NaslovnaNovostiŠef Ministarstva odbrane Ukrajine Reznikov najavio je razvoj ukrajinske rakete dometa 1000...

Šef Ministarstva odbrane Ukrajine Reznikov najavio je razvoj ukrajinske rakete dometa 1000 kilometara

Ubuduće će ukrajinska vojska dobiti rakete dugog dometa sopstvenog dizajna, radovi u ovom pravcu su već u toku, izjavio ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov.

Šef ukrajinskog vojnog resora je odgovorio na pitanje novinara o mogućnosti obnavljanja proizvodnje raketa dugog dometa. On smatra da Kijev ima sve šanse da razvije sopstvenu raketu dometa do 1.000 kilometara ili čak i više.

Trenutno Ukrajina ulaže u obećavajuće razvoje u ovom pravcu kaže Reznikov.

Zvanično imamo odobren raketni program. Za to su već zvanično izdvojena sredstva iz budžeta. Imamo veoma dobre izglede da napravimo ukrajinske rakete sa dometom većim od hiljadu kilometara, rekao je Reznikov.

atacms 1
atacms

Prema rečima ministra, Ukrajina ima bogato iskustvo u razvoju raketa. Konkretno, poslednjih godina uspešno je realizovan projekat protivbrodske rakete Neptun, koji je omogućio pokrivanje obale Crnog mora od ruskih ratnih brodova, posebno desantnih.

Pored toga, razvijen je operativno-taktički kompleks „Grom-2“. Podsetimo, ruski portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je u martu u svom redovnom obraćanju da su snage ruske PVO prvi put oborile raketu novog ukrajinskog sistema ”Grom-2”.

Reznikov je naglasio da zapadni partneri Ukrajine sada odbijaju da isporuče rakete dugog dometa, jer se plaše zaoštravanja situacije. Međutim, čim Kijev bude imao sopstvene rakete sa dometom većim od 400 km, SAD će odmah obezbediti svoje rakete.

Čim naši partneri saznaju da naše rakete, sa našim specifičnim imenima, koje lete dalje od 200, 300 i 400 km, uveren sam da će se pojaviti ATACMS i druge.

Rakete dugog dometa za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da pitanje obezbeđivanja ATACMS raketa dugog dometa Ukrajini još uvek ispituju američke vlasti.

Sa svoje strane, bivši šef Centralne komande SAD 2008-2010 i bivši direktor CIA-e, general Dejvid Petreus, rekao je pre neki dan da je Ukrajina sposobna da proizvodi oružje dugog dometa za udare na rusku teritoriju i eliminiše pretnju, uz upotrebu balističkih projektila.

Ukrajinska raketa R-360 Neptun (razvijen iz sovjetske Kh-35)

Ukrajinski konstruktorski biro „Luč” je 2019. godine razvio protivbrodsku raketu R-360 Neputn. Iste godine Ukrajina je sprovela testove pucanja. U junu iste godine Ukrajina je organizovala još jednu seriju testova.

Prema ukrajinskoj odbrambenoj industriji, raketni sistem Neptun je dizajniran za uništavanje ratnih brodova klase razarača, fregata, korveta i amfibijskih jurišnih brodova čak i u teškim vremenskim uslovima. Raketa Neptun ima radarski sistem za navođenje.

Neptun

Guverner Odese Maksim Marčeno prvi je objavio vest da je ruska raketna krstarica pogođena protivbrodskim projektilom “Neptun”.

U osnovi, projektil “Neptun” predstavlja modernizovanu verziju sovjetskog projektila Kh-35, s tim što su u ukrajinskoj verziji poboljšani domet i sistem navođenja.

Namenjen je gađanju ciljeva deplasmana do 5.000 tona, a u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga uvedena je prošle godine, posle skoro pet godina testiranja u okolini Odese.

Tokom testiranja, najveći domet na kojem je uspešno pogođena meta bio je 100 kilometara. Ovaj projektil nosi bojevu glavu težine 100 kilograma.

Sistem “Neptun” čine ukupno četiri vozila – mobilni lanser montiran na kamion USPU-360, vozilo na kojem se nalaze dodatne rakete, komandni i kontrolni centar i posebno teretno vozilo.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

10 KOMENTARA

  1. Debilno, povecanjem dometa svog oruzija, samo teraju Ruse da ih za taj domet pomere od svojih granica, sta znaci da im dublje udju u teritoriju…

  2. Neznam kako da blokiram b92 toliko lazi al neznam cemu kad citav svet zna da se sa rusima ne ratuje sa rusima se i ne pregovara nego dogovara i cemu lazete vam kao da je stalo da sto vise naroda izgine verujuci u vase lazi dal ste vi ljudi ili masine bez emocija nemogu da verujem da takav narod postoji

  3. Украјински неофашисти су пронашли систем у лудилу,и полудели од система!!!

  4. ЈБГ И ДА ЈЕ ИСТИНА РУСИ ИМА ДА СПРЖЕ И ФАБРИКУ И ФАШИСТИЧКУ РАДУ

  5. E ako vas to ne izbriše sa licu zemlje, onda ništa neće. Oni reč razvijati projektile do 1000km domet 🤦🏻‍♂️ Pa koliko treba da si naivan da uopšte objaviš nešto ovakvo 😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave