NaslovnaOružjeNovo OružjeNajnovija automatska puška Kalašnjikov AK-12M1 M2023 ulazi u serijsku proizvodnju

Najnovija automatska puška Kalašnjikov AK-12M1 M2023 ulazi u serijsku proizvodnju

Šef korporacije ”Rostec”, Sergej Čemezov, u ​​intervjuu za RIA Novosti je izjavio da je ”automatska puška AK-12 (6P70), uvedena u naoružanje ruske vojske 2018. godine, unapređena na osnovu iskustava stečenih tokom njene upotrebe u ”specijalnoj vojnoj operaciji” u Severnom vojnom okrugu.

Na inicijativu organizacije ”Veterani mornaričke pešadije i specnaza Vojno-pomorske flote”, još tokom juna-jula 2020. godine formirana su dva dobrovoljačka motostreljačka bataljona Republike Baškirije. Zanimljivo je da se na snimcima zapaža da borci ovih jedinica poseduju nove jurišne puške 5,45 mm AK-12 M2020.

izgled 5.45 mm ak 12m1 m2023
izgled 5.45 mm АК-12М1 M2023

Sada je oružje ergonomski mnogo praktičnije.

АК-12М1 M2023

Ažurirana najnovija verzija, označena kao АК-12М1 M2023, ove godine će ući u serijsku proizvodnju”. Fotografije prototipa nove AK-12 (6P70) snimio je u Iževsku u januaru 2023. godine Mihail Degtjarev.

Rad na 5,45 mm AK-12M1 M2023 još uvek je u toku u ”Konstrukciono-tehnološkom centru Koncerna Kalašnjikov”. Inače, glavni konstruktor oružja je Dmitrij Dolganov.

Za sada su uočljive sledeće izmene: stari kompenzator trzanja sa nosačem noža na novom modelu je zamenjen je skrivačem bljeska sa prorezima, preko koga se može postaviti prigušivač zvuka; još uvek nije usvojena konačna varijanta podkundaka i obloge cevi.

diopterski nisan
diopterski nisan

U svakom slučaju, radi se na varijanti koja će onemogućiti pregrevanje pri intezivnoj automatskoj vatri; na novom oružju se trenutno montira treća varijanta zadnjeg diopterskog nišana sa mogućnošću podešavanja otvora na tri prečnika; uveden je graničnik kretanja nosača zatvarača, koji sprečava udar ručice o nagib proreza i njenu deformaciju; stara poluga za izbor režima vatre i kočenje, koja se nije menjala još od osnovnog modela AK, sada služi samo kao poklopac otvora za kretanje ručice zatvarača.

Njenu funkciju preuzela je obostrana komanda kojom se može upravljati palcem leve ili desne ruke; na oružju je predviđena novi pištoljski rukohvat izrađen kao integralni deo sa branikom obarače.

Fiksiranje okvira korenito je promenjeno; kod AK-12 osigurač se lomio što je dovodilo do gubitka okvira; „trouglasta” glava kundaka na čeličnom cevastom vratu zamenjena je polimernom u obliku slova L sa mogućnošću podešavanja dužine i visine.

AK-12

Inače, na našoj listi top 6 aktuelnih pušaka na svetu, prvo mesto zauzima upravo AK-12. U njenom stvaranju učestvovali su stručnjaci koncerna Kalašnjikov i Iževskog konstrukcionog biroa.

Opremljena je plastičnim kundakom što znatno smanjuje ukupnu masu. Komande se mogu ugraditi sa obe strane što je pogodno za upotrebu kako dešnjacima tako i levorukima.

Najbolja jurišna puška na svetu AK-12
AK-12

Bez okvira, ukupna masa je 3,2 kg. Običan okvir može da primi do 60 metaka, a veći do 95 metaka. Domet ciljanja od 500 metara. Za jedan minut, ova puška ispali do 650 hitaca. Jedinstvena karakteristika puške je mogućnost obavljanja svih potrebnih radnji jednom rukom. 

Razvoj AK-12 je započet 2011, a četiri godine kasnije počeli su da ga koriste u trupama Ruske Federacije u sklopu nove opreme ”Ratnik”. Uprkos prvoj poziciji na rang listi, veliki broj “analitičara sa zapada” ostaje skeptičan, ali se sigurno ceo svet slaže da je AK-12 trenutno najbolja jurišna puška ruske proizvodnje.

Neuništivi Kalašnjikov

Tokom skoro godinu ipo dana sukoba u Ukrajini, uglavnom se pisalo o tenkovima, artiljerijskim sistemima, raketama, vazduhoplovstvu, dronovima i drugim manje ili vise modernism većim sistemima. 

O osnovnom, streljačkom oružju, osim ponekih senzacionalističkih vesti kada bi se na društvenim mrežama pojavio snimak nekog esktravagantnog primerka, malo je ili nimalo pisano.

No, ako se pažjlivo prate svi vizuelni zapisi sa fronta, pada u oči da obe strane, još od februara 2022, u 99% slučajeva isključivo koriste ”staro, dobro” automatsko oružje sistema Kalašnikov.

Ak-47

Na našoj listi najpopularnijih pešadijskih pušaka svih vremena, osnovni model Kalašnikova, onaj od koga je sve počelo, AK-47 zauzima ubedljivo prvo mesto.

AK-47 Mihaila Kalašnjikova danas je jedno od najizdržljivijih vatrenih oružja koje je ikada postojalo.

Kalašnjikov se tokom razvoja oružja koristio i iskustvima sa fronta; tako je nastao najplodniji projekat vojnog vatrenog oružja na svetu, sa procenjenim globalnim ciframa proizvodnje u rasponu od 80 do 100 miliona.

Dizajniran je za metak 7,62×39 mm, koji je kombinovao snagu konvencionalne sa brzinom vatre i upravljivošću automatske puške.

Odvojivi kutijasti okvir i rešenje automatike na principu pozajmnice barutnih gasovana gas, čine AK-47 krajnje jednostavnim za rukovanje i obuku, a izuzezno pouzdanim u svim vremenskim uslovima. 

Ova jednostavnost se takođe proteže i na njen dizajn i način proizvodnje, pri čemu su sledeće varijante, AKM, opremljene laganim sandukom od presovanih limova. Ovo pušku čini jeftinijom i lakšom za proizvodnju, što nesumnjivo doprinosi gotovo neiscrpnoj dostupnosti oružja u svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave