NaslovnaNovostiI pored 7.500 žrtava za 10 dana Kijev ne odustaje; Kontraofanziva u...

I pored 7.500 žrtava za 10 dana Kijev ne odustaje; Kontraofanziva u punom jeku se tek očekuje

Uprkos kišnom vremenu i izrovanim putevima u stepama, nastavljaju se teške borbe na južnim linijama fronta u Ukrajini, gde Oružane snage Ukrajine (OSU) nastavljaju svoju opsežnu kontraofanzivu.

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, od 4. juna OSU su izgubile do 7,5 hiljada vojnika poginulih i ranjenih na linijama fronta. Prema statistici to bi iznosilo 2% ukupnih ukrajinskih ofanzivnih snaga. Gubici ukrajinske armije mogu biti i veći, jer u ovaj broj nisu uračunati poginuli i ranjeni u ruskim udarima i granatiranju u ukrajinskim pozadinama.

Generalštab OSU je u svom jutarnjem brifingu zapravo priznao nedostatak važnih dostignuća u pravcu Zaporožja. Prema ukrajinskoj vojsci, njihove trupe nastavljaju ofanzivu i imaju određeni uspeh na frontu, pošto su za tri dana oslobodile samo „više od 3 km2“. OSU su navodno „uspeli da napreduju u određenim pravcima, preuzimajući kontrolu nad područjima od 200 metara do 1 kilometra i 400 metara“.

Kako stoje stvari, ukrajinsko napredovanje poslednjih dana ne može se nazvati uspešnim, sobzirom da ukrajinska vojska nije uspela da obezbedi svoje uporište na novim teritorijama.

Dok je intenzitet u drugim oblastima Zaporoškog fronta splasnuo, sela južno od Velike Novoselke ostaju glavno žarište ukrajinske kontraofanzive. Bitka za selo Makarovka se nastavlja. Ruski kontranapadi ne dozvoljavaju OSU da se učvrste u toj oblasti.

Još jedna teška bitka izbila je noću u oblasti Makarovke nakon što su ukrajinske snage napale ruske položaje iz šumskog područja sa četom naoružanom tenkovima i oklopnim transporterima. Nastupajuće snage naišle su na žestok otpor ruskih boraca sa Dalekog istoka, koji drže odbranu na ovom području.

Napredovanje ukrajinskih snaga južnije je strateški važno. Za razliku od drugih naselja južno od Velike Novoselke, Makarovka se nalazi na malom brdu. Samo puna kontrola nad njim će omogućiti OSU da dalje razvija svoju ofanzivu. Međutim, uprkos raspoređivanju brojnih trupa, ukrajinske snage nisu uspele da napreduju tako daleko.

„Napadi dve motorizovane čete Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku četiri tenka i 11 oklopnih borbenih vozila, odbijeni su nesebičnim i kompetentnim dejstvima odbrambenih jedinica, vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom grupe trupa Vostok na Vremjevski izbočinu u blizini naselja Makarovka Donjecke Narodne Republike.

Tokom borbi uništena su četiri tenka i sedam borbenih oklopnih vozila neprijatelja“, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

Sa istočnog krila, OSU nastavljaju napore da preseku rusku grupaciju napadima na Urožajnoje. Okolina sela je navodno u sivoj zoni, ali OSU i dalje ne uspevaju da napreduju uprkos brojnim pokušajima poslednjih dana.

Prema izveštajima ukrajinske vojske, rezerve ruskih trupa prebačene u Staromlinovku pokrenule su kontraofanzivu i uspele da potisnu jedinice OSU, ispravljajući liniju fronta od sela Urožajnoje do sela Novodonjeck.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe izvestilo da su dva ukrajinska napada četnih taktičkih grupa odbijena u blizini sela Prečistovka, koje se nalazi istočno od Velike Novoselke.

Gubici neprijatelja iznosili su pet tenkova i pet borbenih oklopnih vozila“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na zapadnom krilu ruske snage drže pod kontrolom oblast u blizini sela Rovnopolj, gde AFU pokušavaju da napadnu Novodarovku oklopnim grupama tenkova i borbenih vozila pešadije. Ukrajinske inžinjerijske i saperske jedinice ne prestaju da pokušavaju da očiste minska polja za nove napade u toj oblasti. Posle trodnevne pauze, AFU je takođe počela oprezno da se kreće na jug i istok od sela Levadnoje, koje je i dalje u sivoj zoni.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane: „Ruske trupe uništile su pet tenkova u oblastima naselja Rovnopolj Donjecke Narodne Republike, Levadnoje Zaporoške oblasti i Oktobarskog salaša. U toku proteklog dana ruskim vazdušnim udarima u pravcu Zaporožja prekinut je napad jedinica 128. brdske jurišne brigade OSU na rejon Žerebjanke. Pored toga, uništeno je skladište artiljerijske municije ukrajinske 65. mehanizovane brigade u blizini naselja Novoandrejevka u Zaporoškoj oblasti. U blizini grada Zaporožja uništena je radarska stanica P-18 za otkrivanje i praćenje vazduhoplovnih ciljeva.

Ukupno, tokom proteklog dana, rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinski gubici u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja: “više od 800 ukrajinskih vojnika, 20 tenkova, četiri borbena vozila pešadije, 15 borbenih oklopnih vozila, dva artiljerijska sistema M777 američke proizvodnje, haubice Msta-B i D-30, kao i borbeno vozilo sa višecevnim raketnim bacačem „Grad“.”

Ruskom vatrom u pravcu Hersona tokom dana stradalo je do 50 ukrajinskih vojnika, devet automobila, kao i samohodna artiljerija „Bagrem”.

Na južnim linijama fronta u regionu Zaporožja, ruske snage su usmerene na držanje komandnih visina, koje im daju prednost za vatrena oštećenja i protivnapadne akcije.

Zauzvrat, uprkos, prema ruskim izvorima, velikim gubicima, komanda OSU vrši pregrupisavanje snaga i raspoređuje pojačanja za nastavak ofanzivnih operacija. Ponavljamo, glavni udari tekuće kontraofanzive se tek očekuju.

7 KOMENTARA

  1. Tablete za hrabrost,tako je lekar opisao punu torbu lekova koje je ostavila hrvatska vojska! To je sledovanje koje se redovno uz hranu daje NATO vojnicima! Da bi nama smrtnicima bilo jasnije lekar nam je rekao da nije čovek hrabriji, već mu se umanjuje osećaj odgovornosti, naprimer ja kažem skoči sa krova, a ti pitaš na glavu ili noge, doslovno tako! Onda su slike iz tih 90-tih mnogo jasnije. Naši su se lečili rakijom, a kad ostaviš rakiju možeš biti normalan, od ovog NE!!! Samo sada trenutno imamo neku zabranu sećanja na taj period!!! Valjda se čeka da izumre generacija, pa da uštimamo šta je bilo!!!

  2. Кад војничка чизма почне да мисли, глави не преостаје ништа друго него да маршира!

  3. Isplati li se ukrima da za povrsinu atara nekog sela koja nisu cak ni na prvoj liniji daju tolike zrtve,ukrima ne ali amerima da.I sta ce biti kada im tzv.kontraofanziva pukne izgubice dvesta puta vise teritorije.Jer ce tada nastupiti Ruska oluja koja je na pomolu.

  4. Жртве Украјинаца се понашају неодговорно.Нестају без трага и гласа?

  5. ” Posle ” rata na Ukrajnskoj teritoriji ima da procveta metaluska industrija, ne zna se ko je vise vozila tu skrkao, pritom na svako dvadeseto unisteno vozilo ide jedno mladje od dvadeset godina.

  6. Ovdje je sve kako tvrdi ruska srana,ruska strana tvrdi i da su prije godinu dana unistili ukrainsku avijaciju, i od tada svaki dan tvrde da su srusili dva ukrainska aviona.

    • Normalno koliko jos ima aviona iz sovjetske ere poljska i ostale zemlje i stalno ih salju u ukrainu sa ostalim oruzjem drago

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave