NaslovnaNovostiEvropski Patriot spreman! Makron: evropski sistem SAMP/T raspoređen u Ukrajini

Evropski Patriot spreman! Makron: evropski sistem SAMP/T [MAMBA] raspoređen u Ukrajini

Francusko-italijanski PVO sistem SAMP/T (MAMBA) je u Ukrajini, rekao je Emanuel Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je u ponedeljak da je sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa (MAMBA) SAMP/T koji su zajednički razvile Francuska i Italija u Ukrajini i da radi svoj posao, preneo je italijanski Rai.

U pitanju je prva potvrda da je SAMP/T stigao u Ukrajinu.

Činilo se da priča o isporuci sistema SAMP/T (MAMBA) nema kraja. Nakon što je francuski ministar odbrane krajem prošle godine izjavio da će SAMP/T stići u Ukrajinu, činilo se da su dve države proizvođača povukle. Problem je bio mali broj ovih sistema dostupnih vojskama Francuske i Italije.

Posle dugih razgovora, u februaru ove godine Italija je najavila da će zajedno sa Francuskom poslati ovaj PVO sistem u Ukrajinu.

SAMP/T (MAMBA) je prvi evropski odbrambeni sistem dugog dometa koji može da pogodi avione na udaljenosti od 3 do 100 kilometara.

nesporazum ukrajina ocekivala ali francuska ne daje mamba sisteme
MAMBA

Osim Italije i Francuske, ovaj PVO sistem koristi i Singapur.

Makron je ovom prilikom najavio da će Francuska, Estonija, Mađarska, Belgija i Kipar zajednički nabaviti rakete zemlja-vazduh kratkog dometa „Mistral“.

„Ovo je odličan primer evropske suverene saradnje u prilično relevantnom opsegu koji nije dovoljno obrađen. Pet zemalja potpisalo je pismo o namerama u vezi sa kupovinom „nekoliko stotina projektila „mistral”, rekao je savetnik predsednika, ističući da je to „prvi slučaj zajedničke nabavke ove vrste materijala”.

SAMP/T, Mamba

SAMP/T, poznat francuskoj vojsci kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thalesa. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km.

Ovaj sistem se koristi za zaštitu od vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere i balističke projektile, pružajući efikasnu odbranu protiv neprijateljskog vazduhoplovstva.

mamba radarska stanica britanske vojske u iraku 2004. fotografija ministarstva odbrane uk
mamba radarska stanica britanske vojske u iraku 2004. fotografija ministarstva odbrane uk

SAMP/T Mamba se sastoji od lansera sa raketama, sistema za upravljanje vatrom i komandnog vozila. Lanser je platforma sa vertikalnim lansirnim kontejnerima u kojima se smeštaju rakete. Sistem za upravljanje vatrom omogućava praćenje i identifikaciju ciljeva, dok komandno vozilo upravlja celokupnim sistemom.

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema.

SAMP/T Mamba koristi dvostepene rakete zemlja-vazduh, koje imaju sposobnost presretačkih dejstava na velikim daljinama. Rakete su opremljene naprednim vođenim sistemima i mogućnostima manevrisanja tokom leta radi obezbeđivanja preciznosti i presretanja ciljeva.

SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave