NaslovnaNovostiDruga 'nesreća na putu' za nedelju dana dovela do paljenja vojne opreme...

Druga ‘nesreća na putu’ za nedelju dana dovela do paljenja vojne opreme NATO-a u Letoniji

U Letoniji ponovo gori vojna oprema NATO-a. Kamion Scania sa prikolicom u kojoj je bilo terensko vozilo Bandvagn 206 18. juna nije stigao na odredište i zapalio se u blizini glavnog grada Rige.

Ovo je drugi incident na tom području koji je doveo do uništenja vojne opreme NATO-a tokom protekle sedmice.

Prema rečima atašea za štampu komandanta Oružanih snaga, zvanični razlog današnjeg incidenta je saobraćajna nesreća. Lokalne vatrogasne službe su konstatovale da se kamion sa prikolicom prevrnuo, a vučena prikolica se zapalila.

U nesreći nisu učestvovala druga vozila. Na lice mesta je raspoređen 21 vatrogasac, pet tankera, cisterna i jedno spasilačko vozilo. Ukupna površina požara je navodno 25 kvadratnih metara.

Još jedan sličan incident dogodio se 13. juna kada se u Salaspilsu, nedaleko od Rige, zapalila vojna cisterna NATO-a koja je prevozila gorivo. Očevici su izvestili o dve eksplozije u tom području.

nato cisterna gori u letoniji
nato cisterna gori u letoniji

Predstavnik ministarstva odbrane Letonije tvrdi da je tanker putovao iz Finske, gde su održane vežbe NATO-a, i da je krenuo ka Litvaniji.

Policija je pokrenula krivični postupak i na poternicu stavila dvojicu mogućih napadača. Dakle, nije bilo reči o slučajom incidentu već su eksplozije bile rezultat napada.

Uprkos pokušajima lokalnih vlasti da štetu na vojnoj opremi objasne običnim saobraćajnim nesrećama, glasine o nekim proruskim diverzantskim grupama koje deluju u zemlji rastu.

Štaviše, neki izveštaji podsećaju na fabriku Edge Autonomy koja je proizvodila bespilotne letelice za ukrajinsku vojsku, ali je izgorela u blizini Rige u februaru.

Fabrika bespilotnih letelica u vlasništvu SAD u blizini aerodroma u Rigi u baltičkoj državi Letoniji zapaljena je u utorak 7. februara 2023. godine, saopštile su tada službe za hitne slučajeve te male baltičke zemlje.

Novinska agencija AFP javila je tada da se na mestu požara nalazi više od 20 policijskih automobila, devet vatrogasnih vozila i pet kola hitne pomoći. Letonski emiter LTV podelio je video snimljen sa puta na kome se vidi crni dim koji ispod izlazi iz zapaljene fabrike.

Edge Autonomy objekat u Letoniji

Fabrika Edge Autonomy nalazi se u blizini aerodroma u Rigi, iako požar nije uticao na letove. Predstavnik aerodroma Ilze Salna rekao je da je jedna od pet vatrogasnih jedinica na aerodromu poslata na lice mesta da pomognu u gašenju požara.

64635961 804
64635961 804

Objekat isporučuje bespilotne sistemske tehnologije akademskim, komercijalnim i vladinim klijentima u 70 zemalja, uključujući Ukrajinu i NATO saveznike.

Prema veb stranici kompanije, kompanija sa sedištem u Kaliforniji proizvodi bespilotne letelice velikog dometa za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave