NaslovnaNovostiZa uništenje američkog nosača aviona USS Gerald R. Ford potrebne su 24...

Za uništenje američkog nosača aviona USS Gerald R. Ford potrebne su 24 hipersonične rakete

U vojnim krugovima NR Kine pojavili su se izveštaji o simuliranom napadu na američki nosač aviona Džerald R. Ford i prateću flotu. Prema South China Morning Postu, bile su potrebne ukupno 24 hipersonične rakete da bi se uništio cilj na simulatoru.

U scenariju simuliranom na kompjuteru, udarna grupa nosača aviona postala je meta napada nakon što je nastavila da se kreće ka jednom od kineskih ostrva u Južnom kineskom moru, uprkos svim upozorenjima.

Scenario je razvio tim istraživača sa Univerziteta Severne Kine, koji se nalazi u gradu Tajuan, u provinciji Šansi. Autori simulacije tvrde da su tokom virtuelnog napada skoro svi površinski brodovi „plavih“ (misli se na američku mornaricu) pretrpeli kritičnu štetu, što bi najverovatnije dovelo do njihovog plavljenja.

Istraživači su naglasili da je kineska vojska, da bi garantovala prevazilaženje odbrambenih sposobnosti udarne grupe nosača aviona, tokom simulacije lansirala rakete u tri salve. Ovo naglašava važnost hipersoničnog oružja u savremenoj vojnoj strategiji.

USS Gerald R. Ford od 13 milijardi dolara, najveći ratni brod na svetu

USS Gerald R. Ford vredan 13 milijardi dolara zaploveo je prvi put 2022. nakon brojnih odlaganja. Vodeći brod u svojoj klasi nosača aviona je prvobitno bio planiran za plovidbu 2018. godine, ali su brojni problemi odložili njegov angažman.

Rešavanje problema sa novim tehnologijama na USS Gerald R. Ford je odigralo visoku ulogu u odloženom raspoređivanju broda. Jedan od njih je elektromagnetni sistem za lansiranje aviona i napredni liftovi za oružje. Ideja koja stoji iza nove tehnologije bila je da se povećaju mogućnosti Forda u poređenju sa nosačima aviona klase Nimitz. Međutim, problemi koji su rezultirali kašnjenjem potiču iz problema pouzdanosti i integracije a kasnije i pandemijom.

USS Gerald R. Ford je razvijen sredinom 1990-ih kako bi zamenio prvi nosač aviona na nuklearni pogon – američki “Enterprajz”, koji je u vojnoj službi od 1960-ih. Novi Ford počeo je da se gradi 2005. godine, a porinut je u jesen 2013. godine.

USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Ovo je najveći ratni brod na svetu sa deplasmanom većim od 100 hiljada tona. Njegova dužina je 337 metara, širina 78, a visina 76. Kao pogon ima dva nuklearna reaktora koji proizvode snagu do 700 megavata.

Brzina ovog ratnog broda veća je od 30 čvorova (56 kilometara na čas). Autonomija plovidbe je neograničena, samo je potrebno jednom u tri meseca da se obezbede prehrambeni proizvodi za potrebe vojske.

Još 8. aprila 2017.godine “Džerald Ford” je porinut, a 31. maja je isporučen mornarici. Međutim, tokom plovidbe brzo su se pokvarili ležajevi osovina propelera. U roku od mesec dana brod je popravljen, a zatim, 2018. godine, tokom testiranja na moru pojavili su se kvarovi u pogonskom mehanizmu.

Nakon toga, ratni brod je vraćen u bazu. Kako navode američke vojno-pomorske snage, postojale su poteškoće u pretvaranju energije generisane nuklearnim reaktorima u rotaciji propelera.

Godinu dana kasnije, ponovo je završio u brodogradilištu zbog kvarova u pogonskom mehanizmu. Naravno, novi brodovi se često susreću sa “dečjim bolestima”, ali izgleda da “Forda” prati i nesreća. Inače, zbog brojnih kvarova, njegov ukupan trošak je porastao sa 10,5 na 13 milijardi dolara.

2 KOMENTARA

  1. Interesantno je da se pre par meseci pojavila vest da su i Amerikanci sprovodili slične ratne igre(zapravo,simulacije na kompjuteru) i da su došli do još poraznijih rezultata po svoju mornaricu-bila bi izgubljena čak dva nosača aviona,a broj izgubljenih lovaca novije generacije bi se merio u desetinama…Kinezi bi isto tako pretrpeli vrlo,vrlo ozbiljne gubitke.Jedina razlika je bila u tome što su Amerikanci za hipotetički scenario uzeli pokušaj kineske invazije na Tajvan,a ne sukob oko spornih ostrva u Južnom kineskom moru.Navodno je uzeto u obzir preko dvadeset različitih scenarija simulacije i ni u jednom rezultat nije bio povoljniji od navedenog-najmanje dva nosača aviona bi završila na dnu okeana…Koliko se sećam,nije precizirano koliko bi pratećih brodova takođe nastradalo.Iskreno se nadam da ovakvi rezultati mogu da ohlade “usijane glave” na obe strane,jer bi potencijalni kinesko-američki sukob,čak i bez upotrebe nuklearnog oružja,zaista bio sukob titanskih razmera,koji bi se proširio i na druge države(Japan,obe Koreje,možda čak i Australija…),čije bi posledice osetio čitav svet.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave