NaslovnaNovostiUkrajinske rakete pogodile mete u retkim napadima na Marijupolj

Ukrajinske rakete pogodile mete u retkim napadima na Marijupolj

Uveče 19. maja, Oružane snage Ukrajine granatirale su grad Marijupolj. Prema preliminarnim izveštajima, četiri rakete su pogodile područje starog aerodroma.

U napadu nema žrtava. Na licu mesta su raspoređeni ruski specijalci.

pravi video iz Marijupolja

Meta ukrajinskog napada mogli bi da budu neki vojni objekti ruske vojske. Šteta tek treba da se proceni.

Ukrajinski mediji se tradicionalno bore bolje od ukrajinske vojske. Neposredno nakon prvih izveštaja o eksplozijama u Mariupolju, glavni ukrajinski mediji UNIAN su distribuirali lažni video u kojem se tvrdnje o novim velikim ukrajinskim pobedama.

Ukrajinski novinari su podelili stari snimak iz Bahmuta na kojem se vidi artiljerijsko granatiranje ukrajinskih položaja u gradu i pogrešno izvestili da je reč o nedavnim ukrajinskim udarima na Mariupolj.

Ukrajinske snage su nekoliko sati nastavile sa pokušajima da napadnu region. Pre nego što su eksplozije odjeknule na periferiji grada, ruske PVO snage su bile aktivne u tom području.

Ne treba isključiti da bi rakete Storm Shadow koje je Britanija nedavno isporučila Ukrajini mogle da budu iskorišćene za napad na Mariupolj. Oružane snage Ukrajine takođe masovno koristi ove strane rakete da pogode regione pod ruskom kontrolom.

Pre samo nekoliko dana, grad Lugansk koji je bio miran nakon teških borbi završenih na njegovoj periferiji. Ukrajinska vojska nije mogla da dođe do urbanih delova ovog grada pre nego što joj je London obezbedio dalekometno ubojito oružje. Zbog toga su ljudi koji već devet godina u napetosti ponovo u opasnosti.

Ministar odbrane Velike Britanije Volas je 19. maja izvestio da kijevski režim uspešno koristi rakete Storm Shadow. Dok su rakete prvi put spomenute još u februaru ove godine.

Nakon što je Mariupolj došao pod rusku kontrolu 2022. godine, a linije fronta su daleko od grada, ukrajinska vojska je retko gađala grad. Poslednji ukrajinski udari u Marijupolju prijavljeni su početkom marta 2023.

storm shadow 1
storm shadow 1

Pre 15 dana Rusija je prijavila prvu upotrebu ovih raketa da bi pre samo dva dana, Ruska vojska je navodno „presrela sedam krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow, tri antiradarske rakete HARM i sedam iz višecevnih raketnih bacača HIMARS“ u jednom danu, saopštilo je ministarstvo u svom dnevnom brifingu, ne navodeći dodatne detalje.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane. 

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raket je koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

scalp
scalp

Projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. 

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave