NaslovnaNovostiKako su ruski dronovi stigli do Lavova, blizu poljske granice; Ukrajina zahteva...

Kako su ruski dronovi stigli do Lavova, blizu poljske granice; Ukrajina zahteva F-16, tvrde MiG-29 dotrajao

Sinoć je nekoliko rusko-iranskih dronova kamikaza Geran-2/Shahed 136 i Shahed 131 kojima su upravljali rusi stiglo, uključujući zapadnu Ukrajinu, u Lavov, grad koji se nalazi samo 70 kilometara od granice sa Poljskom.

Iako je dobila značajan broj sistema PVO, uključujući i najsavremenije sisteme poput Patriot, NASAMS ili IRIS-T, Ukrajinci ne mogu da brane svoju ogromnu teritoriju.

Zapadni PVO sistemi, dugog ili srednjeg i kratkog dometa, raspoređeni su za zaštitu najvažnijih gradova i fronta. Ovo objašnjava kako su Rusi tako lako stigli do Lavova, što priznaje i Jurij Ignat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

U intervjuu za Radio Liberi, koji citira agencija Unian, ukrajinski zvaničnik je naveo da Ukrajina ne može da zaštiti celu svoju teritoriju PVO sistemima koje je dobila od svojih saveznika, te su oni raspoređeni samo tamo gde su najpotrebniji.

Naša PVO je raspoređena tamo gde nam je najpotrebnija, štiti velike gradove, infrastrukturu, nuklearne objekte i liniju fronta“, naveo je Ignat koji je dodao da je potrebno još mnogo sistema da bi se „zatvorilo“ nebo Ukrajine, dajući primer Izraela.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Pominje različite slojeve PVO koje je Izrael razvio, kupole koja pokriva celu teritoriju države.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kaže da ruski dronovi lete duž korita na različitim rutama, što otežava misiju njihovog obaranja malokalibarskim i oružjem kratkog dometa. Iuri Ignat skreće pažnju i na to da je ukrajinska vojna avijacija „paralizovana” u kontekstu u kojem su avioni koje Ukrajinci koriste „pohabani” i veoma stari. S tim u vezi, ponovo je tražio lovce F-16.

„Lovci su iz 70-ih godina i nisu u stanju da efikasno unište vazdušne ciljeve. Naši piloti imaju tu sposobnost, mi dajemo sve od sebe, ali to nije dovoljno jer je tehnologija koju imamo zastarela. Radari jednostavno ne identifikuju mete. Nemoguće je efikasno presresti“, zaključio je Ignat.

F-16 za Ukrajinu, Lockheed Martin je spreman da započne obuku pilota

Nakon što su SAD dale zeleno svetlo saveznicima za obuku ukrajinskih pilota, napola otvorivši vrata za transfer zapadnih borbenih aviona, sve je ukazivalo da će to biti F-16 Fighting Falcon.

Nekoliko nordijskih zemalja je već objavilo svoju nameru da preuzme isporuku aviona F-16 Fighting Falcon. Prve su bile Danska i Holandija.

Istovremeno, mnogi drugi podržavaju razvoj programa obuke ukrajinskih pilota. Ali ovo može potrajati. Čak i ako bi ukrajinski piloti mogli da izvedu jednostavne letove za 6 meseci, složene borbene operacije zahtevaju najmanje godinu i po.

norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji

Američki gigant Lockheed Martin, proizvođač F-16, takođe je potvrdio svoju spremnost da pomogne ukrajinskim pilotima da treniraju na F-16, navodi u intervjuu za Fajnenšel tajms izvršni direktor kompanije Lockheed.

Međutim, Slanje F-16 u Ukrajinu nije besplatno, izjavili su ministar odbrane SAD Lojd Ostin i general Mark Mili, načelnik američkog štaba, tokom konferencije za novinare u Pentagonu 25. maja.

Prema američkom izdanju Military.com, reč je o nekoliko milijardi dolara koje zemlje uključene u vojnu podršku Ukrajini moraju da izdvoje. General Millei je brzo izračunao, rekavši da će 10 borbenih aviona F-16 koštati one koji podržavaju Ukrajinu 2 milijarde dolara.

On je istakao da samo obezbeđivanje 10 borbenih aviona košta milijardu dolara, a održavanje tih 10 košta još milijardu dolara.

Još nije jasno koje će zemlje prevesti avione F-16 Ukrajini, ali su se u poslednje vreme pojavile informacije da će evropske države isporučiti, navodno 20 aviona ovog tipa.

Zelenski je naveo da će Ukrajina dobiti “značajan broj” lovaca od međunarodnih partnera. On je dodao da je od nekih evropskih partnerskih država dobio razumevanje da će broj isporučenih aviona F-16 biti značajan ne otkrivši tačan broj.

Ukrajina trenutno koristi Su-27, Su-25, Su-24 i MiG-29, od kojih su sva četiri iz bivšeg Sovjetskog Saveza, a većina je proizvedena 1970-ih.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

TT

8 KOMENTARA

  1. Rusi nisu agresori. Pošli su da zaštite svoj narod u Ukrajini koji je od 2014 bio pod torturov i ubijanjem u Donjecku i Lugansku. Američka propaganda i demokratija to tumače na svoj način i okrenuli su ceo zapad na Rusiju bacaju milijarde dolara u naoružanju kako bi uništili Rusiju. Putin žali Ukrajinski narod i da bi bilo malo žrtava ne udara svom silom gleda samo da uništi tehniku koju šalju SAD NATO VEL.BRIT. i ostale zemlje zapada. Nep.udri svom silom

  2. Ne F-16, ni ENTERPRAJZ im neće pomoći, uludo ljudi ginu. Da su Tolike silne resurse udružili ljudski rod bi izašao van sunčevog sistema a ovako će mo sami sebe da uništilo.

  3. ТРЕБА РУСИ ДА ЗАВРШЕ ЦИРКУС ЗЕЛЕНСКОГ ШТО ПРЕ ДОСТА ЖАЉЕЊА ВИШЕ

    • Tako je brate. Citam ovu vest i ne verujem. Kso da smo.slepi,kao da nas nisu bombardovali pre 20 godina,mi mentoli sve zaboravili

      • Upravo tako Srki, to je najbitnije, da se ne zaboravi ! Neki ste zaboravili ’90 iako nas je Amerika i NATO od tada često podsećao ! Postali su još gori u međuvremenu i pored najnovijeg iživljavanja u Ukrajini mi imamo NATO lobiste aktivne kao nikad ranije!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave