TOS-1A pogodio je i skup ukrajinskih snaga u predgrađu grada Bahmuta.

Komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, rekao je 29. juna za TV Rusija 1 da ukrajinska toliko najavljivana kontraofanziva nije uspela da probije nijednu od odbrambenih linija Rusije, ali da Kijev nastavlja da šalje ljude u smrt.

„Slika koju vidimo je da neprijatelj, pošto je stigao do naše prve linije odbrane, ne može da napreduje kroz nju. Upozorili smo ih na ovo. Oni realno nemaju snage i resurse, pored svega što su ih izgradili, da probiju naša tri ešalona“, rekao je Alaudinov u emisiji „60 minuta“.

„Neka protraće [svoj narod], kako su planirali, do poslednjeg Ukrajinca. Oni samo sebi pogoršavaju stvari. Realan rezultat, uvek sam govorio, biće isti. Definitivno ćemo dobiti ovu bitku“, dodao je on.

Suočene sa neuspehom na terenu, kijevske snage su pokrenule napad krstarećim projektilima Storm Shadow koje su isporučili Britanci na grad Berdjansk prenose Rusi. Neke od projektila je presrela ruska PVO.

Sve u svemu, ukrajinska kontraofanziva očigledno ne ide po planu. Politički pritisak sa Zapada će, međutim, primorati Kijev da izvrši još napada, čak i ako će to izazvati mnogo više ljudskih i materijalnih žrtava.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave