NaslovnaNovostiNačelnik češke vojske: „Moramo biti spremni i za negativan scenario u Ukrajini“

Načelnik češke vojske: „Moramo biti spremni i za negativan scenario u Ukrajini“

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu moraju da razmotre ishod manji od željenog, rekao je najviši vojni zvaničnik Češke Republike.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Češke general-potpukovnik Karel Rehka smatra da predstojeća kontraofanziva Ukrajine protiv Ruske Federacije neće nužno promeniti situaciju na ratištu i poziva na pripremu dugotrajnog rata. Ovu ocenu izneo je u intervjuu za nemački Bild.

Prema rečima Rehke, najvažniji uslov za uspeh ukrajinske kontraofanzive nije oprema koja je obezbeđena Ukrajini, već „volja ukrajinskog društva“, koja je, prema njegovom mišljenju, „i dalje veoma jaka“.

Lično mislim da treba da budemo spremni za loš scenario tj. dugi rat“, rekao je načelnik češkog generalštaba. To znači da će Zapad morati da podržava Ukrajinu dugi niz godina oružjem, dodao je general Rehka.

leopard 1
leopard 1

“Svaka zemlja ima svoje mogućnosti, potencijal i karakteristike. Važno je da radimo zajedno kao jedan tim i svi pokušavaju da daju doprinos u okviru svojih mogućnosti. A mi moramo da slušamo Ukrajince. Oni najbolje znaju šta im treba”, rekao je Rehka.

S tim u vezi, češki general traži od Evrope da obezbedi Ukrajini ne samo oružje i vojnu obuku: „Naša spremnost da podržimo Ukrajinu na svim frontovima je podjednako važna: moralno, diplomatski, finansijski i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje, kultura, rekonstrukcija itd“.

“Moramo biti u stanju da objasnimo našoj publici da je podrška Ukrajini moralno ispravna, kao i neophodno ulaganje u sopstvenu bezbednost i odbranu. I u informacionom prostoru se vodi bitka. Ne smemo to potceniti”, dodao je on.

“Rusi misle da je vreme na njihovoj strani. Moramo da im pokažemo da greše”, zaključio je načelnik Generalštaba Češke.

Podsećamo da je 25. maja onlajn održan 12. sastanak kontakt grupe za odbranu Ukrajine „Ramštajn“.

ukrajinska haubica bogdana
ukrajinska haubica bogdana

Tokom nje, ukrajinski ministar odbrane Reznikov izneo je informacije o situaciji na ratištu, kao i o potrebštinama ukrajinske vojske u narednim mesecima i godinama. Kasnije se razgovaralo o kritičnim potrebama za odbranu Ukrajine sa akcentom na sisteme PVO. Podsetimo, u Kijevu je nedavno pogođen najskuplji PVO sistem predat Ukrajini, Patriot.

Treća tačka u „Ramštajnu” bila je dugoročna podrška Ukrajine, uključujući industrijske inicijative za povećanje proizvodnje neophodne opreme. Druga tema na dnevnom redu bila je najava planova za obuku ukrajinskih pilota za lovce četvrte generacije, uključujući F-16.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave