NaslovnaNovostiRusi: Dva ukrajinska generala i 20 stranih plaćenika stradali u napadu na...

Rusi: Dva ukrajinska generala i 20 stranih plaćenika stradali u napadu na Kramatorsk [VIDEO]

Dva ukrajinska generala, do 50 drugih oficira, kao i oko 20 stranih plaćenika i vojnih savetnika, eliminisani su u nedavnom ruskom udaru u Kramatorsku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane 29. juna.

„Prema ažuriranim informacijama, preciznim udarom 27. juna na mesto privremenog razmeštaja 56. motorizovane pešadijske brigade ukrajinske vojske u gradu Kramatorsku eliminisana su dva generala, do pedeset oficira ukrajinskih oružanih snaga i do dvadeset stranih plaćenika i vojnih savetnika koji su učestvovali na sastanku štaba“, rekao je portparol ministarstva general-potpukovnik Igor Konašenkov u saopštenju.

General-potpukovnik Konašenkov je dodao da kijevske snage nastavljaju pokušaje napredovanja u tri sektora, Donjeck, Krasni Liman i južni Donjeck, u poslednja 24 sata.

U pravcu Kupjanska ruski vazdušni i artiljerijski udari uništili su 25 ukrajinskih vojnika i nekoliko komada vojne tehnike.

U međuvremenu, u pravcu Krasnog Limana, ruske snage su ušle u teške borbe sa ukrajinskim trupama i sabaturama.

Prema rečima portparola, na ovom pravcu neutralisano je 65 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila, dva pikapa, dve haubice D-30 i dva samohodna artiljerijska sistema Gvozdika.

U pravcu Donjecka, Konašenkov je rekao da su ruske snage tokom proteklog dana ubile i ranile oko 530 ukrajinskih vojnika. Ruske snage su uništile i ukrajinski tenk, dva borbena vozila pešadije, pet motornih vozila, haubice Msta-B i D-20, precizirao je general.

Pored toga, uništeno je skladište municije 54. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u blizini naselja Vijemka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dodao je Konašenkov.

Ruske snage su takođe odbile novi ukrajinski napad na izbočinu Vremevka u Donjecku, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Takođe je uništeno skladište municije 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske koje se nalazi u blizini naselja Vijemka u Donjecku.

Tokom poslednja 24 sata, operativna/taktička i vojna avijacija, raketne trupe i artiljerija ruskih grupacija snaga pogodile su 85 ukrajinskih artiljerijskih jedinica na vatrene položaje, ljudstvo i vojnu opremu u 102 oblasti, tvrdi portparol.

U međuvremenu, u sektorima Južnog Donjecka i Zaporožja, ruske snage su uništile oko 135 ukrajinskih vojnika, rekao je portparol.

Gubici Ukrajine na tim pravcima u protekla 24 sata iznosili su dva borbena oklopna vozila, četiri motorna vozila, tri haubice D-20, haubice Msta-B i D-30 i motorizovani artiljerijski sistem Gvozdika, dodao je portparol.

Ruske snage su izvršile udar na skup trupa i opreme kijevskih snaga i u Zaporožju. Konašenkov je takođe rekao da je uništeno skladište municije ukrajinske 123. brigade teritorijalne odbrane koje se nalazi u naselju Kizomis u Hersonu.

Sve u svemu, ruske snage su u protekla 24 sata u pravcu Hersona uništile šest motornih vozila i haubicu Msta-B, saopštio je portparol.

Portparol je takođe rekao da su ruske snage PVO tokom proteklog dana presrele dve rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS i antiradarsku raketu HARM.

Pored toga, ruski sistemi PVO uništili su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima u blizini naselja Ivanovka u Harkovskoj oblasti, Volodino i Jevgenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, Golikovo u Luganskoj Narodnoj Republici i Nova Zburjevka u Hersonskoj oblasti.

Ruske oružane snage tvrde da su ukupno uništile 444 ukrajinska ratna aviona, 240 helikoptera, 4.823 bespilotne letelice, 426 raketnih sistema zemlja-vazduh, 10.402 tenka i druga borbena oklopna vozila, 1.133 višecevna raketna bacača i pušaka 5.269 topova. 11.276 specijalnih vojnih motornih vozila od početka SVO u Ukrajini, naveo je Konašenkov u svom saopštenju.

Sve u svemu, kijevske snage se i dalje bore da ostvare nova dostignuća na terenu. Nekoliko dobitaka koje je Kijev ostvario tokom prvih nedelja svoje takozvane prolećne kontraofanzive ne odgovaraju teškim ljudskim i materijalnim gubicima koje su njihove snage navodno pretrpele.

Napad na Kramatorsk

27. juna odjeknule su eksplozije u gradu Kramatorsku, koji se nalazi u delu Donjecke Narodne Republike koji kontrolišu ukrajinske snage. Istovremeno, ukrajinski mediji, uz podršku zapadnih novinara, izbili su sa naslovima o još jednom „okrutnom ruskom udaru na civile“.

Prema Kijevu, ruska raketa je ubila 10 ljudi, uključujući troje dece, u nesrećnoj piceriji. Povređeno je ukupno 56 civila. Načelnik regionalne uprave potvrdio je da su među ranjenima tri stranca. Brojni stranci koji su primećeni na prizoru nazivani su „turistima” i „novinarima”.

Kasnije je Služba bezbednosti Ukrajine sa ponosom saopštila da je privela izdajnika koji je navodno pomogao ruskoj vojsci da gađa cilj. Ispostavilo se da je to bio radnik lokalne kompanije za transport gasa.

U međuvremenu, ukrajinska javnost je za napad okrivila Ukrajinku koja se slikala sa vojskom u kafiću i objavila informacije na Instagramu. Ukrajinci i dalje veruju da ruska vojska gađa isključivo prema objavama ukrajinskih blogera na Instagramu, te im određuju drakonske kazne.

Ministarstvo odbrane Rusije je 28. juna potvrdilo napad na Kramatorsk, otkrivajući svoju metu udara. Ruske trupe pogodile su privremeno mesto komandnog sastava 56. motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski oficiri su se sastajali sa stranim plaćenicima koji su živeli u hotelu Kramatorsk koji se nalazi u istoj zgradi.

Nekoliko stranih plaćenika, uključujući Aleksa Galanta, Arnoa Dedekera i Nika Dakvorta, primećeno je na mestu udara. Na jednom od video snimaka, tetovaža ranjenika otkriva da je pripadao 3. bataljonu 75. Rendžerskog puka američke vojske. Drugi video prikazuje čoveka u uniformi sa amblemom 101. vazdušno-desantne divizije Oružanih snaga SAD.

Bilo je i stranih novinara i troje Kolumbijaca, među kojima su pisac Hektor Abad, političar Serhio Jaramiljo i novinarka Katalina Gomez.

Ukrajinski vojnici su na društvenim mrežama počeli da oplakuju svoje saborce poginule u udaru. Na primer, 22-godišnji pripadnik Azovske nacističke vojske Artem Suhovej.

Malo je verovatno da će ukrajinski režim otkriti pravi broj žrtava, za koje se pokazalo da uglavnom nisu civili. Međutim, trend je već očigledan, što Kijev glasnije optužuje Rusiju za ratne zločine nad civilima, to smo na snimcima videli više komandanata ukrajinske vojske i plaćenika sa zapada.

2 KOMENTARA

  1. Nek osete i oni malo krv na svojim rukama. Organizuju i provociraju ratove po celome svetu.
    Ovaj rat i jeste nicim izazvan, boze oprosti toj napacenoj zemlji gde gine toliko ludih glava nizasta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave