NaslovnaNovostiRusko Ministarstvo odbrane ismejano zbog raketiranja traktora Džon Dir, misleći da je...

Rusko Ministarstvo odbrane ismejano zbog raketiranja traktora Džon Dir, misleći da je tenk Leopard

Od osam tenkova nemačke proizvodnje Leopard za koje je Rusija tvrdila da ih je uništila u ponedeljak, jedan se ispostavilo da je John Deere poljoprivredni traktor-prskalica.

Silueta vozila u pogledu termalne kamere iz helikoptera Ka-52 Aligator koji je ispalio protivtenkovsku vođenu raketu da bi ga uništio poklapa se sa fotografijama traktora.

Tako se rusko Ministarstvo odbrane našlo pod teškim kritikama svojih vojnih blogera zbog pogrešne identifikacije.

Ministarstvo odbrane tvrdi da je uništeno 52 ukrajinska tenka u tri dana borbi 4, 5. i 6. juna, za koje tvrde da su deo početka dugoočekivane kontraofanzive.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u saopštenju da napad Ukrajinaca nije uspeo, a ukrajinska vojska sada kompenzuje preraspoređivanjem jedinica iz Hersona. To „značajno slabi njihovu poziciju“ akumulacije na desnoj obali Dnjepra.

Ruska vojska je samo 5. juna uništila ukupno 28 tenkova, uključujući tri francuske proizvodnje AMX-10 i 109 borbenih oklopnih vozila.

Ruski zvaničnici i eksperti takođe tvrde da je Ukrajina sama pokušala da uništi jedan tenk Leopard kako bi sprečila da padne u ruske ruke, dok je helikopter Ka-52 Aligator, naoružan sa tri ATGM Vikhr, po snimcima koje vidimo ostao glavni oslonac ruskog protivoklopnog ratovanja.

Iz ovih snimaka se može zaključiti da se Rusija ne oslanja na svoje tenkove za probojne uloge ili protivtenkovsku borbu, već kao vatrenu podršku trupama i kao indirektnu artiljeriju.

stridsvagn 122 svedska verzija leopard 2a5
stridsvagn 122 svedska verzija leopard 2a5

Ruski vojni analitičar po nazivom Ribar, poznat i po najrealnijim mapama od početka sukoba, tvrdi da se radi o traktoru John Deere 4830 na osnovu obrisa oblika u elektro-optičkom sistemu i pripisao grešku ratu u magli dok je od rusko ministarstvo tražio da bude pažljiviji i temeljitiji sa svojim tvrdnjama na bojnom polju.

„Odmah su se pojavila brojna pitanja o danas objavljenom snimku sa navodnim porazom tenka Leopard 2. Pažljivi korisnici su primetili da je uništena mašina mnogo sličnija kombajnu John Deer 4830“, rekao je Ribar.

Ribar kaže da zumiranjem okvira „konture objekta vidimo sličnost sa poljoprivrednim mašinama“. „Točkovi se ističu u obrisima, a ’gepek’ podseća na svrdlo. Posada helikoptera u razgovoru metu ne naziva „leopard“.

dzon dir
dzon dir može biti i koristan u ratu

„Želimo nadležnom odeljenju Ministarstva odbrane da još pažljivije proverava objavljene materijale. Dok izjave o uništenju Leoparda 2 treba da se daju tek nakon nedvosmislenih dokaza, kao što je bio slučaj sa francuskim AMX-10RC“, dodao je Ribar.

Na snimku, iz helikoptera Ka-52 Aligator, prikazan je Džon Dir (za koji se veruje da je tenk Leopard) koji se posmatra u termovizijskom prikazu elektro-optičkog sistema. ATGM raketa tada napušta lanser i pogađa vozilo nakon devet sekundi putovanja.

Prema rečima Jurija Knutova, direktora Muzeja protivvazdušne odbrane, Ka-52 je pomoću vazdušnog radara „Arablet“ otkrio „klaster“ ukrajinskih vozila sa udaljenosti od 10-12 kilometara. Rakete 9K121 Vihr se zatim „koriste na lukav način“ tako da lete dalje i preciznije.

ukrajinski izvori beleze povecanje proizvodnje ruskih raketa dok rusija najavljuje hipersonicnu hermes 2
Udarni helikopteri Ka-52K

„Vihr se koristi za gađanje ciljeva udaljenih 6-7 kilometara, ali ima stvarni domet od 10 kilometara. Na takvoj udaljenosti helikopteri ne ulaze u efektivni domet prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema, poput Stingersa“, rekao je Knutov u izveštaju ruske vojne novinske publikacije MK.

U međuvremenu, Denis Pušilin, šef proruske Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je kada je Rusija pokušala da povrati jedan od uništenih nemačkih tenkova, da su Ukrajinci sami pokušali da ga nokautiraju kako bi sprečili da padne u ruke Rusije.

22 KOMENTARA

  1. Ni NATO se nije proslavio. 99-e su kod nas gađali šta su stigli, makete tenkova i aviona, kolonu Albanskih izbeglica i onaj voz u Grdelici koji je jurio 200 na sat, pa nisu pri toj brzini mogli da definišu cilj. Banditi pobiju civile i ništa, teraj dalje.

    • Ne prolaze zapadne laži i propaganda. Rusi delju li delju a vi samo radite za po koju anglosaksonsku crkavicu i to bez stida !

  2. Ко се последњи смеје, тај се најслађе смеје.
    -Ко пуца од смеха не промашује!

  3. Interesanto,kombajn usred borbe i kada mu vreme nije za njegove poslove u polju.Verovatno je ostavljen tu da prezimi od proslogodisnje zetve.Pa da tako u Ukropiji i Rusiji ostavljaju masine jer nema nafte da se trosi bez veze da bi ga do garaze oterali i doterali.Samo kombajni nemaju kupolu,a ovdaj “kombajn ” za divno cudo je imao.Verovatno to je bio Borbeni kombajn marke Dzon Dir poslat kao pomoc Ukrima da vrsi dve funkcije i da zanje i da puca.

  4. Al zato je NATO nepogrešivo uništavao srbske makete tenkova na KiM. Doduše uništili su i 9 pravih, i oštetili 4. A potrošili samo par stotina raketa vazduh-zemlja i SVE tomahavke blok 3 koje su saveznicima naplacivali 600 000$ po komadu. Bolje vam je da ćutite.

  5. važna je propaganda i ismejavati Ruse a što idu suze niz obraze jer boli guza nema veze, proći će guza al duša ne prolazi💪

  6. Momci moji 4 su juče leoparda uništena. Zajedno sa još 8 max pro i bvp. Tako da ajde zdravo. Barem njemački tenkovi kao i uvijek lijepo gore

  7. Rusi unistavaju zapadnu tehniku svakodnevno.Zamislite kako bi bilo SAD da protiv nje ratuje Rusija,zemlje evropske unije,Kanada, Japan Australija i dr.Rusija sama protiv svih i opet ih se ne boje.

  8. Ko ismejava Rusko MO da nisu to oni koji su raketirali Srpske makete mostova,nalozene furune na ivici suma,drvene tenkove i haubice,motokultivatore i sta sve ne jos Nato nije gadjao 1999 prilikom pokvarene,maloumne,kukavicke agresije najvece vojne sile na jednu malu zemlju.
    Nisu Rusi gadjali Dzon Dir to je izmisljotina ali nemojte samo vi napred pomenuti o tome.
    Kad obicna Srpska Praga dometa do 3 km.opali kratki rafal na nebu nastaje nevidjena panika i haos,samo sto se izmedju sebe ne pobiju od straha hrabri Nato Piloti.
    Upoznali smo mi vec te kukavice,nemaju oni m.da da se direktno sukobe sa Rusima.

    • Nato piloti jos nisu sebi dosli,koliki su im strah zadale prage. Kako rusi razlikiju Leoparde od ostalih tenkova kad ne mogu da razlikuju kombajn od tenka,sto bi rekli,,u strhu su velike oci,,.

        • Ukrajinci sa traktorom orali polja, a Rusi samo posijali sjeme,posto Ukrajinci nemaju sjemena(municije)!Smjesno,sta ce novi traktor (prskalica) u ratu?Ne treba im traktor,kad su im Rusi sve preorali!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave