NaslovnaNovostiVojnici stradaju od eksplozija haubica M777 poruzrokovanih učestalim dejstvovanjem?

Vojnici stradaju od eksplozija haubica M777 poruzrokovanih učestalim dejstvovanjem?

Prema izvorima, američke vučne haubice M777 ubijaju vojnike na poslu. Nakon salve, naizgled intenzivnog, cev haubice M777 je eksplodirala, a ukrajinski vojnici su izgubili živote.

O tome piše ruska novinska agencija TASS pozivajući se na Ruslana Olefirenka. Olifirenko je ukrajinski vojnik koji je trenutno ratni zarobljenik.

„Imali smo mnogo slučajeva kada se nakon salve dejstvovanja M777 jednostavno raspao. Zbog toga je bilo dosta slučajeva da su ljudi umrli. Momci su počeli da odbijaju da rade sa tim topom“, rekao je on.

Olifirenko je bio u sastavu 53. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Nije uhvaćen već se dobrovoljno predao ruskoj vojsci u oblasti Avdejevke.

155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu

Ukrajinski vojnik takođe kaže da je prošao obuku kako da upravlja M777 u Nemačkoj. Kaže da je njegova obuka trajala samo pet dana.

Četiri od tih pet dana bila je čista teorija, a poslednji dan praksa. Zatim je navodno poslat direktno na liniju fronta kao član posade američke vučne haubice M777.

Olifirenko takođe kaže da ovo nije jedini problem. Tokom svog rada je primetio kako je bilo slučajeva da je top prestao da se puni granatama ili da se lako pregreva. Takođe, kaže Olifirenko, „neki mehanizmi prestaju da rade“.

Stručnjaci kažu da je glavni problem kvara intenzivna upotreba haubičkog sistema. Oni su dizajnirani za manje hitaca, kažu stručnjaci, napominjući da je bilo slučajeva ispaljivanja na stotine metaka dnevno iz jedne haubice pre nego što se cev pokvari.

Stručnjaci podsećaju da su neke od zapadnih haubica dizajnirane da ispaljuju 100 granata dnevno. Ovo pokazuje da nisu očekivali da će doći vreme kada će M777 morati da ispaljuje ovoliko municije dnevno.

Najmanje šest modela zapadnih haubica, vučenih ili samohodnih, imaju poznate probleme.

Francuska je isporučila Ukrajini 18 samohodnih haubica Cezar. Njih 16 je oštećeno. Razlog je isti, intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio francuski list Le Figaro.

caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje

Ukrajinci primećuju da se prilikom pucanja sa M777 njuška ponekad ne uvlači. To se dešava ponekad nakon intenzivnog gađanja, klin zavrtnja haubice se pokvari i potrebna mu je popravka ili potpuna zamena.

Druga američka haubica, M109, često sagori zaptivne prstenove za punjenje. Takođe ima problema sa italijanskom FH70 i nemačkom PzH 2000 haubicom. Italijanski FH70 često smanjuje pritisak azota u mehanizmu za balansiranje topa.

Dok nemački PzH 2000 ima problem sa nekim elektronskim uređajima kao što je kontrolna jedinica koja prati pregrevanje. Ukrajinci su pored svega ovoga identifikovali još jedan problem PzH 2000. U pitanju je brzi otkaz prstenova za zatvaranje i sistema za punjenje.

155mm PzH2000
155mm Panzerhaubitze 2000

Poslednji sistem naoružanja na listi je poljska haubica Krab. Krab često lomi cev klina zatvarača kada se učestalo puca. Ista stvar se dešava sa klinastim vijcima.

Pored svih ovih sporadičnih porblema nastalih prekomernom upotrebom, ubedljivo najveći su dronovi. Pored svih ostalih ističe se lutajuća municija Lancet.

Prema lostarmour info, veb stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, municija Lancet je uništila ili oštetila 74 vučne i samohodne haubice kijevskih snaga od početka ruske operacije u Ukrajini prošle godine.

IzvorTASS

1 KOMENTAR

  1. Skot Riter nekadašnji oficir u Korpusu mornaričke pješadije SAD je prije nekoliko mjeseci upozoravao na razliku između zapadni artiljeriskih sistema i ruski-nekada sovjetskih.Upravo je spomenuo problem sa brojem ispaljenih granata koje može izdržati haubica 777 i ruska istoga kalibra….poslije određenog intezivnoga ispaljivanja mora se zamjeniti cijev i nišanske sprave.Rusi subili poznati po masovnoj upotrebi artiljerije u oba rata i izdržljivosti oruđa.Pokazalo seda je u pravu.Prije upotrebe upozorio je na nedostatke lakih tenkova Čelendžer i njemačkih Leoparda….bio je u pravu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave