NaslovnaNovostiFrancuska testirala hipersonično oružje; VMax, hipersoničnu jedrilicu razvija kompanija ArianeGroup

Francuska testirala hipersonično oružje; VMax, hipersoničnu jedrilicu razvija kompanija ArianeGroup

Francuska je prvi put testirala letelicu koje dostiže hipersonične brzine, bojevu glavu koja izbegava presretanje od strane protivraketne odbrane zbog svoje nepredvidive putanje, rekao je izvor Rojtersu u utorak.

Francuska je u utorak izdala upozorenje vazdušnom i pomorskom saobraćaju uoči lansiranja hipersoničnog vozila, koje je prešlo koridor od oko 2.000 kilometara.

„Test leta, na dugoj, veoma zahtevnoj putanji, predstavljao je tehnički izazov bez presedana koji će utrti put za budućnost našeg nacionalnog plana puta za hiperbrzinu“, navodi se u saopštenju agencije.

Nisu dati detalji o rezultatu jučerašnjeg testa

Francuski V-Max program je razvila ArianeGroup, kompanija specijalizovana za lansiranje u svemir i najpoznatija po raketama Ariane.

Hipersonične jedrilice su letelice bez pogona koja obično koriste raketu za pokretanje jedrilice na veliku visinu, desetine kilometara iznad nivoa mora, nakon čega se jedrilica spušta hipersoničnom brzinom, koja može premašiti 5 maha (6.000 kilometara na sat).

Tehnologiju implementira mali broj zemalja, uključujući Rusiju, Kinu, Iran ali i Sjedinjene Države.

Za razliku od balističkih projektila čija je putanja nakon lansiranja nepromenjena, putanja leta hipersoničnih letelica može da se promeni u bilo kom trenutku tokom leta, omogućavajući im da prođu pored protivvazduhoplovne odbrane i preduzmu akciju izbegavanja kada ih gađaju PVO rakete.

Kada je program VMAX pokrenut u januaru 2019. godine, tadašnja ministarka odbrane Florens Parli rekla je: „Mnoge zemlje se opremaju ovom tehnologijom. Imamo znanje i ne možemo više da čekamo.”

Francuska bi mogla biti prva evropska nacija koja je razvila sopstveno hipersonično oružje. Čini se da su napori usmereni na razvoj strateškog nuklearnog oružja, a Pariz je dodelio ugovor za modifikaciju predložene supersonične krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem.

kindzal
kindzal

„U okviru projekta V-Max, koji vodi ArianeGroup – zajedničko ulaganje između Airbus-a i francuske kompanije Safran – raketa vazduh-zemlja ASN4G, koja će zameniti ASMP srednjeg dometa, mogla bi da bude konfigurisana da putuje hipersoničnim brzinama, “, saopštila je svojevremeno francuska novinska agencija Frans pres.

Hipersonično, oružje budućnosti

ASMP, ili Air-Sol Moyenne Portée, ima procenjenu brzinu od 3 maha i domet od 300 milja. Pod pretpostavkom da je V-Max brži i možda ima veći domet, novo oružje izgleda bliže ruskom Kh-47M2 Kindžal, oružju od 5 do 10 maha – zasnovanom na balističkoj raketi Iskander na zemlji – Kidžal lansiraju bombarderi T-22M3, pa čak i mlazni lovci MiG-31.

Rusija je takođe poseduje Cirkon, protivbrodsku raketu od 5 maha za koju se zapadne mornarice plaše da bi mogla biti prebrza da bi je njihova brodska protivraketna odbrana zaustavila.

Nije iznenađenje da Francuska želi da se pridruži hipersoničnoj igri koja će verovatno imati dubok uticaj na ratovanje u 21. veku. Velika brzina hipersoničnih projektila daje im prednost u odnosu na protivraketne senzore i presretače dizajnirane protiv starijih i sporijih projektila.

Za razliku od interkontinentalnih balističkih raketa, čije se bojeve glave vraćaju iz svemira brzinom od 23 maha, ali na predvidljivim putanjama, hipersonične jedrilice mogu manevrisati u atmosferi kao ultrabrze letelice.

„Cilj je manevrisanje velikom brzinom“, objašnjava izveštaj francuske agencije za nabavku u odbrani DGA. „Po tome se razlikuje od balističke putanje. Kada se postigne početna brzina, možemo da igramo brzinom i visinom da se krećemo gore-dole, levo i desno, stvarajući putanju koju je teže presresti.”

IzvorReuters

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave