NaslovnaNovostiBritanski Tajfuni i švedski Gripeni presreli ruske avione iznad Baltičkog mora

Britanski Tajfuni i švedski Gripeni presreli ruske avione iznad Baltičkog mora

NATO borbeni avioni presreli su ruske izviđačke letove iznad Baltičkog mora, saopštile su u petak Kraljevske vazduhoplovne snage.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da su britanski i švedski lovci Typhoon i Gripen poslati da presretnu ruski avion elektronsko-obaveštajne službe Il-20 i lovac Su-27 koji su leteli blizu NATO-a i vazdušnog prostora Švedske.

RAF je na Tviteru podelio slike ruskog vojnog aviona koji su presreli avioni NATO-a.

„Ruski avioni nisu bili u skladu sa međunarodnim normama i nisu uspeli da komuniciraju sa relevantnim regionima letnih informacija (FIR), međutim, ostali su u međunarodnom vazdušnom prostoru i leteli su na profesionalan način“, navodi se u saopštenju vazduhoplovstva.

„Ovo je bilo rutinsko presretanje u kojem su učestvovali piloti i tehničari iz 1(F) Sqn koji ispunjavaju 140 EAW-ove odgovornosti za obezbeđivanje Baltičkog neba.“

RAF lovci iz 140 EAW trenutno su raspoređeni u NATO misiji za vazdušnu policiju Baltika.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je više puta navelo da ruski vojni avioni svoje letove izvode u strogom skladu sa međunarodnim vazdušnim pravom, prenosi TASS.

eurofighter typhoon raf
eurofighter typhoon raf

Ovo se dešava nakon što je britanski ministar spoljnih poslova posetio odred RAF-a koji trenutno služi u Estoniji u operaciji Azotize.

Džejms Kleverli je stigao u vazdušnu bazu Amari, gde se sastao sa višim osobljem RAF-a odgovornim za vođenje posada koje su bile uključene u presretanje ruskih aviona.

Ranije ove godine američka bespilotna letelica MQ-9 Reaper se srušila u Crno more nakon incidenta sa ruskim borbenim avionom Su-27.

mq 9 reaper i suhoi su 27
mq 9 reaper i suhoi su 27

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave