NaslovnaNovostiUkrajinska vojska napala ruska pogranična sela; Diverzija zarad skretanja pažnje sa Bahmuta?

Ukrajinska vojska napala ruska pogranična sela; Diverzija zarad skretanja pažnje sa Bahmuta?

Gubitak grada Bahmuta bio je veliki udarac kijevskom režimu koji i dalje negira ovaj poraz.

Dva dana nakon što se ukrajinska vojska povukla iz svoje „tvrđave“, Kijev je izveo diverziju na ruskoj granici.

Taktički, čini se da trenutno nema logičnog objašnjenja za ovakve upade sem izazivajna osećaja terora kod lokalnog stanovništva, propagande i skretanja pažnje sa ukrajinskih gubitaka poslednjih dana.

Ofanzive ovog tipa u ukrajinskim i Zapadnim medijima su daleko propraćenije od onih na pravom ratištu, međutim diverzije pokazuju i nespremnost i ležernost Rusije.

Podsetimo, slična ofanziva na rusku oblast Brjanska dogodila se 2. marta 2023. godine. Čak se ispostavilja da su isti akteri izveli i ovaj upad.

Oružane snage Ukrajine počele su 22. maja od 9 sati ujutro po lokalnom vremenu žestoko granatiranje pograničnih sela u ruskoj Belgorodskoj oblasti. To je trajalo nekoliko sati i rezultiralo oštećenjem civilne infrastrukture. Glavna meta bila je oblast Grajvoronski koja se nalazi severno od ukrajinskog grada Harkova.

Guverner Belgorodske oblasti tvrdi da nema povređenih civila. Ruski PVO sistem je bio aktivan u toj oblasti. Deo rakete pao je u baštu privatnog stambenog domaćinstva u selu Antonovka.

Prema rečima guvernera, u selu Kozinka od minobacačkog granatiranja zapalila se privatna kuća, druga je znatno oštećena, oštećena je i ograda i automobil. U selu Gora-Podol izbio je požar u magacinu sena lokalnog salaša. U Grajvoronu su granate pogodile teritoriju jednog transportnog preduzeća, tamo nema razaranja. U selu Zamostje oštećena je ograda privatne kuće.

Oko podneva, posle višečasovnog teškog granatiranja, zabeležena je žestoka bitka kod sela Dronovka, gde je grupa ukrajinskih militanata prešla granicu. Vojna oprema je dovezena sa obe strane, a na nebu je primećeno nekoliko dronova.

Ruske snage protivvazdušne odbrane su i dalje bile aktivne, a ruska avijacija je patrolirala tim područjem. Ruski Mi-28, Mi-8 i Ka-52 primećeni su u pograničnom području.

Grupa Oružanih snaga Ukrajine, u kojoj su bili pripadnici takozvanog „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“, ​​„Legija slobode Rusije“, kao i pripadnici ukrajinskih bataljona Azov i Kraken, u oklopnim vozila, uz podršku tenka i borbenog vozila pešadije, napali su granični punkt Grajvoron u Belgorodskoj oblasti.

Ukupno do dva tenka, jedan oklopni transporter i devet oklopnih vozila, uključujući T-72, ​​2 HMMVV, Cougar i KrAZ, ušli su na teritoriju Rusije u blizini kontrolnog punkta Grajvoron.

Proukrajinski i ukrajinski militanti su uspeli da napreduju do raskrsnice Kozinka—Glotovo, a odatle su ukrajinski vojnici pešice stigli do Doma kulture Glotovskog. Ukupno su uspeli da se prebace nekoliko stotina metara duboko na teritoriju Ruske Federacije.

Ukrajinske snage dočekala je ruska vojska. Borbu su preuzeli graničari i jedinice pojačanja. U pomoć su pritekli ruski jurišni avioni, helikopteri i artiljerija. Prema preliminarnim izveštajima, nekoliko ruskih vojnika je ranjeno. Ukrajinska strana takođe trpi gubitke.

U sukobima u Graivoronovskom okrugu Belgorodske oblasti ubijeno je 39 diverzanata, nekoliko ljudi je zarobljeno, prema nepotvrđenim informacijama. Sa druge strane saboteri su poveli sa sobom jednog zarobljenika.

Kasnije je potvrđeno da je najmanje pet civila ranjeno u granatiranju sela Glotovo od strane AFU. Oni su prevezeni u bolnicu i pružena im je neophodna medicinska pomoć.

Prema preliminarnim izveštajima, diverzanti su se povukli sa ruske teritorije za nekoliko sati. Međutim, lokalni zvaničnici tek treba da potvrde ove izveštaje. Operacija osiguravanja područja se nastavlja, a prijavljeno je da određene aktivnosti idalje traju.

U isto vreme kada se dešava neobjašnjivi incident u Belgorodu, šef ukrajinskog GUR-a Kirilo Budanov objavio je apel na ruskom jeziku svim ruskim vojnicima da se predaju preko projekta „Želim da živim“ kako bi spasili svoje živote od „nadolazećeg mlina za meso“. Biće još gore“, kaže Budanov.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave