NaslovnaNovostiUkrajinska vojna obaveštajna služba o napadima u belgorodskoj oblasti: U toku je...

Ukrajinska vojna obaveštajna služba o napadima u belgorodskoj oblasti: U toku je operacija stvaranja „zone bezbednosti“

U ponedeljak, 22. maja, u ruskoj oblasti Belgorod čulo se nekoliko eksplozija, a kasnije su ukrajinski i ruski mediji objavili da je nekoliko proruskih diverzanata izvršilo seriju napada.

Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila je da vojnu operaciju koja se odvila u Belgorodu izvodili su isključivo građani Rusije – partizanske grupe koje se navodno bore protiv režima u Rusiji.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, koji citiraju ruski mediji, Vladimir Putin je već obavešten o „pokušaju prodora“ u rusku oblast Belgorod.

Događaje u Belgorodskoj oblasti je okvalifikovao kao ukrajinsku sabotažu, sa namerom da odvuče pažnju sa pravca Bahmuta. Peskov je dodao da ruske snage rade na tome da unište diverzante.

Gubitak grada Bahmuta bio je veliki udarac kijevskom režimu koji i dalje negira ovaj poraz. Dva dana nakon što se ukrajinska vojska povukla iz svoje „tvrđave“, Kijev je izveo diverziju na ruskoj granici.

U komentaru za ukrajinsko izdanje Suspiljne novine, portparol Glavne obaveštajne uprave (GUR) Andri Jusov je naveo da „Legija slobode za Rusiju“ i „Ruski dobrovoljački korpus“ (RDK) izvode operaciju u Belgorod oblasti da stvori „zonu bezbednosti“ za zaštitu ukrajinskih civila. Prema njegovim rečima, “operaciju sprovode isključivo ruski državljani”.

Ruskoj vojsci se obratio i načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Kirilo Budanov, pozivajući ih da se predaju jer će „biti gore“.

Jusov je precizirao da Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine neće direktno komentarisati planove ove operacije, ali, prema rečima Andrija Jusova, „zadatak i rezultat treba da budu povećanje bezbednosti i zaštita Ukrajinskog civilnog stanovništvo od terorističkih napada i bombardovanja terorističkih grupa“ – pozivajući se na “ruske okupacione snage.

Jusov je naveo i da se informacije o žrtvama razjašnjavaju: „Jedino što ističu predstavnici RDK i „Legije za slobodu Rusije“ jeste da njihova dejstva ne predstavljaju pretnju civilima, a svrha je da ukloni terorističke grupe sa granice i oslobodi rusku teritoriju od Putinovog režima“.

SAD su vrlo jasno stavile do znanja Kijevu da ne podstiču napade van ukrajinskih granica, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući situaciju u Belgorodskoj oblasti u Rusiji.

Podsetimo, slična ofanziva na rusku oblast Brjanska dogodila se 2. marta 2023. godine.Čak se ispostavilja da su isti akteri izveli i ovaj upad.

Sa druge strane, ruski izvori javljaju da se antiteroristička operacija nastavlja na teritoriji Gravoronskog okruga Belgorodske oblasti. Postoje informacije da bi u selu Kozinka moglo ostati nekoliko militanata iz ukrajinskog RDK.

Sada u selu rade grupe specijalnih snaga FSB i Ruske garde: proveravaju se privatne kuće u kojima se mogu sakriti militanti koji su danas ušli na teritoriju Ruske Federacije.

U tom kontekstu stižu informacije o povećanju koncentracije neprijateljskih snaga i sredstava u oblasti grada Volčanska na severu Harkovske oblasti.

Volčansk se nalazi na manje od 10 km od granice sa ruskom Belgorodskom oblašću. Prema poslednjim informacijama, diverzanti bi noću mogli ponovo da pokušaju da probije granicu u pravcu Belgoroda, ali u drugom sektoru, koristeći terorističku taktiku malih, ali bolnih udara.

Iz očiglednih razloga, snage bezbednosti u pograničnim oblastima drugih ruskih regiona koji se graniče sa ukrajinskom državom stavljene su u specijalnu pripravnost.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave