NaslovnaNovostiRumunska mornarica kupuje francuske podmornice Scorpene; 2 za 2 milijarde evra

Rumunska mornarica kupuje francuske podmornice Scorpene; 2 za 2 milijarde evra

Rumunski parlament odobrio je kupovinu para dizel podmornica klase Scorpene koje proizvodi francuski odbrambeni gigant i jedan od svetskih lidera u vojnoj brodogradnji Naval Group.

Bukurešt će takođe kupiti par polovnih, ali modernizovanih minolovaca iz Londona kao deo međuvladinog sporazuma G2G sa UK. Ovo je izvestila odbrana Rumunije, navodeći neke detalje.

Program kupovine podmornica za rumunsku mornaricu („Podmornice protiv površinskih i podvodnih pretnji“) osmišljen je na 8 godina i procenjen je na 2 milijarde evra.

Takve podmornice Francuzi grade za izvoz, pošto njihova flota koristi nuklearne podmornice. Scorpene su u službi mornarica Čilea, Brazila, Indije i Malezije.

Pored samih podmornica, pomenuti program obuhvata: torpeda, logistiku, opremu za remont, testiranje i šifrovanje, podršku i obuku ljudstva, uključujući i borbenu upotrebu.

Još u julu 2022. bivši rumunski ministar odbrane Vasile Dinku najavio je nameru Bukurešta da nabavi ove francuske podmornice. Tada su Francuska i Rumunija potpisale dokument o namerama, koji je sada počeo da se primenjuje.

Pored toga, prema publikaciji, Naval Group učestvuje u programu Multifunkcionalne korvete. Spajanje Pomorskog brodogradilišta Konstanca i Naval Group je proglašeno za pobednika 2019. godine, a Francuzi su trebali da nastave sa izgradnjom četiri korvete u Rumuniji.

Međutim iz finansijskih razloga i zbog dubokih nesporazuma (nesuglasica) koji su nastali, došlo je do zastoja između Pomorskog brodogradilišta Konstanca i Naval Group-a.

Uprkos činjenici da je rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane nekoliko puta nudilo potpisivanje ugovora, to se nikada nije dogodilo.

Scorpène podmornica

Podmornica Scorpene je klasa dizel-električnih podmornica koju proizvodi francuska kompanija Naval Group (nekada DCNS). Scorpene je višenamenska podmornica namijenjena za izvođenje različitih operacija kao što su pomorska sigurnost, izviđanje, protivpodmornički rat, protivbrodska operacija i specijalne operacije.

Scorpene klasa podmornica

Podmornica Scorpene koristi najsavremeniju tehnologiju za potapanje i izronjavanje, kao i za tihu navigaciju pod vodom. Opremljena je najsavremenijim senzorima i komunikacijskim sistemima, a također može nositi torpeda, protubrodske rakete i krstareće rakete za napad na kopno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave