NaslovnaNovostiDa li je Ukrajina postala tržište starih tenkova? Švajcarska kompanija RUAG bi...

Da li je Ukrajina postala tržište starih tenkova? Švajcarska kompanija RUAG bi da proda Leopard 1 Kijevu

Švajcarska odbrambena kompanija RUAG želi da proda Ukrajini 96 nemačkih tenkova Leopard 1. Najpre će tenkovi stići u Nemačku na popravku, zatim u Ukrajinu. Uprkos bezbrojnim preprekama zvaničnika Berna, RUAG je sada podneo zvanični zahtev za izvoz nekoliko tenkova Leopard 1.

Pre sedam godina, RUAG je kupio ove tenkove od Italije da bi ih preprodavao ili koristio kao rezervne delove.

96 glavnih borbenih tenkova Leopard 1 i dalje se čuvaju u Italiji, a švajcarska odbrambena kompanija RUAG sada razmatra da ih proda Ukrajini preko Nemačke,izjavila je portparolka RUAG-a Kirsten Hamerih.

Predstavnici kompanije su poslali zvaničan dopis švajcarskom državnom sekretarijatu za ekonomske poslove kako bi dobili potrebna odobrenja za prodaju ovih tenkova.

RUAG je pre sedam godina kupio 96 glavnih borbenih tenkova Leopard 1 od italijanske vojske da bi ih preprodao. Konačna odluka o izvozu sada pripada švajcarskim vlastima. Ako zahtev bude odobren, rezervoari se mogu poslati u Nemačku na popravku.

Tenkove Leopard 1 će preuzeti nemačka kompanija Rheinmetall, te nakon restauracije, verovatno će biti poslate u Ukrajinu. Do sada, Švajcarska nije bila naklonjena snabdevanju Ukrajine vojnom opremom preko trećih zemalja.

Početkom godine predstavnici kompanije RUAG vodili su prve razgovore sa švajcarskim vlastima o transferu tenkova Leopard 2 u Nemačku, ali su sada odlučili da zvanično podnesu zahtev za izdavanje odobrenja neophodnih za prodaja.

Zbog neutralnog stava Švajcarske, kompanija još čeka na odluku. Navodno su male šanse da će prodaja tenkova Leopard 1 biti odobrena u Bernu.

Belgijska kompanija OIP Land Systems se prva setila da unovči stare tenkovime Leopard 1

Kompanija u svom hangaru ima 50 tenkova Leopard 1, 38 nemačkih sistema PVO Gepard, 112 austrijskih lakih tenkova SK-105, 100 italijanskih oklopnih transportera VCC2 i 70 oklopnih transportera M113. Ukupno, OIP Land Systems ima na zalihama oko 500 oklopnih vozila.

Belgijska publikacija Army Recognition je u februaru mesecu pisala o biznismenu Frediju Verslujsu, koji se smatra trgovcem oružjem, a koji poseduje sve bivše tenkove belgijske vojske Leopard i koji je bio voljan da ih popravi kako bi ih poslao u Ukrajinu.

Ubrzo nakon toga, belgijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je spremno da otkupi tenkove Leopard, ali ih trgovac oružjem koji ih poseduje sada prodaje po ceni od 500.000 evra po tenku.

M109A4BE
M109A4BE

Podsetimo, haubice M109A4BE je Ukrajini kupila Velika Britanija od iste belgijske privatne odbrambene kompanije OIP Land Systems.

3 KOMENTARA

  1. Blago Ukrajiskim “sakupljačima sekundarnih sirovina”! Računaj pošto je kila otpadnog gvožđa, puta tonaža!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave