NaslovnaNovostiBorci Vagnera dobili kamikaza dronove: Sveži kadrovi uništavanja vojne opreme OSU u...

Borci Vagnera dobili kamikaza dronove: Sveži kadrovi uništavanja vojne opreme OSU u oblasti Bahmuta

Na internetu se pojavila kompilacija video snimaka koji prikazuju trenutke razaranja snaga ruskog „Vagnera” lutajućom municijom „Lancet” artiljerijskih sistema ukrajinske vojske u oblasti Bahmuta.

Kao što se vidi na objavljenom snimku, uspešnim pogocima „Lanceta“ uništeno je nekoliko poljskih samohodnih topova 155 mm Krab, 155 haubica M777 američke proizvodnje, kao i MLRS 220 mm „Burevy“, koja je inače ukrajinska modifikacija Sovjetski MLRS BM-27 “Uragan”.

Kao rezultat nekih pogodaka, došlo je do sekundarne detonacije municije, usled čega su ukrajinski vojnici u blizini vojne opreme uništeni.

Prema mišljenju brojnih vojnih stručnjaka, ruska lutajuća municija „Lancet“ po nizu karakteristika značajno prevazilazi zapadnog analoga američke proizvodnje Switchblade-600.

Zbog neobičnog rasporeda krila koje predstavlja perje u obliku slova X, ruski dron ima prednost u manevrisanju i zaronu ka meti.

„Lancet“ se često koristi u kombinaciji sa izviđačkim dronom Orlan, koji određuje ciljeve naknadno pogođene lutajućom municijom. Gotovo svakodnevno vidimo snimke kako se uz pomoć „Lanceta“ uništavaju sistemi PVO Oružanih snaga Ukrajine koje snabdeva Zapad, što ruskoj avijaciji omogućava da uz pomoć FAB sa UMPK nanese udare na položaje ukrajinskih trupa.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja može da leti od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

002 lancet 3
Lancet-3

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Lancet je borbeno testiran u Siriji tokom ruske vojne intervencije u sirijskom građanskom ratu. U aprilu 2021. bio je angažovan u napadima na Tahrir al-Šama u provinciji Idlib.

Dok se Geranium i Shahed-136 kamikaze dugog dometa koriste protiv ukrajinske energetske infrastrukture, skladišta municije, itd, Lancet se koristi kao precizno oružje na bojnom polju protiv vojnih ciljeva visoke vrednosti, koje obično locira izviđački dron pre nego što se lutajuća municija lansira.

Ruska vojska koristi lutajiću municiju Lancet protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave