NaslovnaNovostiAmerički general: Avioni F-16 neće biti ukrajinsko „magično oružje“; Rusi imaju 1000...

Američki general: Avioni F-16 neće biti ukrajinsko „magično oružje“; Rusi imaju 1000 lovaca četvrte generacije

Načelnik američkog štaba general Mark Mili upozorio je u četvrtak da F-16 neće delovati kao „magično oružje“ za Ukrajinu, ali SAD u potpunosti podržavaju grupu saveznika iz NATO-a koji će preuzeti vođstvo u obuci i mogućem prebacivanju aviona u Kijev.

„Rusi imaju 1.000 borbenih aviona četvrte generacije“, rekao je načelnik američkog štaba general Mark Mili posle video-konferencijskog sastanka „Multinacionalne kontakt grupe za odbranu Ukrajine“.

general mark milley
general mark milley

„Ako želite da izazovete Rusiju u vazduhu, biće vam potrebna značajna količina lovaca četvrte i pete generacije, pa ako pogledate krivu troškova i uradite analizu, najpametnije je da uradite upravo ono što smo uradili, a to je da obezbedimo značajnu količinu integrisane protivvazdušne odbrane da pokrijemo borbeni prostor i izazovemo vazdušni prostor Rusa“, ​​rekao je general Mark Mili, prenosi Politiko.

Milijevi komentari su usledili nakon sličnih izjava koje je ove nedelje dao sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal, koji je rekao da avioni „neće bitno promeniti igru” za Ukrajinu, iako je „to nešto što za njih ima smisla”. To će im pomoći“ na duži rok.

Borbeni avioni su mnogo skuplji od artiljerijskih sistema i kopnenih vozila, koje su zapadni saveznici do sada odlučivali da prebace u Ukrajinu kako bi pokušali da odbiju ruske snage na jugu.

Dodeljivanje novca za ovo oružje u kratkom roku, za razliku od lovaca koji su mnogo skuplji, isplatilo se, rekao je general Mili.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

„Ako pogledate F-16, 10 komada košta milijardu dolara, održavanje košta još milijardu dolara, tako da je to dve milijarde dolara za 10 aviona“, rekao je Mili i dodao, da su avioni prebačeni ranije, to bi isisalo finansijska sredstva opredeljena za one vojne sposobnosti koje su više pomogle Ukrajini.

„U ratu nema magičnog oružja, nit je to F-16, niti bilo šta drugo“, rekao je Mili.

Danska i Holandija se prve nude kada je u pitanju F-16

Takođe u četvrtak, američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da Danska i Holandija preuzimaju vođstvo koalicije koja bi obučavala ukrajinske pilote. On je naveo da su se Norveška, Belgija, Poljska i Portugal takođe obavezale da će podržati obuku ukrajinskih pilota.

Koalicija planira da u početku obuči oko 20 ukrajinskih pilota, iako će tačan broj zavisiti od sposobnosti zemalja da podrže projekat, rekao je portparol britanske vlade, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o detaljima pre zvaničnog saopštenja.

f 16 i su 27
f 16 i su 27

Ukrajini će biti potrebna grupa pilota koji će moći da nauče osnove, a zatim da pređu na lovce, rekao je portparol. U tom cilju, prva faza obuke će se fokusirati na osnovnu obuku na zemlji, koji će potom biti obučeni da uče direktno na F-16.

Za sada, “dobar posao” za sada su napravile Poljska i Slovačka isporukom starih MiG-29 Ukrajini. Ostaju neodgovorena pitanja ko će donirati F-16 nakon završetka ovih obuka i kakvu će ulogu imati SAD, osim da daju zeleno svetlo za transfer aviona iz trećih zemalja u Ukrajinu.

Dakle, ko će sada sa Zapada napraviti “dobar posao” i rešiti se aviona četvrte generacije i šta će dobiti u kompenzaciju ostaje da vidimo.

9 KOMENTARA

  1. Zasto Nato ne intervenise u Ukrajini kad su Rusi pocinili toliko zlocina? Gde je sad milosrdni andjeo? Nema ga nije im to Srbija mada je Putin sve ovo vreme pokusavao da ih direktno uvuce i onda da ih opali ipak picke fasisticke znaju za jadac.

    • Ukraina im je dovoljna sa malo pomoći od zapada. U ovom slučaju samo fale zapadni piloti a avioni će biti zapadni i eto milosrdni andjeo, ali samo unutar medjunarodno priznatih granica ukraine. Inače nije nikad bio i nije cilj da se bombarduje rusija unutar njenih granica nego da se istera iz suverene države nad kojom je učinila agresiju. I sama rusija vidi da se preračunala i da je sebe precenila kad se upustila u ovu avanturu, u koju se ne bi upustila da je unapred znala kako će teći stvar, broj poginulih, razorne večne sankcije, medjunarodna izolacija i sve ostalo, loša reputacija u svetu, i najgore od najgoreg, da je svet video u kakvom je rasulu njena vojska, i da nije ni blizu druge svetske sile, ni u 10 prvih. Evo godinu dana ne mogu da zadrže istočni deo ukraine u koji su lako umarširali zato što nije tamo bio ni jedan ukrainski vojnik. Jel krenuše na kijev pa podviše rep. Sila, a još tobož druga. Nemojmo reći da je to zbog toga što pomaže zapad. Zapad pomaže minimalno sa tako reći 1% svoga arsenala. Ne mislimo valjda da je zapad lud da prazni svoje zalihe arsenala i da ga svedu na nulu zbog ukraine. Postavlja se pitanje kako bi tek rusija prošla u konvencionalnom ratom sa zapadom. Evo vidimo. A to je zapadu i bio cilj, da oslabe vojno i ekonomski rusiju i da vide čime raspolaže. Nego izgleda za rusiju važi ono, veliko i glasno kokodakanje a jaje malecno.

  2. da bude malo pametnija
    jer šut sa rogatim neide dzabe uništavaju svoj narod i zemlju za ljubav amera koju nikad neće dobiti jer oni vole samo novac

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave