NaslovnaNovostiUkrajina priznaje samo delimičan uspeh u kontraofanzivi; Tvrde da su napredovali između...

Ukrajina priznaje samo delimičan uspeh u kontraofanzivi; Tvrde da su napredovali između 200 m i 1,4 km

Odbrambene snage Ukrajine zabeležile su delimičan uspeh kao rezultat ofanzivne operacije – navodi se u izveštaju koji je u sredu poslao Andri Kovaljov, predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

„U poslednja tri dana, Odbrambene snage su napredovale u pojedinim pravcima između 200 metara i 1,4 kilometra i oslobodile oko 3 kvadratna kilometra teritorije. U pravcu Berdjanska, borbe se nastavljaju kod sela Makarivka.

Borbe se vode i kod s. sela Novodanilivka i Novopokrovka“, naveo je on, citirao Rador. Kovaljev je dodao da su Rusi pojačali vazdušne napade i raketne napade.

Podsećamo, Ukrajina je u noći sa 13. na 14. juna bila na meti novih ruskih napada raketama i dronovima.

„Protivnik je sinoć lansirao krstareće rakete H-22, krstareće rakete „Kalibar“, koristio bespilotne letelice „Šahed-Geran“ protiv infrastrukture u oblastima Harkova, Donjecka, Kirovograda i Odeske“, naveo je predstavnik Generalštaba Ukrajine.

Mornarica, VKS i bespilotne letelice su noću izveli koordinisani napad na vojne i infrastrukturne objekte na teritoriji Ukrajine, saopštila je Vazdušna komanda Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska flota je sa Crnog mora gađala ciljeve u Ukrajini sa četiri rakete „Kalibar“. Ratni brodovi koji se nalaze u Crnom moru su polazna tačka za ove rakete.

Sa istočne obale Azovskog mora ruske snage su izvršile udar sa deset dronova. Ove bespilotne letelice kamikaze lansirane su ka ciljevima na istoku i jugu Ukrajine.

Rusi su lansirali četiri rakete Kalibar, šest raketa H-22 i 10 dronova. Ukrajinska vojska uspela je da obori tri rakete Kalibr i devet dronova Šahed, tvrde ukrajinsko-zapadni servisi informisanja.

Trenutno se razjašnjavaju informacije o posledicama raketnog napada.

Sa druge strane Njujork Tajms piše da „Ruska armija uzvraća udarac ukrajinskim trupama koje su napredovale“.

Ruska odbrambena strategija vazdušnih kontranapada mogla bi da uspori ukrajinsku kampanju dajući ruskim snagama više vremena da izgrade još veću odbranu. Ukrajinske snage su se već suočile sa minskim poljima, rovovima, protivtenkovskim rovovima, vazduhoplovnim napadima i artiljerijskom vatrom.

Situaciju sada ponovo komplikuje i vreme. Naime dan ranije grmljavina je zahvatila jug, ispirala puteve i otežavala operacije obema armijama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave