NaslovnaNovostiNemačka kupuje nove tenkove Leopard 2A8 kako bi nadomestila 2A6 poslate u...

Nemačka kupuje nove tenkove Leopard 2A8 kako bi nadomestila 2A6 poslate u Ukrajinu

Prema nemačkom izdanju Europaische Sicherheit & Technik [ESUT], kao deo najave nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kupio je 18 tenkova za Bundesver kako bi zamenio isti broj tenkova Leopard 2A6 prebačenih u Ukrajinu.

Nemačka vojska bi trebalo da dobije 18 tenkova nove modifikacije Leopard 2A8 koju je razvio i proizveo Kraus-Mafei Wegman (KMW). Ovih 18 tenkova treba da bude isporučeno Bundesveru 2025. godine i biće prvi potpuno novi tenkovi Leopard 2 koje su nabavili još od 1992. godine.

Istovremeno, nabavka ovih 18 tenkova Leopard 2A8 za Bundesver trebalo bi da se izvrši kroz zaključivanje okvirnog sporazuma sa KMW, koji će sadržati i „opcije za nabavku trocifrenog broja tenkova ovog tipa.”

Navodi se da je KMW razvio novu modifikaciju Leoparda 2A8 na osnovu varijante tenka Leopard 2A7HU (verzija modifikacije Leopard 2A7+), u količini od 44 jedinice koju je Mađarska naručila po ugovoru 2018. godine (isporuke za Mađarsku planirana su 2023. godine).

Dok je zadržao tenkovski top 120 mm/55 Rheinmetall Rh 120 L55A1, tenk Leopard 2A8 bi trebalo da ima poboljšanu zaštitu oklopa koristeći treću generaciju raspoređenog kompozitnog višeslojnog oklopa u celoj strukturi.

Za ovaj inovativni oklop se kaže da uključuje oklopni čelik visoke tvrdoće, plastično punjenje i keramičke komponente. Pojačana je i minska zaštita trupa i zaštita krova trupa, a posebno kupole od kasetne municije.

Tenk Leopard 2A8 treba da ima „značajno unapređenu optoelektroniku“, posebno kombinaciju video i infracrvenih kanala dostupnih celoj posadi, unapređeni sistem za kontrolu vatre, uvođenje sistema surround prikaza i poboljšane komunikacije i mogućnosti umrežavanja.

prototip tenka leopard 2a7hu za madarsku vojsku na osnovu kojeg ce biti kreirana modifikacija leopard 2a8
Prototip tenka Leopard 2A7HU za mađarsku vojsku, na osnovu kojeg će biti kreirana modifikacija Leopard 2A8

Tenk će biti opremljen modifikovanim motorom čija je snaga povećana sa 1500 na 1600 KS. Tenk će takođe biti opremljen pomoćnim agregatom povećane snage od 20 kW (umesto 17 kW na Leopardu 2A7V). Istovremeno, još nije jasno da li će na kupoli Leopard 2A8 biti ugrađena daljinski upravljana mitraljeska oružna stanica.

Glavna karakteristika Leoparda 2A8 biće redovna integracija kompleksa aktivne zaštite EuroTrophy zasnovanog na kompleksu Trophy izraelske kompanije Rafael Advanced Defence Systems.

Prema ESUT-u, modifikaciju Leoparda 2A8 nemačko Ministarstvo odbrane razmatra samo kao prelazak na znatno modernizovanu verziju tenka koji razvija KMW pod simbolom Leopard 2AX, a koji bi trebalo da bude predstavljen u roku od dve do tri godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave