NaslovnaNovostiNemačka predstavila tenk Leopard 2A8; Češka zainteresovana za kupovinu

Nemačka predstavila tenk Leopard 2A8; Češka zainteresovana za kupovinu

Na sajmu vojne tehnologije IDET 2023 u Češkoj, nemačke kompanije Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall napravile su prvu zvaničnu prezentaciju modernizovanog tenka Leopard 2A8.

Iako detaljne karakteristike novog tenka Leopard nisu otkrivene, predstavnici nemačke odbrambene industrije naveli su da je verzija 2A8 dobila nekoliko poboljšanja, uključujući višeslojni oklop na bazi čelika, keramike i kompozitnih materijala..

Pored toga, tenk je dobio poboljšanu zaštitu od mina, povećanu zaštitu kupole i izraelski sistem aktivne zaštite EuroTrophy.

Potpisan okvirni ugovor za nabavku 123 nova tenka Leopard 2A8 nemačkoj vojsci

Još 25. maja 2023. godine u Koblencu, saopšteno je da je nemačka savezna agencija za nabavku odbrane potpisala okvirni ugovor sa nemačkom kompanijom Krauss-Maffei Wegmann (KMW) za kupovinu 123 glavna tenka nove modifikacije Leopard 2A8 za nemačku vojsku.

Čvrsti deo ugovora predviđa razvoj i isporuku 18 tenkova nove modifikacije Leopard 2A8 za nemačku vojsku po ceni od 525,6 miliona evra do 2026. godine, namenjenih za zamenu 18 tenkova Leopard 2A6 prebačenih u Ukrajinu iz Bundesvera, o čemu smo tada pisali.

Navodi se da je KMW razvio novu modifikaciju Leoparda 2A8 na osnovu varijante tenka Leopard 2A7HU (verzija modifikacije Leopard 2A7+), u količini od 44 jedinice koju je Mađarska naručila po ugovoru 2018. godine (isporuke za Mađarsku planirana su ove, 2023. godine).

Dok je zadržao tenkovski top 120 mm/55 Rheinmetall Rh 120 L55A1, tenk Leopard 2A8 bi trebalo da ima poboljšanu zaštitu oklopa koristeći treću generaciju raspoređenog kompozitnog višeslojnog oklopa u celoj strukturi.

Za ovaj inovativni oklop se kaže da uključuje oklopni čelik visoke tvrdoće, plastično punjenje i keramičke komponente. Pojačana je i minska zaštita trupa i zaštita krova trupa, a posebno kupole od kasetne municije.

Tenk Leopard 2A8 treba da ima „značajno unapređenu optoelektroniku“, posebno kombinaciju video i infracrvenih kanala dostupnih celoj posadi, unapređeni sistem za kontrolu vatre, uvođenje sistema surround prikaza i poboljšane komunikacije i mogućnosti umrežavanja. 

prototip tenka leopard 2a7hu za madarsku vojsku na osnovu kojeg ce biti kreirana modifikacija leopard 2a8
Prototip tenka Leopard 2A7HU za mađarsku vojsku, na osnovu kojeg će biti kreirana modifikacija Leopard 2A8

Tenk će biti opremljen modifikovanim motorom čija je snaga povećana sa 1500 na 1600 KS. Tenk će takođe biti opremljen pomoćnim agregatom povećane snage od 20 kW (umesto 17 kW na Leopardu 2A7V). Istovremeno, još nije jasno da li će na kupoli Leopard 2A8 biti ugrađena daljinski upravljana mitraljeska oružna stanica.

Glavna karakteristika Leoparda 2A8 biće redovna integracija kompleksa aktivne zaštite EuroTrophy zasnovanog na kompleksu Trophy izraelske kompanije Rafael Advanced Defence Systems. 

Prema ESUT-u, modifikaciju Leoparda 2A8 nemačko Ministarstvo odbrane razmatra samo kao prelazak na znatno modernizovanu verziju tenka koji razvija KMW pod simbolom Leopard 2AX, a koji bi trebalo da bude predstavljen u roku od dve do tri godine.

2 KOMENTARA

  1. Sve ovisi o taktici upotrebe tenkova.U povoljnom okolnostima AK 47 može uništiti F22.To ne znači da F22 nije dobar zrakoplova.Zapadni tenkovi su nema sumnje bolji strojevi od ruskih,no budući da nema neuništivog oružja treba pristupiti pravilnoj upotrebi istih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave