NaslovnaNovostiSAD hitno šalju novi vojni paket Ukrajini; PVO municija za HIMARS i...

SAD hitno šalju novi vojni paket Ukrajini; PVO municija za HIMARS i NASAMS, MANPADS Stinger

SAD hitno šalju novi vojni paket Ukrajini. Pomoć je uglavnom usmerena na protivvazduhoplovnu odbranu, ali i tekuću kontraofanzivu.

Paket pomoći, vredan do 325 miliona dolara, uključuje ključne sposobnosti za podršku naporima Ukrajine da povrati svoju suverenu teritoriju i podrži ukrajinsku protivvazdušnu odbranu dok hrabro štite ukrajinske vojnike, civile i kritičnu infrastrukturu kao i artiljeriju, protivtenkovske sisteme i municiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

fim92 stinger
fim92 stinger

To je četrdeseto povlačenje opreme od strane Bajdenove administracije iz inventara Ministarstva odbrane SAD koristeći predsedničko ovlašćenje za povlačenje sredstava za Ukrajinu, od avgusta 2021. do danas.

Isporuka ovog paketa uključuje:

  • dodatna municija za NASAMS (nacionalne raketne sisteme zemlja-vazduh);
  • protivvazdušni sistemi Stinger;
  • dodatna municija za HIMARS (raketni i artiljerijski bacači velike pokretljivosti);
  • artiljerijski projektili kalibra 155 mm i 105 mm;
  • 15 borbenih vozila pešadije Bradley;
  • 10 oklopnih transportera Stryker;
  • bacači protivtenkovskih granata Javelin;
  • TOW protivtenkovski bacači granata;
  • AT-4 protivtenkovski bacači granata;
  • preko 22 miliona komada municije za malokalibarsko oružje i granate;
  • municija za savladavanje prepreka;
  • taktička komunikaciona oprema;
  • rezervni delovi i druga terenska oprema.

„Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima da obezbede Ukrajini kapacitete za ispunjavanje trenutnih potreba na bojnom polju i dugoročne bezbednosne pomoći“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Najava Ministarstva odbrane o dodatnom paketu podrške Ukrajini dolazi nakon što su kijevske snage počele kontraofanzivu, a američki ministar odbrane Lojd Ostin odlazi u Evropu na sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu.

ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars

U petak je Ministarstvo odbrane SAD takođe objavilo paket bezbednosne podrške Ukrajini vredan 2,1 milijardu dolara, takođe fokusiran na PVO prema Rojtersu, ali je obezbeđen preko Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), u okviru koje SAD stiču sposobnosti od industrije ili partnera.

Predsednička podrška za povlačenje ima mnogo kraće vreme od podrške USAI-a jer se isporuka vrši direktno iz zaliha Ministarstva odbrane.

Sjedinjene Države će Ukrajini dati tenkove granate sa osiromašenim uranijumom

Ukrajina će dobiti granate sa uranijumom od SAD. Trenutno je poznato da zahtev za nabavku takve municije u potpunosti odobrava američka strana.

Očekuje se da isporuka počne u narednih nekoliko nedelja, tj. do trenutka kada je završen proces obuke ukrajinskih posada na tenkovima M1 Abrams.

tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.
tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.

Tačna količina uranijumske municije koja je prebačena u Ukrajinu nije otkrivena, međutim, s obzirom na to da SAD prebacuju samo tri desetine tenkova u Ukrajinu, verovatno je da će pošiljka uključivati najviše 3.000 municije ovog tipa.

Ruska strana još nije komentarisala nameru SAD da prebace municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu. Međutim, očigledno je da će takve akcije Vašingtona dovesti do ozbiljne eskalacije u odnosima dve zemlje, na šta je inače, više puta upozoravano.

Municija sa osiromašenim uranijumom smatra se opasnom zbog opasnosti od kontaminacije vazduha i zemljišta radioaktivnim supstancama, ali se ne smatra oružjem za masovno uništenje.

2 KOMENTARA

  1. Ne mogu na kraj ni sa Ukrainom,a ne sa SAD.Nesto im slabo ide demilitarizacija,denacifikacija i sprecavanje sirenja NATO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave