NaslovnaNovostiRuski kamikaza-dronovi nezaustavljivi; Lancet pogodio osam ukrajinskih haubica

Ruski kamikaza-dronovi nezaustavljivi; Lancet pogodio osam ukrajinskih haubica [VIDEO]

Ruska vojska gađala je još osam haubica kijevskih snaga u zoni sukoba u Ukrajini koristeći lutajuću municiju Lancet.

Video snimci koji su se pojavili na mreži između 15. i 25. maja pokazuju precizne udare koji su oštetili ili uništili tri samohodne haubice 2S1 Gvozdika sovjetske proizvodnje 122 mm, dve 2A36 Giatsint-B sovjetske vučne haubice kalibra 152 mm, M777 američke vučne haubice kalibra 155 mm, L119 vučne haubice 105 mm britanske proizvodnje i vučnu haubicu američke proizvodnje M101 105 mm.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja može da leti od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

002 lancet 3
Lancet-3

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Lancet je borbeno testiran u Siriji tokom ruske vojne intervencije u sirijskom građanskom ratu. U aprilu 2021. bio je angažovan u napadima na Tahrir al-Šama u provinciji Idlib.

Dok se Geranium i Shahed-136 kamikaze dugog dometa koriste protiv ukrajinske energetske infrastrukture, skladišta municije, itd, Lancet se koristi kao precizno oružje na bojnom polju protiv vojnih ciljeva visoke vrednosti, koje obično locira izviđački dron pre nego što se lutajuća municija lansira.

Ruska vojska koristi lutajiću municiju Lancet protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini..

Prema lostarmour info, veb stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, municija Lancet je uništila ili oštetila 74 vučne i samohodne haubice kijevskih snaga od početka ruske operacije u Ukrajini prošle godine.

Pretnja koju je predstavljao Lancet primorala je kijevske snage da rasporede svoje haubice na utvrđene položaje sa zaštitnim kavezima i maskirnim mrežama.

Ove zaštitne mere su ograničile kretanje haubica i nisu uspele da zaustave municiju, što je dovelo do povećanja gubitaka u poslednjih nekoliko meseci.

Moramo napomenuti da ukrajinska vojska još nije uspela da pronađe efikasno sredstvo za borbu protiv ruske lutajuće municije „Lancet”. Nedavno je ova lutajuća municija uvrštena i u arsenal privatne vojske Vagner.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave