NaslovnaNovostiOklopni transporter Piranha rumunske vojske potonuo u Dunavu pokušavajući da pređe rukavac...

Oklopni transporter Piranha rumunske vojske potonuo u Dunavu pokušavajući da pređe rukavac Borčea

Incident se dogodio na vojnoj vežbi „Saber Guardian 23“, organizovanoj pod pokroviteljstvom NATO-a u Rumuniji.

Oklopni transporter Piranha III potonuo je dok je vojska pokušavala da pređe rukavac Borčea. Na slikama snimljenim pre dva dana, u gradu Burdušani, možete videti kako oklopno vozilo ulazi u vodu, pomera se nekoliko metara napred, a zatim se naginje na jednu stranu.

Velika vojna vežba NATO-a u Rumuniji počela je juče. U vojnoj vežbi učestvovalo je oko 10.000 vojnika koji su istovremeno trenirali na više mesta u ovoj zemlji.

Sabre Guardian se organizuje jednom u dve godine, od 2013. godine, a scenariji podrazumevaju zajedničku obuku, kako bi, u situaciji kada bi se aktivirao član 5 NATO ugovora, svaka vojska znala kako i šta da radi. 10 hiljada vojnika iz 13 zemalja zajedno trenira u Rumuniji, za ovu vežbu.

Oklopni transporter Piranha 3 potonuo je dok je vojska pokušavala da pređe rukavac Borčea. Sve je bilo deo scenarija koji je postavila vojska, ali, prema informacijama rumunskog TV kanala Digi24, stvari nisu išle po planu.

Za sada nije poznato da li je to bila greška vojske koja je upravljala oklopnim transporterom Piranha ili je imao tehnički problem.

Manevri na kraku Borčea su deo vežbe Saber Guardian, a deset hiljada vojnih lica učestvuje u obuci koja se održava u više mesta u zemlji. Od toga je pet hiljada Rumuna, 2500 je došlo iz SAD, a ostali su iz drugih savezničkih država.

Piranha IIIC

Piranha IIIC je varijanta oklopnog vozila iz porodice Piranha, razvijenog od strane švajcarske kompanije MOWAG (sada General Dynamics European Land Systems). Piranha IIIC je napredno oklopno vozilo na točkovima, dizajnirano da pruži visoku pokretljivost, zaštitu i svestranost za širok spektar misija.

Pet generacija ovog vozila je proizvedeno od strane Mowag-a ili po licenci drugih kompanija (posebno lakih borbenih vozila), a varijante su u službi vojnih snaga širom sveta.

rumunski mowag piranha iiic na vojnoj paradi 2009
rumunski mowag piranha iiic na vojnoj paradi 2009

Piranha IIIC se obično koristi kao vozilo za prevoz vojnika, sposobno da transportuje pešadiju preko različitih terena pa i vode. Ima modularni dizajn koji omogućava različite konfiguracije i prilagođavanje za specifične misije.

Vozilo je dizajnirano da pruži zaštitu od vatrenog oružja, fragmentacije artiljerijskih projektila i minskih eksplozija. Maksimalna brzina ovog vozila je 100 km/h po putu, dok kroz vodu iznosi 10 km/h.

Piranha IIIC je opremljen naprednim sistemima komunikacije, mogućnostima noćnog osmatranja i drugim sredstvima za situacionu svest kako bi poboljšao efikasnost posade na bojištu. Može biti naoružan različitim sistemima oružja, uključujući mitraljeze, automatske topove i protivoklopne vođene rakete, u zavisnosti od zahteva misije.

Pokretljivost vozila obezbeđuje snažan motor i robusni sistem vešanja, što omogućava rad u različitim okruženjima. Vozilo ima dobre performanse u vožnji van puta i po putevima, omogućavajući brzo raspoređivanje i manevrisanje.

Piranha IIIC 8×8 je izvezen u Rumuniju i Belgiju, a uspešno se koristi u različitim oružanim snagama širom sveta. Pokazalo se da je pouzdan i svestran oklopni sistem, sposoban da se prilagodi različitim operativnim potrebama i zahtevima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave