NaslovnaNovostiKosovo iskuljučeno sa NATO vežbi "Defender Europe 2023"

Kosovo iskuljučeno sa NATO vežbi “Defender Europe 2023”

U našim medijima malo je pisano da Kosovo treba da od 21. maja do 2. juna bude domaćin najveće međunarodne vežbe u regionu Balkana, “Defender Europe 2023”. Planirano je da se vežba održi u Babaj i Bokës, opština Đakovica.

Ceremonijaotvaranja održana je 21. maja na trgu “Skenderbeg” u Prištini.Svečanosti su prisutvovali predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu i premijer Albin Kurti. Uz 24.000 vojnika oružanih snaga25 zemalja NATO i partnerskih zemalja SAD, više od 1300 pripadnika “Kosovskih bezbednosnih snaga” trebalo je da obavizadatke u sklopu vojne obuke.

Američki ambasador na Kosovu, Jeff Hovenier, tokom svog govora je izjavio da “vežbe takođeimaju za cilj da pokažu posvećenost saveznika i evropskihpartnera unapređenju obima, kapaciteta i interoperabilnostiarmija”.

Nakon tragičnih događaja u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku 29. maja, za prištinsku vladu je stigao prvi ”hladan tuš” sa Zapada; prema izzveštaju Albanian Daily News, ambasador Jeffrey M. Hovenier je obavestio javnost o isključenju Kosova iz vežbi ”Defender Europe 2023”.

”To je prva posledica za vladu Kosova, koja je odbila poziv Vašingtona da se situacija na severu relaksira. Prvi pokazatelj da posledice slede je korak koji je sinoć preuzeo američki komandant za Evropu, otkazujući učešće Kosova na ‘Defender Europe 2023’. Njegov nalog je tokom noći sproveden u delo. Za Kosovo se ove vežbe završavaju”, izjavio je Hovenier.

Istu vest prilično nemušto je prenela i agencija APA: ”Ministarstvo odbrane Kosova otkazalo je aktivnosti zakazane za utorak u okviru vežbi NATO ”Defender Europe 23” zbog nemira na severu regiona”. U izveštaju je potpuno prećutano da su aktivnosti otkazane po naređenju SAD, tako da izgleda kao da se Priština sama odlučila za ovaj korak!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave